Mondenard var lege i Tour de France i to år, og kjenner sporten og utøverne ut og inn. Påstanden om Armstrong står i hans nye bok, Det store hykleriet. Det er ikke første gang den syvdobbelte vinneren av Tour’en anklages, men Mondenard er en anerkjent ekspert.

«Den ene rene».

–Jeg har ikke noe imot Lance, sier Mondenard til avisen Le Journal de Dimanche. –Han er kjempegod. Jeg burde bli sjokkert over at han jukser, men siden nesten alle de andre gjør det samme... Det som irriterer meg, er at han fremdeles står frem som «den ene rene». Han tar publikum for å være idioter.

Gang på gang har Armstrongs navn vært forsøkt knyttet til doping. Allerede i 1999 offentliggjorde avisen le Monde at det var funnet kortison i Armstrongs urin. Han var nært knyttet til Italias dopingdoktor Michele Ferrari, som senere ble dømt. (Armstrong tok senere avstand fra legen.) I 2005 avslørte avisen l’Equipe at det muligens var funnet EPO i Armstrongs urin. Hans nærmeste medarbeidere har fortalt om dopmidler i politiavhør.

Løgner?

–Man kan ikke gå rettens vei uten beviser. Men når flere titalls vitner sier det samme, kan det ha samme juridiske gyldighet, sier Jean-Pierre de Mondenard. Alle som doper seg har alltid samme forsvar: jeg er aldri blitt kontrollert positiv. Armstrong ble kontrollert i går igjen, for 34. gang denne sesongen.

–Alle Armstrongs argeste konkurrentene er blitt tatt før eller siden. Det betyr at Lance er overmenneskelig, eller løgner, sier Mondenard.