— Jeg tror Tromsø berger seg, sa Egil ”Drillo” Olsen på direkte spørsmål fra iTromsø i pressesonen, etter TILs 2-1-seier over Viking i går kveld.

— Men jeg er jo ingen spåmann – jeg er mer glad i å analysere i etterkant, la den tidligere landslagssjefen til.

Når vi ser på det resterende programmet for bunnlagene, er det nok flere enn ”Drillo” som er optimistiske på TILs vegne, etter resultatene denne helga.

Med gårsdagens hjemmeseier, hoppet TIL forbi Start, opp på trygg grunn på tabellen. Det gjenstår tre kamper for alle lag, men noen klubber har hardere program enn andre:

Tromsø IL (23 poeng)

— Ligger på 13. plass, og foreløpig på trygg grunn:

28. runde: Sarpsborg 08 (borte)

29. runde: Bodø-Glimt (hjemme)

30. runde: Haugesund (borte)

Start (21 poeng)

— Ligger på 14. plass, som innebærer kvalifiseringsplass:

28. runde: Mjøndalen (hjemme)

29. runde: Stabæk (borte)

30. runde: Molde (hjemme)

Mjøndalen (20 poeng)

— Ligger på 15. plass, som innebærer direkte nedrykk:

28. runde: Start (borte)

29. runde: Aalesund (hjemme)

30. runde: Viking (borte)

Sandefjord (16 poeng)

— Ligger på 16- og sisteplass, som innebærer direkte nedrykk:

28. runde: Odd (borte)

29. runde: Strømsgodset (hjemme)

30. runde: Sarpsborg 08 (borte)

For disse fire lagene, er det mange faktorer som vil påvirke sluttresultatene – men de aller viktigste vil være:

Innbyrdes oppgjør:

At Start og Mjøndalen møter hverandre, er åpenbart en fordel for TIL og Sandefjord – da ett eller begge lag vil avgi poeng i sin innbyrdes kamp.

Hjemme- kontra bortekamper:

Start er det eneste plaget som har to hjemmekamper til gode, og slipper unna med en reise til fremmed gress. Sørlendingene har dermed en fordel, der de tre andre lagene stiller likt.

Målforskjellen:

TIL har en vesentlig bedre målforskjell (-16) enn sine bunnkolleger Start (-25), Mjøndalen (-28) og Sandefjord (-29), før de tre siste serierundene. At TIL skal tape så stort, eller noen av motstanderne vinne så klart at denne balansen tippes i TILs disfavør, er relativt usannsynlig. Målforskjellen er ergo nesten som et ekstra poeng å regne, for TIL.

Motstandere som har ”noe å spille for”?:

To av TILs motstandere har ingenting annet enn æren å spille for, i form av Bodø-Glimt (9. plass – 37 poeng) og Haugesund (11. plass – 31 poeng). Sarpsborg 08 (12. plass – 28 poeng) kan i teorien ramle ned på kvalikplass, men Østfoldingene drar også fordel av at Start og Mjøndalen møter hverandre, og må dele eller tape poeng til motstanderen.

Men nettopp æren har nok mye å si for de gulkledde fra Bodø, som gjester Alfheim 1. november. Samtidig kan man forvente at TIL er veldig sugne på å revansjere 0-1-tapet 16. mai, foran sitt hjemmepublikum.

Alle de tre siste bunnlagene møter en klubb, eller flere, som øyner sjansen for medalje, europacup-spill, eller begge deler. Her er TIL alene om å ha en fordel.

Fasiten uansett er neppe klar før siste serierunde 8. november.