ARNA IDRETTSPARK (bt.no): «Lederen. Legenden. Helten». Banneret supportergruppen Bjørnane hadde hengt opp for anledningen forteller det meste om hvilken status Morten Kalvenes har opparbeidet seg som trener for Arna-Bjørnar de siste ni årene.

Da dommeren blåste av kampen mot Røa lørdag, var det slutt. Kalvenes har satt sitt endelige punktum for sin karriere i klubben. Og for et punktum det ble. Foran et rekordstort publikum sikret Maria Brochmanns heading en 1-0-seier og Arna-Bjørnars tredje strake bronsemedalje i Toppserien.

Etter kampen ga Bjørnane banneret i gave til treneren, som nå skal ta fatt på nye oppgaver.

— Jeg vet ikke helt hvor jeg skal henge det opp. Jeg får det nok ikke i stuen, for konen er veldig interiørbevisst. Kanskje datteren min vil ha det over sengen sin, sier Kalvenes og ler.

- Optimal dag

En epoke er over for både ham og Arna-Bjørnar. Da han tok over laget for ni år siden, var de et nyopprykket og ubeskrevet blad. Nå er de medaljevinnere i Toppserien for tredje år på rad.

— Seier mot Røa, over tusen på lekterne, medaljeseremoni og jeg synes vi er gode. Dagen er optimal. Jeg forlater klubben med en god følelse, sier Kalvenes, som er glad for ikke ha tatt et steg tilbake i hans siste sesong.

— Vi fikk kniven på strupen for en uke siden. Ett feilsteg og det ville blitt en middels sesong. Da tok jeg med kampprogrammet inn i garderoben til jentene og sa til dem: «vinner vi de fem siste kampene, så tar vi bronse». Og det gjorde vi, sier han.

- Er det en vemodig dag for deg?

— Jeg kjenner ikke så mye på det akkurat nå. Men når jeg har ledet min siste trening og skal treffe spillerne på siste gang på juleavslutningen, så vil jeg nok kjenne det, sier Kalvenes, som påpeker at det ville vært mye tristere om han ikke hadde fått velge tidspunktet selv.

Takknemlig

Fra neste sesong tar assistent Bjarte Hagen over ansvaret som klubbens hovedtrener. Skoene han skal fylle er store, for Kalvenes kan se tilbake på en suksessrik periode som Arna-Bjørnar-trener.

— Jeg har hatt ni utrolig fine år. Tiden her har gitt meg veldig mye, men jeg er ikke flau over å si at jeg også har gitt klubben mye tilbake. Jeg er takknemlig for at jeg fikk muligheten, og jeg er sikker på at de er takknemlig for jobben jeg har gjort. Det var en god ansettelse, både for meg og klubben, sier Kalvenes.

Det er kaptein Caroline Walde enig i. Hun har vært spiller i klubben i samtlige av årene Kalvenes har ledet laget.

— Han har gjort en kjempejobb. Han har alltid vært like engasjert og har utviklet seg veldig som trener gjennom alle disse årene. Det er trist at han forlater oss nå, sier Walde.

Rett til Syden

Spiss Hege Hansen var glad for at de kunne sette et verdig punktum med seier, bronsemedalje og publikumsrekord.

— Det var kjekt å kunne gi han en seier nå i den siste kampen. Han sa til oss at å snakke til laget etter kamp er det kjekkeste han vet, så det var bra at vi klarte å gi ham den følelsen en siste gang, sier Hansen.

Etter kampen venter det en medaljebankett for spillerne og en påfølgende fest. Den skal treneren la jentene få ha i fred. Selv vender han nesen sørover tidlig søndag morgen.

— Jeg reiser på en brennheit kjærlighetsferie med min kone til Tenerife grytidlig søndag. Å få en timeout nå på direkten er viktig for meg. Og jeg tror det er viktig for henne også, for hun har ikke sett meg mye de siste fem-seks ukene, sier Kalvenes, og legger til:

— Jeg blir med på den formelle delen av festen, men jentene skal få slippe å se meg på byens vannhull utover natten.