Åge Hareide er spent på hvilke spillere som vil markere seg under turneen i Midtøsten. Her fra torsdagens trening i Kuwait City.(Foto: Scanpix)

På samme tid i fjor tok han med seg en flokk hjemlige spillere til Hongkong. Seks av dem som spilte fra start da Norge vant nyttårsturneringen der, fikk sjansen fra start også i VM-kvalifiseringskamper åtte måneder senere.

Magne Hoseth var den som imponerte aller mest den gangen. Han spilte seg rett inn i en rolle som norsk nøkkelspiller. Hareide har beskrevet det Hoseth gjorde i fjor som å «legge gullegget», og ytrer et ønske om at noen skal gjøre noe tilsvarende denne gang.

— Jeg har ambisjoner om å vise at jeg hører hjemme i landslaget, og det er det vel mange som har, sier Brede Hangeland.

Han var også blant dem som gjorde det bra i Hongkong i fjor, men en belastningsskade spolerte fjorårssesongen for ham. Etter at han var på vei til å etablere seg i landslaget under Nils Johan Semb, forsvant han ut igjen. Nå har han en sjanse til å melde seg på igjen.

— Skadeproblemene er helt borte, og jeg er veldig sulten på en god sesong. Jeg er alltid innstilt på å gjøre det bra når jeg får sjansen, men nå kanskje mer enn noen gang, sier Viking-stopperen.

Utropstegn

Ole Martin Årst er også blant dem som gjerne vil benytte Midtøsten-turen til å sette noen utropstegn bak navnet sitt.

— Alle har nok lyst til å gjøre det, og det er opp til hver enkelt å gripe sjansen, sier han.

I likhet med Hangeland kommer Årst til Kuwait med lite kamptrening i beina. Viking har ikke begynt å spille treningskamper ennå, Tromsø har så vidt startet med en kamp mot Tromsdalen.

— Men vi spilte Royal League til ute i desember, så det har ikke vært så lange pausen for meg. Den lille ferien vi har hatt, trengte vi. Nå har vi samlet overskudd og motivasjon. Jeg som kommer fra et Tromsø med halvannen meter snø gleder meg over å spille på grønt gress her, sier Årst.

Alexander Ødegaard er en tredje spiller med håp om å spille seg rett inn på Hareides A-liste. Han skaffet seg mange plusser da han kom inn og scoret et praktmål mot Slovenia i VM-kvalifiseringen i oktober, men er innstilt på å kvalifisere seg på ny.

Hard kamp

— Man kan ikke leve på gamle minner. Det er så mange gode norske spillere at det er ikke lett å komme med i troppene, men alle vi som er her har sjansen til å vise oss fram. Selvfølgelig har jeg lyst til å gi beskjed om at jeg skal være med, og jeg gleder meg til å spille kamper og vise meg fra min beste side, sier han.

Rosenborg er allerede i gang med treningskamper, men Ødegaard vet ikke om det gir ham noen fordel i forhold til spillerne som ennå ikke har kamper i beina.

— Det kan være både plusser og minuser. Jeg har kamper i kroppen, men kan også ha litt tunge bein. Og så blir det spennende å se hvordan oppladningen slår ut. Det var ikke mange som sov så mye på flyet i natt, og reisen sitter litt i ennå, sier Ødegaard som synes det er flott at så mange hjemlige spillere de siste årene har greid å forsvare plass på landslaget også når proffene er med.

— Det er et tegn på at eliteserien er blitt bedre. To lag kjempet likt om tittelen i fjor, og det blir spennende igjen i år. Det er veldig bra, synes han.