Noen ganger dukker det opp idrettsutøvere med en personlighet så spesiell at den overskygger det sportslige. Den australske tennisspilleren Nick Kyrgios faller innenfor den kategorien.

– Jeg ville bare minne alle om at jeg er ganske god, sa Kyrgios etter seier i en av de første rundene av årets Wimbledon-turnering.

På gresset i Vest-London har han endelig igjen vist de ekstreme ferdighetene som bor i ham.

Men han har også vist hvorfor det ofte er andre ting enn dyktighet med racketen som gjør ham til samtaleemne.

Klikket etter duell mot Ruud

Tennisinteresserte nordmenn fikk for alvor øynene opp for Kyrgios 16. mai 2019. Da møtte han Casper Ruud i 2. runde av Masters 1000-turneringen i Roma.

De tok ett sett hver, men Ruud startet best i det avgjørende tredjesettet. Da en avgjørelse fra en linjedommer gikk nordmannens vei, kokte det over for Kyrgios.

Først kastet han racketen i bakken. Så sparket han en vannflaske, og deretter slengte han en stol ut på banen. Sjokkerte tilskuere tok seg til hodet.

– Jeg er ferdig, sa Kyrgios.

Som om han hadde noe valg etter opptrinnet. Han ville blitt diskvalifisert, men det rakk ikke dommeren å gjøre før Kyrgios forlot banen.

Ruud likte ikke motstanderens oppførsel.

– Jeg synes han er en drittsekk. Alt han gjør, er underholdning. Som Rafa (Rafael Nadal) sa til meg: «Jeg kan gå ut i neste kamp i bare underbuksen. Det blir underholdning, men det er ikke bra underholdning», sa Ruud til podkasten «Smash» noen måneder senere.

Kyrgios fikk med seg kritikken. Det tok ikke lang tid før han fyrte ut et svar på Twitter:

– Hei, Casper Ruud. Den neste gangen du har noe å si, vil jeg sette pris på at du sier det ansikt-til-ansikt. Jeg er sikker på at du ikke ville vært så stor i kjeften da. Til den tid vil jeg heller se maling tørke enn å se deg spille tennis. Kjedelig som f**n, skrev han.

Under Indian Wells-turneringen i mars møttes de for første gang siden skandalekampen. Da vant Kyrgios. Tonen mellom dem var annerledes i forbindelse med den kampen. Begge roste hverandre som tennisspillere. Likevel handlet det ikke bare om tennis etterpå.

– Jeg hører ikke noe prat nå. Ingenting, sa Kyrgios til TV-kameraet etter å ha vunnet.

Sinneutbruddet i Roma er langt ifra den eneste kontroversielle episoden Kyrgios har vært innblandet i.

Føler seg forskjellsbehandlet

Kyrgios ble nemlig utestengt samme år som skandalekampen mot Ruud. Han ødela to racketer i raseri da dommeren nektet ham dopause under en turnering i USA. Kyrgios svarte med å skjelle ut dommeren. For det fikk han en bot på over 1 million kroner av ATP.

Da Kyrgios i et intervju ble spurt om hva han syntes om boten, havnet han i mer trøbbel.

– ATP er ganske korrupt uansett. Jeg bryr meg ikke om boten i det hele tatt, sa han ifølge The Guardian.

Det utsagnet gikk han siden tilbake på. «Korrupt» var ikke ordet han hadde ment å bruke.

– Jeg vet at oppførselen min tidvis har vært kontroversiell og har gitt meg trøbbel. Noen ganger har det vært fortjent. Problemet mitt er at andre, uansett om de får like mye, mindre eller mer medieoppmerksomhet, ikke blir straffet, sa han.

Nick Kyrgios er kontroversiell, men han har også sine fans. Australieren imponerer ofte med lekre detaljer ute på banen. Foto: Hannah McKay, Reuters/NTB

Kjefter på dommerne

Tenniselskere har revet seg i håret over Kyrgios’ oppførsel. Han har et repertoar få spillere kan konkurrere med. Hver eneste kamp varter han opp med noe som får publikum til å gispe. Når han har dagen, fremstår han som en av verdens beste spillere.

Det er nettopp det han har gjort så langt under årets Wimbledon. Han spiller karrierens beste tennis.

Til tross for godt spill har han ikke klart å holde seg unna kontroverser nå heller. I første runde slo han hjemmehåpet Paul Jubb. Da kjeftet han på linjedommerne flere ganger. Da en av dem gikk for å snakke om det med hoveddommeren, kalte han henne for «en sladrehank».

Etter kampen innrømmet Kyrgios å ha spyttet i retningen av en tilskuer. Kyrgios mente vedkommende opptrådte respektløst mot ham gjennom hele kampen.

– I dag ropte noen på tribunen at jeg var dritt. Er det normalt? Nei, men det skjer gang på gang, sa Kyrgios på pressekonferansen etterpå.

Amper stemning

Han er elsket og hatet for oppførselen sin, men ingen kan ta fra Kyrgios at han gir sporten noe unikt.

– Jeg synes ikke han er noen skurk i det hele tatt. Jeg nyter å se ham spille. Når han prøver hardt, er han en av verdens beste spillere. Sannsynligvis har han fortsatt sin beste tennis foran seg, sa tidligere Grand Slam-vinner Mats Wilander under Discoverys sending tidligere under Wimbledon.

Stefanos Tsitsipas tapte for Kyrgios i tredje runde av turneringen lørdag. Oppgjøret var svært ampert. Da Kyrgios sikret seg det andre settet, slo Tsitsipas ballen opp på tribunen. Han traff ingen, men ble gitt en advarsel. Det gjorde Kyrgios rasende. Hans mening var at dommeren burde diskvalifisert Tsitsipas.

– Er du dum? sa Kyrgios til dommeren under diskusjonen.

Stjernen fortsatte krangelen med turneringsledelsen i flere minutter før han fortsatte kampen.

Slik er man vant til å se Nick Kyrgios: i diskusjon med dommeren. Foto: Hannah McKay, Reuters/NTB

Kranglingen med dommeren pågikk store deler av kampen. Kyrgios vant 3–1 i sett.

Tsitsipas følte at Kyrgios pratet under hele kampen. Grekeren var tydelig opprørt og mente at Kyrgios konstant forsøker å få motstandere ut av fatning med oppførselen sin.

– Han mobber motstandere. Han var sannsynligvis en mobber på skolen selv. Jeg liker ikke bøller eller andre som tråkker på folk. Han har noen gode karaktertrekk, men han har også en veldig ond side, sa Tsitsipas på pressekonferansen etterpå.

Han innrømmet at han ble såpass opprørt at han forsøkte å treffe Kyrgios under noen dueller fremme ved nettet.

– Jeg gjorde ikke noe respektløst mot Stefanos i dag. Det var ikke jeg som slo baller mot ham. Å si at jeg mobbet ham, er bare puslete. Vi er forskjellige, kontret Kyrgios.

Etter kampen ble australieren bøtelagt med over 40.000 kroner for stygg språkbruk, mens Tsitsipas må betale 100.000 kroner for usportslig opptreden.

Mange misliker måten Kyrgios bryter med tennisens høflighetsnormer på. Andre ser på ham som et friskt pust, en som sier det han mener og i tillegg kan spille fantastisk tennis.

I Wimbledon har man sett mye av det siste. Likevel handler overskriftene fortsatt om mer enn tennis for Nick Kyrgios’ del.