Egersund (aftenbladet.no): Én danske, én nederlender og to litauere. Det er det Egersund har sikret seg så langt denne vinteren, og med det mener de troppen allerede er komplett. Den mest spennende signeringen er nederlenderen Iljaas Rodjan (20).

Unggutten har vært gjennom et av verdens beste ungdomsakademier i Amsterdam-klubben Ajax. Der har han blant annet spilt på lag med Tottenhams danske Christian Eriksen. Sommeren 2011 ble han fristilt av Ajax og gikk til FC Volendam på nivå to i Nederland. Der spilte han på juniorlaget frem til sommeren 2013 da han igjen ble fristilt.

Anbefalt av onkelen

Rodjans onkel, Fredy Ibrahim, er gift med en norsk kvinne og bor på Varhaug. Han har tidligere vært proff i den belgiske toppklubben Anderlecht. Nå trener han Egersunds G14-lag og i høst fortalte han klubben om nevøen. Han spurte om han skulle få han hit så trenerapparatet kunne ta en titt. Svaret ga seg selv.

Den talentfulle poteten fra rosenes land imponerte ikke da han fikk prøve seg i desember. Etter hvert ble han flyttet fra midtstopperposisjon opp til defensiv midtbane. Da hevet egersunderne på øyenbrynene.

— Jeg har veldig troa på ham. Han har et stort potensial, men jeg har sett for lite av han til at jeg kan si hvor langt han kan nå. Han er en defensiv spiller som også kan hjelpe til offensivt. Han er rolig og god med ballen i bena, sier trener Bengt Sæternes.

Billige signeringer

En skulle kanskje tro at lønnskravene fra tidligere Ajax-talenter og eliteseriespillere fra Litauen er for store for en norsk andredivisjonsklubb med målsetting om øvre halvdel, men nei. I følge daglig leder, Kenneth Andersen, er ikke penger noe problem. Han mener det er billigere å hente spillere som Rodjan enn å hente spillere fra småklubber i Rogaland.

Aleksandras Ivanauskas og Rimantas Boguzas kommer begge fra FK Banga i litausk eliteserie. Sistnevnte er aktuell for U21-laget til Litauen. FK Banga har hatt et tett samarbeid med Egersund i et halvannet år nå. I tillegg til den fjerde nysigneringen, danske Dennis Nielsen, er de allerede i jobb i Egersund. Rodjan studerer han salg og markedsføring i Amsterdam, men har fått praksisplass på Jæren.

— De kan ikke leve på lønna de får av oss, men det var lett å få de i jobb. Dette er veldig gode og billige signeringer for vår del, sier Andersen og får støtte av Sæternes.

— Om man skal begynne å kjøpe spillere i Norge blir det fort dyrt. Det er bare å se på eliteserien. Jeg er veldig fornøyd med hvordan vi har operert. Det blir spennende å se hvordan de nye takler overgangen, sier den profilerte Egersund-treneren.

Viktig med trivsel

Til tross for at klubben bare har handlet på det internasjonale markedet (med unntak av Chris Sleveland fra egen juniorstall) har troppen lokal tilhørlighet. 20 av de 25 spillerne som kjemper om en plass på A-laget, er lokale.

Når Andersen og Egersund ser etter nye spillere er det viktig for dem at spillerne skal ha lett for å finne seg til rette. Det kan være vanskelig når en andredivisjonsklubb fra Jæren henter spillere fra Nederland og Litauen.

— Men det har gått veldig bra. Rodjan skal bo hos sin onkel, Ivanauskas og Boguzas jobber i byggebransjen sammen med flere av sine landsmenn. Da det gjelder Nielsen flytter kjæresten hit i nærmeste framtid, forteller Andersen.

Overganger i 2. divisjon avd. 3:

Egersund:

Inn:

Aleksandras Ivanauskas (26), midtstopper fra FK Banga (nivå en, Litauen).

Chris Sleveland (16), sentral midtbane fra egen juniorstall.

Dennis Nielsen (22), midtstopper fra BÍ/Bolungarvik (nivå to, Island).

Iljaas Rodjan (20), defensiv midtbane fra FC Volendam (nivå to, Nederland).

Rimantas Boguzas (21), keeper fra FK Banga.

Ut:

Asle Sirevåg, lagt opp og blitt keepertrener i klubben.

Stian Sleveland, til Eiger.

Ønsker: Ingen, troppen er komplett.

Vidar:

Inn:

Bjarte Egeland (24), keeper fra Vardeneset.

Preben Erland (22), spiss/kant fra Hundvåg.

Tor Omar Sande (24), back/midtstopper fra Notodden.

Vetle Myhre (22), spiss fra Vard Haugesund.

Ut:

Christer Aune til Randaberg.

Jakop Storhaug til Sola.

Klaus Vikesdal Petersen til Randaberg.

Mats Bøgild til Flekkerøy.

Petter Midbøe Lunde til Sola.

Vegard Maldal til Sola.

Ønsker: Skal ha inn en midtbanespiller og en forsvarer til.

Ålgård:

Inn:

Daniel Grønning (23), kant/spiss fra Austrått.

Kristian Høvring (27), back/midtstopper fra Hundvåg.

Lars Thomas Hummervoll (20), spiss fra Hundvåg.

Magnus Håland (23), keeper fra Klepp.

Ut:

Anders Dahle Thorsen, til Frøyland.

Janvier Ndikumana, klubbløs.

Tommy Tønnesen, til Frøyland.

Vetle Høivik, til Lura.

Ønsker: Ingen kommentar.