45 prosent av de norske scoringene kommer etter dødballer. Mot Serbia skal Petter Vaagan Moen både erstatte Morten Gamst Pedersen på venstreflanken og overta Blackburn-proffens rolle som norsk dødballekspert.

– Det er en tillitserklæring at jeg skal slå cornere og frispark i en landskamp. Det er noe jeg er vant med fra Brann, men det blir litt ekstra å få sjansen til å være servitør for spisser som Steffen Iversen og John Carew, sier Petter Vaagan Moen.

Hamar-gutten kom til Brann i fjor høst og fikk et lite gjennombrudd som landslagsspiller da han debuterte med en god kamp mot Mexico i januar. Nå er det et snev mer alvor så lenge Norge stiller med de beste av dem som er tilgjengelig. Seks forfall har ødelagt noe, men for Petter Vaagan Moen betyr det ikke alt.

Spennende midtbane

– Med Petter på flanken vet jeg at jeg får masse arbeidskapasitet. Vi får en spennende midtbane i kveld med tre som har spilt sammen på U-landslaget i tillegg til Fredrik Strømstad. Fredrik, Petter, Kristofer Hæstad og Christian Grindheim er typer som er aggressive og som tør å spille ballen. Jeg tror de kan være i stand til å overraske vanligvis så solide Serbia, sier Åge Hareide.

Han var ikke i tvil verken når det gjaldt valget av Petter Vaagan Moen på flanken, eller å tildele han jobben som dødballekspert.

– Petter viste seg frem på januar-turen mot Mexico og USA, og har siden vokst i Brann. Unngår han å bruke for mange ballberøringer og tør å slippe seg løs, kan han bli en spennende utfordrer i Morten Gamst Pedersens rolle, sier Åge Hareide.

Han vill bruke dagen i dag til å diskutere frispark— og cornervarianter med Petter Vaagan Moen.

Tøff duell

– Jeg gleder meg. Det viktigste blir å finne roen og by på meg selv. Og så må jeg prøve å komme til noen gode innlegg. Men jeg skjønner at det blir en tøff kamp. Vi har studert Serbia, og det er ikke tvil om at vi møter et godt lag, sier Petter Vaagan Moen som må belage seg på tøffe tak mot Marjan Markovic. Dynamo Kiev-backen er offensiv av legning, og Petter Vaagan Moen vil nok få klare instrukser om å stagge høyrebackens offensive raids.

– Dette er en flott avslutning på landslagssesongen for mitt vedkommende. Jeg har opplevd et spennende fotballår etter overgangen til Brann. Min første sesong i Bergen har vært lærerik. Det tok litt tid før jeg fant meg til rette, men etter de seks, syv første kampene har det gått bedre og bedre.

– Nå er jeg trygg i Brann og skal jobbe med detaljer for å bli enda bedre. Det handler om å terpe på små og store ting som en mot en-situasjoner og ikke minst prøve å bli mer eksplosiv. Og så må jeg score flere mål.