Mange på Østlandet våknet onsdag for første gang til kuldegrader, og vinteren var plutselig ikke så veldig langt unna. Men før den første snøen har falt har allerede Norge sikret seg den første verdenscupseieren i en skiidrett denne sesongen. Freeskikjøreren Tiril Sjåstad Christiansen fikk fullklaff på New Zealand i slutten av august og satte resten av verdenseliten på plass.

20-åringen fra Geilo var ute i halvannen sesong etter at korsbåndet røk under et mislykket hopp i Aspen. Hun prøvde å rekke OL i Sotsji, men måtte gi opp. Etter en operasjon kunne hun endelig gjøre comeback mot slutten av forrige sesong. Derfor var det svært betryggende å se henne øverst på slopestylepallen på New Zealand.

Det foregikk nesten helt ubemerket i Norge, noe helt annet vil det bli når hun står på toppen av Big Air-bakken under X Games Europe i Oslo i slutten av februar. Det blir ikke bare ekstra press å skulle prestere på hjemmebane. Hun må bytte konkurranse fra slopestyle til Big Air.

Tenker på trikset

— Vi jenter har aldri kjørt Big Air i en slik konkurranse før. Det er snakk om et 65 meter høyt stillas, og jeg vet at jeg må dra på ordentlig for å vinne. For det vil jeg jo, sier hun til Aftenposten.

Hun er overlykkelig over at X Games kommer til Norge.

— Det tror jeg ingen hadde sett for seg. Så det er en mulighet for oss å vise Norge hva vi egentlig holder på med. Det vil bety ekstremt mye for sporten vår.

For å vinne må hun gjøre noe spektakulært, men akkurat hva vet hun foreløpig ikke. Det normale er at man tar med seg det trikset man gjøre i det største av de tre hoppene som er en del av slopestylen, men det holder nok ikke. Hun må gjøre noe mer.

Trener med smerter

-Jeg kommer til å bruke vinteren på å tenke på et triks som er mulig å gjøre der, men jeg må bare se hvordan treningen og dagene går frem til den tid. Fokuset nå er først to konkurranser i desember. Så følger X Games i Aspen før det blir Oslo, sier hun.

Sjåstad Christiansen kaller seg skadefri og bedre trent og forberedt enn noen gang foran en sesong. Men hun underslår ikke at han stadig har smerter.

-Ja, det har vært både hevelser og smerter. Jeg har enormt fokus på skadeforebygging nå og må kanskje trene på en litt annerledes måte enn før. Men det funket jo bra på New Zealand, så jeg er kjempeoptimist. Jeg må bare bruke hodet slik at jeg ikke trener for mye og overbelaster. Jeg vet det vil bli en utfordring!