Viking Fotball ASA gikk første halvår med et underskudd på 9,2 millioner kroner.

— Vi er nødt til å snu denne trenden, for situasjonen er alvorlig. Klubben må ha en bærekraftig økonomi, og da kan vi enten kutte kostnader eller øke inntektene. Vi kommer i enda større grad til å fokusere på å øke inntektene. Hvis klubben skal ha ambisjoner om å spille i Europa kan vi ikke bare kutte utgiftene , sier Vikings administrerende direktør, Arne Larsen Økland, til aftenbladet.no

Kjærkomment Berisha-salg

Viking har i 2012 budsjettert med et underskudd på 4 millioner kroner, men det er ikke realistisk at klubben når dette målet. Salget av Valon Berisha tilførte klubben 11 millioner kroner. Disse pengene ble ikke inntektsført i halvårsregnskapet.

Berisha-salget er kjærkomment, men retter imidlertid ikke opp de røde tallene.

Det er ventet at underskuddet for hele 2012 vil ende på i overkant av 10 millioner kroner.

- 2. halvår kommer til å være vesentlig bedre enn 1. halvår. Samtidig er vi avhengig av at de gode sportslige resultatene fortsetter , sier Økland.

I fjor hadde Viking et underskudd på 5,1 millioner kroner 1. halvår, mens underskuddet for året totalt sett var på 7,3 millioner.

Svikt i sesongkortsalget

Nedgang i inntekter fra samarbeidsavtaler, billettinntekter og økte driftskostnader er hovedårsakene til det kraftige underskuddet.

Billettinntektene var på 6,6 millioner kroner. Klubben solgte sesongkort for 2 millioner kroner mindre enn i 2011. - Billettsalget er veldig avhengig av de sportslige resultatene. Svikten i sesongkortsalget klarte vi ikke å hente inn ved salg av enkeltbilletter , sier Vikings økonomisjef, Henning Johannessen.

— Positivt er det likevel at salget av enkeltbilletter til Sandnes Ulf-kampen var det høyeste vi har hatt på to år. Også til Fredrikstad-kampen solgte vi bedre enn det vi hadde forventet. Vi har seks spennende hjemmekamper igjen av sesongen, og det kan bidra til at vi henter oss litt inn igjen på billettinntektene. Vi har budsjettert veldig forsiktig utover høsten, sier Henning Johannessen.

Sponsorer falt av

Flere av Vikings mellomstore sponsorer valgte å ikke fornye avtalene som gikk ut etter fjorårets sesong, og det forklarer en nedgang på 1,6 millioner kroner i sponsorinntekter, sammenlignet med 1. halvår 2011. - Flere samarbeidspartnere har vært veldig tålmodige, men også her påvirker de sportslige resultatene. Vi merker imidlertid at optimismen er på vei tilbake hos sponsorene, og vi har fått flere henvendelser den siste tiden , sier Johannessen.

Oppløftende er det også at posten andre inntekter var på 9,4 millioner 1. halvår. En økning på nesten 5 millioner fra 1. halvår 2011. Økningen skyldes i hovedsak Mods-konserten.

- Dette er den mest innbringende konserte vi noen gang har hatt på stadion. Markedsavdelingen gjorde en fantastisk jobb med hvordan de arrangerte konserten , sier Johannessen.

Trenersparkingen kostet

Lønnskostnadene økte første halvår med 2,2 millioner kroner. Viking hadde 1. halvår lønnskostnader på 26,4 millioner kroner, mot 24,2 millioner 1. halvår 2011. Sluttvederlagene til Åge Hareide og Josep Clotet, samt lønnskostnader til de ansatte i Vikingbutikken er årsaken til økningen. I tillegg fikk de ansatte i administrasjonen en lønnsøkning, etter at de hadde godtatt nulloppgjør de siste tre årene.

Kontantstrømmen er fortsatt positiv, og Viking ASA hadde en EBITDA før spillersalg på 276.857 for første halvår.

Ordinære avskrivninger var på 7,9 millioner kroner.

- Den positive kontantstrømmen er ikke god nok, og vi kan ikke leve med at den er så lav , sier Økland.

Anstrengt egenkapital

Egenkapitalen i selskapet var 1. halvår på kun 4,9 millioner kroner.

— Dette er veldig alvorlig. Samtidig er det ikke overraskende, vi har sett utvikling. Vi ser på flere muligheter for å styrke egenkapitalen, og det er vi nødt til å gjøre i løpet av høsten. En aksjeemisjon er at av tiltakene vi ser på, sier Økland.