– Det er jo stereotypisk å si at man er tom for ord, men jeg er helt stum. Jeg sier bare vær så god, dere der hjemme, enda en tidlig julegave, sier Atle Lie McGrath til NRK etter den sensasjonelle andreplassen.

Unggutten kjørte ut med fjerde beste utgangspunkt i storslalåmen i Alta Badia. Han tok ledelsen tidlig, men gjorde en stor feil midtveis og så ut til å miste hele forspranget.

Han hentet seg imidlertid mesterlig inn og tok ledelsen i mål, og brølte ut i ren ekstase.

McGrath har aldri vært topp ti i verdenscupen.

Da Marco Odermatt kjørte inn på tredjeplass, var pallplassen et faktum.

– Sensasjonen er allerede et faktum, spørsmålet er bare hvor stor den er, kommenterte Thomas Lerdal hos NRK.

Filip Zubcic kjørte også inn bak og det var til slutt Atle Lie McGrath mot verdensstjernen Alexis Pinturault. Franskmannen hadde 46 hundredeler å gå på, tapte hele veien ned - men kom til slutt syv hundredeler foran 20-åringen fra Norge.

Legenden Alberto Tomba er tidenes yngste vinner i Alta Badia. Den rekorden kunne bli slått av den 20 år gamle nordmannen - men det holdt akkurat ikke.

ANDREPLASS: Atle Lie McGrath var syv hundredeler unna seieren i storslalåmen i Alta Badia. Foto: Alessandro Trovati / AP

Tre nordmenn var innenfor rekkevidde etter første omgang: Lucas Braathen, Atle Lie McGrath og Leif Kristian Nestvold-Haugen.

Sistnevnte kjørte inn til en skuffende 13. plass og ble skjøvet ytterligere ned til 17.

Braathen, for øvrig god kamerat med McGrath, klarte heller ikke følge opp sin gode førsteomgang og endte på 18.

Henrik Kristoffersen hadde en forferdelig dag i Alta Badia og kjørte rett ut av målområdet etter en svak andreomgang. Etter den første var han tydelig misfornøyd og sa han «kjørte som ei kjerring» etter 13. plass.

Han endte til slutt på 15. plass.