Alexander Kristoff vant også den siste etappen av sykkelrittet Tour of Qatar fredag. Det var hans tredje etappeseier i rittet.

Katjusja-proffen utkjempet også fredag en voldsom duell med Mark Cavendish på de siste meterne. Etter målpassering våget ingen av de to å strekke hendene i været. Det var heller ikke mulig å skille den med det blotte øyet.

Dermed måtte arrangøren granske målfotoet for å kåre en vinner, og etter noen sekunders venting kunne Kristoff juble for sesongens tredje seier. Rogalendingen vant også 2. og 4. etappe i Tour of Qatar, mens Edvald Boasson Hagen vant 3. etappe.

– Det ble en temmelig hektisk spurt, for mange lag ønsket å være med for fullt i avslutningen. Laget vårt gjorde en veldig bra jobb hele dagen. Vi kontrollerte utbruddene og var i tet rundt den siste svingen, sa Kristoff i en pressemelding fra Katjusja-laget etter løpet.

Cavendish hadde ni sekunder til gode på Kristoff i sammendraget foran fredagens etappe og sikret seg sammenlagtseieren i rittet. Boasson Hagen hadde ledertrøya etter tre etapper, men en punktering åtte kilometer før mål på torsdagens etappe kostet trolig nordmannen sammenlagtseieren.

Vindfullt

Sterk vind preget fredagens 114 kilometer lange avsluttende etappe fra Sealine Resort til Doha kystvei. Trioen Steve Tronet, Jesse Sergent og Tim De Clerq gikk tidlig i brudd og hadde på det meste fire minutters forsprang til den jaktende hovedfeltet.

Med én mil igjen å sykle var utbryterne innhentet, og inn mål mot handlet alt om spurtlagene. Cavendish fikk god hjelp av lagkamerat Edvald Boasson Hagen i jakten på seieren.

– Dimension Data tok kommandoen fra oss i det spurten startet, men vi klarte å holde laget sammen. Cavendish og co. lå veldig godt an 500 meter fra mål, men jeg var foran da det gjensto 200 meter. Helt mot slutten kom Cavendish sterkt, og jeg trodde han hadde tatt meg, men slik ble det ikke. Kroppen min er litt større enn hans, og det ga meg seieren på denne siste etappen, sa Kristoff. Han ble kåret til beste sprinter og stakk av med den sølvfargede trøya.

Briten reiser likevel fra Qatar med én etappeseier i tillegg til sammenlagttrøya. På mandagens åpningsetappe var Cavendish raskest i spurten.

Skulle Alexander Kristoff ha vunnet Tour of Qatar, måtte han ha plukket bonussekunder på Cavendish på de innlagte spurtene fredag. Det klarte han ikke, all den tid de tre syklistene i bruddet tok seg av disse.

Andre seier

Rogalendingen måtte dermed nøye seg med annenplass sammenlagt. Han endte til slutt fem sekunder bak Cavendish.

– Jeg synes de resultatene jeg har oppnådd her i Qatar i år er bedre enn det jeg klarte i fjor. Tempoetappen min var riktignok litt dårligere. Laget mitt gjerde en kjempejobb, og uten den støtten jeg fikk fra lagkameratene, ville jeg ikke klart å vinne disse tre etappene. De ga meg mye hjelp med å komme i riktig posisjon i spurten. Nå ser vi fram til å fortsette suksessen i Oman, fortalte Kristoff.

Kristoff vant også tre etapper i fjorårets utgave Tour of Qatar, og har igjen åpnet sesongen formidabelt. Katjusja-lagkamerat Sven Erik Bystrøm kom i mål til 37.-plass på fredagens avsluttende etappe og ble nummer åtte sammenlagt.

Belgiske Greg Van Avermaet ble nummer tre, åtte sekunder bak Cavendish.

Det er annen gang briten vinner Tour of Qatar.

(©NTB)