Anna Ryzhykova og Viktoriya Tkachuk løper 400 meter hekk mot Iuel og Line Kloster i Oslo. De ukrainske stjernene har vært gjennom en svært vanskelig tid siden Russland gikk til angrep.

– Det er virkelig hjerteskjærende å høre det dere forteller. Bare at dere er her og løper og får de tidene . Det er fantastisk. Dere er en inspirasjon, sier Iuel.

– Mange europeiske utøvere sendte meg melding og sa at de hadde et ledig rom, at jeg kunne ta med familien. Det var tusenvis, sier Ryzhykova med tårer i øynene. Hun hevder hun fikk forferdelige meldinger fra russere hun tidligere har konkurrert mot og var hennes venner:

– De ønsket meg død, de tekstet meg at «vi er skyldige» og skrev fæle ting om familien min, sier hun.

TUNG TID: De ukrainske løperne Anna Ryzhykova (til høyre) og Viktoriya Tkachuk er klare for Bislett Games. Foto: Frode Hansen / VG

– Det er en forferdelig situasjon. Noen av våre idrettsfolk har blitt drept i krigen. Jeg har en venn jeg ikke har hørt fra på en måned.

Ryzhykova våknet opp til eksplosjoner 24. februar. Hun er fra Dnipro, ikke langt fra utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk.

– Vi er i det 21. århundre. Dette er vanskelig. De første to ukene var vi hjemme. Jeg var så redd og frustrert. 21. mars kom jeg over grensen og kom meg på en treningsleir, forteller hun. Ryzhykova har ikke sett treneren sin siden før krigen. Også familien hennes er igjen hjemme.

– Vi er bekymret for familiene våre, sier 32-åringen med en lang karriere bak seg med OL-bronse og tre EM-medaljer som høydepunkter.

– Det har vært så hardt, følger Tkachuk – nummer seks i Tokyo-OL – opp.

Se ukrainsk hekkeløper rørt til tårer:

Karsten Warholm mangler på Bislett.

– Vi savner Karsten, sier Amalie Iuel på en pressekonferansen.

Treningskompisen toppet fjorårets Bislett Games ved å sette sin første verdensrekord. Nå er han strekkskadet etter sesongåpningen i Marokko.

Iuel har et mål om å prestere et av sine beste løp foran et utsolgt Bislett.

Amalie Iuel sier dette om de sportslige ambisjonene på Bislett:

– Forhåpentligvis kan jeg løpe ned mot min personlige rekord. Det ville ha vært rått, sier Iuel.

– Jeg er ikke på mitt aller beste nå. Men det skal bli kult å se hvor fort det kan gå, sier hun.

Persen stammer fra 2019 og er på 54,72. På Bislett møter hun blant annet fjorårets Diamond League-vinner, Femke Bol, som ble nummer tre i OL.

PUBLIKUM: Karsten Warholm blir å finne på tribunen når Amalie Iuel løper på Bislett. Her er treningspartnerne under fjorårets NM. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Amalie Iuel sesongdebuterte med løp på 56,77 i Hellas 2. juni.

– Det var kaotisk. Det vindfullt og et vanskelig løp. Jeg må rydde opp i det, sier Iuel som ble slått ut etter dramatisk semifinale i OL sist sommer.

PS! Line Kloster løper også 400 meter hekk på Bislett. Hun har hatt en helt annen start på sesongen. Hun har nærmet seg Iuels personlige rekord med for første gang å løpe under 55 sekunder – 54,99 – i Sør-Afrika. I tillegg har 32 år gamle Kloster også perset på 400 meter flatt – 51,93. – Jeg er i min beste form noensinne. Jeg har allerede satt fire personlige rekorder på fire distanser. Jeg skal sette sammen et godt løp og prestere, sier hun.