Det var lenge spenning rundt om Contador skulle klare det «umulige» med å vinne årets tour etter å ha vunnet Giro d´Italia.

Dette er det kun sju mann i historien som har klart tidligere. Slik som sykkelsporten har utviklet seg det siste tiåret, hvor profesjonalisert og vitenskapelig det har blitt, skal det ikke være mulig for spanjolen å hente hjem «den umulige dobbelen». Det er ekstremt jevnt blant favorittene, og det handler kun om små detaljer i forkant av touren.

Ser dårlig ut

Man skal aldri avskrive den offensive spanjolen, men med tanke på hvor sterke hans nærmeste konkurrenter er, ser det dårlig ut for Contador. Den første uken ble tøff for spanjolen. Han fikk som mange andre sjokk da han måtte finne frem klatrebeina etter en uke med sidevind, posisjonskamp, velt og varme. Han tapte utrolig viktige sekunder allerede på første delen av Rouren.

I tillegg har Froome vist en maktdemonstrasjon med vanvittige angrep på den første fjelletappen. Touren er fortsatt langt fra ferdig og mye kan skje, men setter en penger på et Contador-comeback i Alpene, tror jeg nok det er penger tapt.

Stian Remme er tidligere syklist og nå sportsdirektør i Team Sparebanken Sør. Han er BTs ekspertkommentator og vil kommentere under hele Tour de France.

Årets Giro var knallhard, og flere uttalte at det var den tøffeste Grand Tour på lenge. Uten de sterkeste laget rundt seg klarte Contador nesten å vinne på egenhånd. Det å kjøre flere Grand Tours på en og samme sesong er ikke uvanlig for syklister i proffsirkuset, men det å være i toppform i både Giroen og Touren er nesten umulig. Grunnen er rett og slett at restitusjonstiden er for kort, og kroppen er nedkjørt. For en syklist kan en opparbeide seg to muligens tre toppformer i løpet av en lang sesong.

Kunne blitt legende

For de aller fleste kapteiner som kan vinne handler alle forberedelser gjennom våren og mot sommeren nettopp om å finne toppformen opp mot det rittet som passer en best. Jeg tror muligens at Contador gikk for «the double» fordi dette er noe som nesten er umulig å klare, og om det hadde blitt realitet hadde han blitt en legende i sykkelsporten.

Etter min mening hadde Contador to valg for å komme i toppform til Touren. Den ene måten var å holde trøkket oppe etter Giroen og håpe på at formen ville holde seg stabil, eller å ta en solid pause med bare rolige økter og heller bruke starten av Touren som oppkjøring mot den siste tøffe uken.

Sjansespill

Jeg er ganske sikker på at han valgte det siste. Dette kan jo slå begge veier. Går en inn i Touren med for mye hvile, vil kroppen være tung, og en bruker rett og slett for mye krefter på å kjøre seg i form igjen. Hadde han holdt trøkket oppe etter Giroen,kunne han nok vært litt sterkere den første halvdelen av Touren, men på et tidspunkt ville han nok merket kjøret og vært sluttkjørt på de meget tøffe og avgjørende finalen av årets Tour. En toppform varer sjelden mer enn 2-4 uker.

Contador vet nok at både Froome og Quintana i toppform er hakket sterkere enn han selv. Uansett skal han ha stor kred for at han ga det et forsøk, og jeg håper vi får se en mer sprudlende og angrepslysten utgave av spanjolen på de siste knallharde etappene. Løpet er langt fra over, og mye kan fortsatt skje. Contador er en fighter som aldri gir opp og har tidligere vist at det umulige kan bli mulig. Vi skal absolutt ikke avskrive El Pistolo selv om drømmen om gult kan bli i tøffeste laget.