Av Norges 30 utenlandsproffer er bare fem av dem mer eller mindre faste på laget sitt, viser en oversikt vi presenterte tirsdag.

Det er ingen tvil om at det er sammensatte årsaker til dette. Mange av dem var kanskje ikke gode nok i utgangspunktet. Hvor mye ansvar hviler da på agentene som hjelper spillerne ut i profflivet?

TV 2-profil Davy Wathne ønsker å belyse agentvirksomheten. Han mener mange agenter tenker for mye på penger og for lite på spillerne de representerer.

På Twitter tirsdag skrev han blant annet: «Når skal noen rette oppmerksomheten mot griske agenters ødeleggende virksomhet?»

— Bør modnes mer- Jeg forstår at det er fristende for en agent å få spillerne ut og håpe det går bra. Men av og til burde de være flinkere til å bruke kunnskapen og erfaringen sin til å se at enkelte spillere bør modnes mer i Norge før de reiser ut, sier Wathne.

- Tror du det er mange agenter som forherliger profflivet for spillerne, nærmest lyver for dem for å tvinge fram overganger?

— Jeg har ikke holdepunkt for at de lyver. Men jeg er ikke sikker på at alle agentene gjør alt i deres makt for å legge til rette for sportslig suksess. Jeg tror ikke alle agentene ser hele mennesket og hele karrieren. Feilprosenten har vært høy de siste årene.

- Hvor mye ansvar har spillerne og deres familie selv for å undersøke om klubbvalget er rett for dem?

— Jeg tror ikke spillerne er mer naive enn du og jeg. Mange av dem har flotte fedre som gir dem bra støtte og veiledning, men jeg har også sett mange uvettige foreldre som ønsker for alt i verden at avkommet deres skal få oppleve profflivet.

Grundige nok?

— Jeg stiller spørsmål om agentene gjør en grundig nok jobb i valg av klubb. De har et ansvar for at unge mennesker gjør et viktig valg i livet. Å være en suksessrik fotballspiller avhenger av en million faktorer som påvirker prestasjonene. Det er en brutal bransje, med like mange rivaler som venner og kolleger som vil deg vel, sier Wathne.

Aftenpostens kommentator Ola Bernhus kommer med lignende kritikk mot agenter:

— Den tilnærmede fiaskoen viser at man skal være forsiktig med å gå på alt agentene anbefaler en. Agentene har sine egne interesser. For dem spiller det mindre rolle om en norsk ungdom lykkes i Europa.

Agent forstår kritikken

Per Arne Flod er leder for agentforeningen og har jobbet som agent siden 1980-tallet. Han forstår kritikken, og bekrefter at altfor mange agenter tenker for mye profitt og for lite spillerutvikling.

Per Arne Flod. Foto: Digitalsport

— Det er jo noe i dette, det kommer an på hvem det er. Mitt inntrykk er at agentstanden i Norge er seriøst arbeidende uten veldig mye grums og tull og tøys. Men jeg har sett mye humbug hos utenlandske agenter. Der er det penger, penger, penger som gjelder, sier Flod.Han mener det er dyp uenighet blant agenter om hvor mye ansvar de har for at spillernes klubbvalg er det rette.

— Det er ingen tvil om at det finnes agenter som er for lite kritiske og kanskje er for ivrige på at spillerne skal selges til hvilken som helst klubb. Jeg går aldri på akkord med medmenneskelighet og trygghet, og tenker at agentene bør ta litt ekstra ansvar når spillerne er under 25 år med tanke på spilletid og trivsel. Men mange agenter vil si at de har som oppgave å skaffe klubb og at resten er spillernes ansvar.

Flod viser til egen erfaring for å beskrive hvor viktig agenter kan være for unge fotballspillere.

— Jeg er ikke beskjeden, men tror jeg kan si at John Carew ikke hadde hatt sjans til å klare seg der ute uten min hjelp.