Basel scoret på sin eneste sjanse og så lenge ut til å stjele seieren mot Porto, men en straffe noen minutter før slutt ga 1-1 og gjør at portugiserne er favoritter til å gå videre.

Derlis González ga Basel ledelsen etter 11 minutter, på det som faktisk var hjemmelagets eneste skudd på mål i hele kampen.

Porto styrte på sin side det aller meste på St. Jakob-Park, men gjestene slet med å finne nettmaskene.

De klarte det til slutt da Danilo utlignet fra straffemerket etter 79 minutter, og med 1-1 før hjemmemøtet i mars er Porto favoritt til å nå kvartfinalen.

– I første omgang var Basel gode, og veldig klare for å kontre på oss. De gjorde det vanskelig for oss da de tok ledelsen. Men vi hadde en god lagånd og fortjente utligningen, sa Porto-trener Julen Lopetegui etter kampen.

Stygg hodesmell

Basel imponerte stort ved å gå videre i mesterligaen på bekostning av Liverpool, og i onsdagens kamp tok det bare elleve minutter før laget var i føringen.

Fabian Frei vartet opp med et glimrende gjennomspill til González, som igjen tok ned ballen på utsøkt måte før han satte den kaldt og vakkert i mål bak Portos keeper Fabiano.

Dessverre for hjemmelaget fikk González en stygg smell i hodet fra Fabiano idet ballen gikk i mål, og snaut kvarteret etter måtte han forlate banen med det som lignet en hjernerystelse.

Scoringen var Basels eneste sjanse i første omgang, mens Porto på sin side skapte et par halvsjanser.

Annullert scoring

Etter hvilen gikk Porto hardt ut i jakten på utligning, og etter bare tre minutters spill så laget ut til å lykkes. Casemiro plukket opp en retur og satte ballen i mål, men reprisen viste at to spillere på streken sto i offside og hindret Tomás Vaclíc i å kaste seg etter ballen.

Etter å ha konferert med assistentdommeren, annullerte Mark Clattenburg scoringen, til Porto-trener Julen Lopeteguis store irritasjon.

– Det var overraskende at de ikke godkjente målet, var trenerens kommentar til situasjonen.

Porto fortsatte å styre kampen, men til tross for et par store sjanser ville ikke ballen i mål. Det måtte en straffe til for å bringe balanse i regnskapet. Den kom etter at superveteranen Walter Samuel brukte hånden til å stoppe et innlegg drøye to minutter før slutt, og høyreback Danilo var sikker fra ellevemetersmerket.

Utligningen var fullt fortjent, og egentlig burde Porto reist fra Sveits med et bedre utgangspunkt, men laget vil uansett være stor favoritt når lagene møtes igjen 10. mars. (©NTB)