Per Morten Kristiansen gir trygghet bakerst. De 11 kampene uten han i fjor endte med kun to seiere. Han blir sentral også i år.

Måtte ut på stopperjakt

Foran sesongen har klubben vært på jakt etter en midtstopper som kan utfylle Dusan Cvetinovic. Serberen er en leder. Hans makker har vært verre å finne, og de har en god stund lett etter en spiller i denne posisjonen. Nå tar trolig Martin Bjørnbak den plassen. Et godt alternativ kunne vært å flytte inn stabile Vegard Skjerve fra sin normale rolle som back, men det tar vekk en av ligaens bedre i akkurat den posisjonen. Tor Arne Andreassen vikarierte mye som stopper i fjor.

Tor Arne Andreassen. Foto: Ness, Jan Kåre

Veteranen kan brukes på absolutt alle plasser, og gjør en helhjertet jobb uansett. Men noen naturlig stopper er han ikke.Joakim Våge Nilsen er en annen som er blitt flyttet mye rundt. Så langt har det trolig bidratt til at han ikke er blitt den spesialisten han lenge så ut til å bli, men endt opp som en ganske god allrounder.

Det er på tide at både han og de to nesten jevngamle talentene Kristoffer Haraldseid og Eirik Mæland nå tar neste steg, steget fra å være lovende til å bli bautaer i laget. Vinteren har i alle fall vært positiv for dem, og særlig Haraldseid ser ut til å ha tatt store steg. Han kan bli den spilleren klubben har lett etter en stund.

De var nemlig på jakt etter en «støvsuger» på midtbanen, men endte i stedet med å hente en «nummer ti spiller» i danske Søren Christensen. Han har mange kvaliteter med ball. Tar han overgangen til den fysisk tøffere norske ligaen, bør han bli en umiddelbar hit.

Et stort pluss er at Haugesund på kantene kan stille med to spillere med fantastiske innleggs— og dødballføtter i Alexander Stølås og Daniel Bamberg. Sistnevnte har 39 målpoeng på 86 kamper i vår øverste liga. Trolig blir likevel en av dem erstattet av en grovarbeider, for å finne en riktigere balanse i laget.

Hvor mange på topp?

De har også vært i tvil om de skal spille med en eller to spisser. Uansett ender danske Christian Gytkjær med å starte på topp, hvis han ikke blir solgt. Dansken har nemlig vist seg å være så målfarlig og god at han er en attraktiv spiller. Han scoret 15 mål i fjor, kun Vidar Örn Kjartansson endte med flere.

To nye spisser er kommet til byen. Finske Roope Risku hadde en god høst i Hønefoss, men er uprøvd på øverste nivå. Simen Diedhiou har stor fart, er en bakromstrussel og en god kontringsspiller. Torbjørn Agdestein har muskler, men har aldri blitt mobil- eller stabil nok til å ta en plass i startoppstillingen.

Klubben har over tid fremstått klokt ledet av en stabil gjeng flinke folk, med Jostein Grindhaug som trener og Asbjørn Helgeland som sportssjef i spissen. Nå har Mike Dempsey kommet inn utenfra som assistent. Det er spennende, og kan gi ny energi i hele organisasjonen.

Trolig ender 2015 som en blanding av de to siste sesongene, og en plass rundt midten av tabellen virker sannsynlig.

Tjærnås' tabelltips:

1 ...

2 ...

3 ...

4 ...

5 ...

6 ...

7 ...

8 ...

9. Haugesund

10. Lillestrøm

11. Bodø/Glimt

12. Start

13. Tromsø

14. Mjøndalen

15. Stabæk

16. Sandefjord