Det ble en forsiktig åpning på VM-finalen mellom Carlsen og Anand. De to første partiene var kjapt unnagjort, og endte i remis uten noen virkelig action.

Men utover i den ti parti lange VM-finalen klarte Carlsen sakte, men sikkert å vise hvorfor han hadde favorittstempelet. Gjennombruddet kom da Carlsen vant to partier to dager på rad, som sørget for at han gikk fra 2-2 til 4-2-ledelse.

Etter det kunne nordmannen cruise inn på ledelsen han hadde skaffet seg. Og da han vant med sorte brikker i parti 9 torsdag, skjønte alle at seieren var nær.

Slik var VM-seieren for Carlsen, parti for parti:

Parti 1 (hvite brikker)

Et lite antiklimaks som endte i remis etter halvannen time. Begge brukte lang tid på å tenke ut sine trekk. Etter kun 16 trekk hver ble de enige om at remis var eneste utfall av første kamp. Carlsen hadde da ikke vært i nærheten av å utnytte overtaket hvite brikker gir.

Carlsen-sitatet: – Jeg måtte skru på nødbremsen og redde remis.

Stillingen: 0,5-0-5

Parti 2 (sorte brikker)

Utfallet ble nesten det samme som dagen før. 65 minutters spill og 25 trekk hver var det som skulle til for at spillerne nok en gang ble enige om at remis måtte bli utfallet. Da hadde de byttet av dronningene like før. Etter en småskummel start sett med norske øyne var det Carlsen som så sterkest ut mot slutten.

Carlsen-sitatet: — Det var ikke mer å spille om.

Stillingen: 1-1

Parti 3 (hvite brikker)

Etter fire timers spill valgte Carlsen å spille på det sikre og igjen sikre remis for tredje parti på rad. Igjen valgte han å starte med å flytte ut en springer. Men heller ikke denne gangen fikk nordmannen, hvis åpninger er kjent som største svakhet, noe stor effekt av trekket. Lenge så Anand ut til å ha overtaket, men Carlsen fikk berget remis.

Carlsen-sitatet: - Til slutt var jeg fornøyd med å overleve og få remis.

Stillingen: 1,5-1,5

Parti 4 (sorte brikker)

VMs første virkelige maratonkamp. Etter rundt seks timers spill og 64 trekk endte det i en ny remis. Da hadde Carlsen igjen vist at sorte brikker ikke nødvendigvis er noen stor ulempe for ham. Nordmannen klarte å sette et hardt press på Anand, men inderen forsvarte seg godt nok til å holde unna.

Carlsen-sitatet: - Jeg hadde en god mulighet i dag, men Anand klarte å finne krefter til kjempe hardt.

Stillingen: 2-2

Parti 5 (hvite brikker)

Endelig kom seieren for Carlsen. Etter det som hadde vært et jevnt parti gjorde Anand sin første, lille tabbe som til slutt var med på å avgjøre VM i sitt 45. trekk. Da valgte han å flytte tårnet sitt ett hakk til venstre for å sette Carlsen i sjakk. En feil som gjorde at Carlsen til slutt fikk et overtak med to mot én bonde, og som Anand ikke kunne løse. Dermed ble kampen avgjort i norsk favør etter

Carlsen-sitatet: - Det gikk litt over stokk og stein, men jeg malte ham i stykker til slutt.

Stillingen: 3-2

Parti 6 (sorte brikker)

Seier nummer to på to dager gjorde at verdensmestertittelen begynte å føles nær for Carlsen. Som dagen før var det en gavepakke fra den regjerende mesteren som åpnet veien for nordmannen. Anand gjorde en enorm tabbe mot slutten da han flyttet tårnet til a3, og samtidig åpnet hele forsvaret sitt for Carlsen. Etter 67 trekk var inderen tom for muligheter, og Carlsen sørget for norsk jubel for annen dag på rad.

Carlsen-sitatet: - Jeg la en liten felle for ham. Heldigvis gikk han i den.

Stillingen: 4-2

Parti 7 (sorte brikker)

Rekkefølgen på brikkene ble snudd, slik at Carlsen for annen gang på rad hadde sorte brikker. Det endte med et parti hvor Anand sleit med å finne de gode løsningene, og Carlsen forsvarte seg godt. Kun litt over to timer var spilt da spillerne ble enige om at remis var eneste naturlige løsning. Da var det spilt 32 trekk.

Carlsen-sitatet: - Jeg vant forrige parti med sort, og har ledelsen, så dette partiet passet meg bra.

Stillingen: 4,5-2,5

Parti 8 (hvite brikker)

Igjen ble de to VM-finalistene enige om at remis var eneste naturlige utfall tidlig. Partiet ble dermed avsluttet allerede etter 75 minutters spill. Da hadde Carlsen knapt nok brukt betenkningstid på å utføre sine 33 trekk. Anand virket som om kruttet var brukt opp, og klarte aldri å sette press på 22-åringen fra Lommedalen, som nå så mer og mer ut som en verdensmester.

Carlsen-sitatet: - Jeg håpet å kunne sette opp én eller to feller for ham. Da de ikke lyktes var det bare å få avsluttet kampen.

Stillingen: 5-3

Parti 9 (sorte brikker)

Partiet som kanskje vil bli husket aller best fra VM-partiet. For Anand, som var nødt til å vinne for å beholde håpet om seier sammenlagt, kastet alle sine brikker i angrep i håp om å sette Carlsen sjakk matt. Samtidig sørget han for å åpne opp for at Carlsen fikk en ny dronning da en bonde kom hele veien over brettet.

Og da han valgte springeren sin til å blokkere veien til kongen steilet alle sjakkeksperter og -computere. Tabben gjorde at Anand var nødt til å resignere, og innse at håpet om VM-seier på hjemmebane hadde rent ut i sanden. Dermed var det over etter 28 trekk hver, og Carlsen trengte kun én remis på tre partier for å bli verdensmester.

Carlsen-sitatet: - Jeg var ikke sikker på hva jeg skulle gjøre. Men heldigvis for meg gjorde han en tabbe.

Stillingen: 6-3

Parti 10 (hvite brikker)

De fleste trodde det skulle ende i en kjapp remis. Isteden endte det med en verdig avslutning hvor partiet svingte. Carlsen avslo tidlig en potensiell mulighet til å ta remis, og valgte isteden å angripe. Da både dronninger og tårn forsvant på ett minutt virket remis mer og mer sannsynlig.

Men først måtte de to gjennom en stilling hvor Carlsen brukte langt tid på å tenke ut hvor han skulle flytte springeren. Men beregningene var som forventet. Og selv om begge fikk en ny dronning, endte partiet da de igjen forsvant av brettet. Anand hadde da kun konge og én springer igjen. Dermed måtte den regjerende verdensmesteren innse at han var slått av utfordreren fra Norge.

65 trekk var det som skulle til før det endte i remis. Da hadde Carlsen sikret seg 6,5 poeng, nok til at Anand umulig kunne ta ham igjen på de to gjenstående partiene, som aldri vil bli spilt.

Carlsen-sitatet: - Jeg er beæret over å ha spilt VM-kamp mot Anand. Og jeg er veldig, veldig glad for å ha slått ham.

Stillingen: 6,5-3,5