Selv om mange norske par har konkurrert i samme OL, er det særdeles sjelden at de stiller sammen på startstreken. Det gjør disse to.

Begge har seilt siden de var små, men da de ble sammen for åtte-ni år siden, fant de også ut at de skulle satse sammen i sporten. Øynene falt på katamaranen Nacra 17, som de visste skulle bli OL-båt fra 2016-lekene i Rio de Janeiro.

– Vi visste absolutt ingenting. Vi bestilte, hentet båten i Nederland og dro til Spania, der vi tok fram bruksanvisningen og prøvde å sette den sammen. Fram til vi ble en del av landslaget i 2017, satset vi helt på egen hånd, forteller Nicholas Fadler Martinsen, som opprinnelig kommer fra Son (der også Norges siste OL-mester Siren Sundby kommer fra). Kjæresten Martine er fra Arendal. Sammen bor de på Jeløya i Moss.

– Dette er et monster av en båt. Det er en katamaran som løftes opp av vannet av hydrofoiler under båten. Det er ikke så ofte du ser en flygende båt – men dette er en flygende båt, sier Martine Steller Mortensen.

SVEVER: Martine Steller Mortensen og Nicholas Fadler Martinsen har en enorm fart på vannet. Foto: Norges Seilforbund

Nicholas Fadler Martinsen forklarer at båten kan komme opp i 29 knop, eller 55 km/t.

– Det gir en skikkelig fartsfølelse når du henger rett over vannet og seiler i den farten, sier Martine Steller Mortensen.

Båttypen er altså mixed, slik at alle som skal være med i OL, må ha én seiler av hvert kjønn.

– Hvordan er arbeidsfordelingen?

– Jeg styrer og tar de taktiske beslutningene – mens Martine er trimmer. Det betyr at hun gjør den fysiske tungjobben, forklarer Martinsen.

– Jeg skal sørge for balanse og optimal fart, forteller hun.

Det er ingen krav til hvem som skal ha de ulike rollene om bord, og det har heller ikke utkrystallisert seg noen klar arbeidsfordeling i båtene som konkurrerer, forteller Nicholas Fadler Martinsen.

– Det er tydeligvis ingen klare fordeler ved å la den ene eller andre ha en av oppgavene. Så jeg tror fordelingen mellom de to rollene er omtrent 50–50 mellom kjønnene.

– Vi utfyller hverandre bra. Det er det viktigste. Og fint når vi også er samboere, smiler Nicholas Fadler Martinsen.

Martine Steller Mortensen forteller at de er utstyrt med både hjelm og kniv – av sikkerhetsgrunner.

– Vi risikerer å «kollidere» voldsomt hvis båten mister oppdriften. Derfor har vi hjelm. Kniven er for å kunne skjære seg løs, hvis vi blir sittende fast i tauene hvis vi skulle kullseile, forklarer hun.

Begge har seilt joller tidligere, og Nicholas har medaljer fra både EM og VM i europajolle i sin tid.

– Vi er i OL for første gang og ikke vet helt hva vi går til. Men vi får snu det til vår fordel. Uansett ligger vårt hovedmål lenger framme – OL i Paris om tre år.

PS: Curlingduoen Magnus Nedregotten og Kristin Skaslien tok bronse i OL 2018. Skytterparet Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen skal også konkurrere sammen i den nye mixed-klassen i Tokyo.