• Når du hopper på et prosjekt som dette, er det mest fordi du hører på hjertet, sier Asle Andersen til Aftenbladet.

Mandag signerte 43-åringen kontrakten som gjør ham til Sola-trener neste sesong. I 2. divisjonsklubben vil den tidligere eliteserietreneren skape et lag som gir unge og ikke fullt så unge talenter sjansen – og som samtidig er godt nok til å beholde plassen på nivå tre i norsk fotball. Men å tro at Sola kan gjenskape Sandnes Ulfs ferd fra 2. divisjon til eliteserien, mener Andersen blir feil.

  • Jeg ser at det er mulig å sammenligne de to klubbene. Men det blir feil å tro at jeg skal få til det samme i Sola som jeg gjorde i Ulf. Potensialet var langt høyere i Sandnes. I første omgang håper jeg å få samlet et lag på Sola som holder seg i divisjonen neste sesong. Også hadde det vært fint hvis vi ble en arena for talentutvikling. I tillegg er det mange 23, 24 og 25 år gamle spillere som ikke helt har fått ut potensialet sitt i lokalfotballen. Sola kan være en fin klubb for disse spillertypene, sier han.

Dette sa han til Aftenbladet i august:

- Ikke posisjonering

Her er Asle Andersen i gang med å trener elever ved idrettsfag på Sola videregående skole i sommer. Foto: Kristian Jacobsen, Stavanger Aftenblad

Men hvor lenge blir Andersen i Sola? 43-åringen er klar på at han fortsatt har ambisjoner som fotballtrener. Det er ikke mer enn halvannet år siden han fikk sparken i Sandnes Ulf. Nesten tre sesonger ble det som eliteserietrener. Det ga mersmak. At Andersen har signert en ettårskontrakt med Sola – og samtidig sikret seg en klausul som gjør at han kan forsvinne til en større klubb i løpet av sesongen – tyder på det.Likevel vil ikke Andersen være med på at han gjennom trenerjobben i Sola posisjonerer seg med tanke på en videre trenerkarriere på høyere nivå.

Potensialet var langt høyere i Sandnes.

  • Hvis det var målet hadde jeg takket ja til et av de andre tilbudene jeg har fått det siste året. Det er større klubber enn Sola som har meldt seg, men det måtte kjennes riktig før jeg gikk på noe nytt. Det gjorde det nå, forklarer Asle Andersen – som altså tar over A-laget i barndomsklubben.

Totalpakke

I sommer begynte Andersen i ny jobb som idrettslærer ved Sola videregående skole. Der skal han ha daglige fotballtreninger for elevene ved idrettsfag, undervise i kroppsøving og treningsledelse. Kontrastene er store sammenlignet med den hverdagen han i åtte år hadde som trener for Sandnes Ulf. Å kombinere jobben på skolen med trenerjobben i Sola var noe av det som fristet Andersen til å takke ja.

  • Jeg brenner for talentarbeid, og for å skape en treningshverdag som holder et høyt nivå. Så håper jeg å kunne bidra med erfaringen min i Sola. Jeg vet litt hva som kreves av mentalitet og tankemåte. Du må ville blø for det hvis du vil nå toppen, sier Andersen – som allerede tirsdag hadde de første møtene med aktuelle spillere for neste års lag.

Sola overrasket positivt denne sesongen og endte på 5. plass i 2. divisjon. Trener Maurice Ross – som ledet laget til to opprykk på tre sesonger – forsvant etter sesongen til hardsatsende EIK i samme divisjon.