Lyn-Vålerenga 2–3

Det knirket i knær, lårstrekken var nær og det bulte i lycraen.

Forrige tiårs stjerner viste frem gamle takter på Bislett i går da de klassiske byderbyene mellom Lyn og Vålerenga ble rekonstruert.

Stemningen var god og smilene aldri langt unna. Men for en spiller var det litt mer alvorlig enn for de andre allerede pensjonerte fotballheltene som stilte til kamp da Brage Sandmoen blåste i fløyta. Chinedu Obasi Ogbuke, eller bare Edu blant Lyn-tilhengerne, jobber for ny kontrakt og ny klubb.

— Det var her jeg ble proff

Spilleren som kom til Lyn som ung mann, spilte seg inn på laget og ble deretter solgt til Hoffenheim i Tyskland. Nå er han blitt 30 år gammel og løst fra sin kontrakt med Schalke 04. Edu vil gjerne tilbake til Norge.

— Det var på mange måter i Lyn jeg ble til profesjonell fotballspiller. Jeg har utrolig mange gode minner herfra og det var jo så vidt jeg ikke ble nordmann og norsk i den perioden, fortalte han etter kampen.

Han hadde scoret de to Lyn-målene i kampen som Vålerenga vant 3–2. Resultatet var ikke så veldig viktig.

Trener med Lillestrøm

— Akkurat nå trener jeg med Lillestrøm. Jeg ser meg etter en ny klubb. Gjerne en ny klubb i Norge. Kanskje noe skjer snart, men ingenting er klart akkurat nå, sier han etter kampen.

Edu har trent med Lillestrøm i en lengre periode, men det har ikke resultert i ny kontrakt ennå. Han hadde i første omgang vist noe av det som gjorde han aktuell som spiller for tysk toppfotball for ni år siden.

— Jeg elsker Lyn. Det er så moro å være sammen med de gamle guttene igjen. Jeg nyter det virkelig, fortalte han etter kampen.

Nøt hvert sekund

Det var det mange andre som også gjorde. Eddie Gustafsson, keeperen som ble kåret til Eliteseriens beste i 2008, har en stor stjerne blant Lyns tilhengere. Han nøt hvert eneste sekund av kampen og stemningen som de 2.696 tilskuerne klarte å skape i en dag med EM-pause.

En Vålerenga-spiller som også nøt en følelse av de tette og intense byderbyene mellom Lyn og Vålerenga, var André Muri. Stopperen som måtte gi seg for to år siden på grunn av hodeskade, var på plass med Peter Cech-hjelm i lightversjon.

— Klart jeg savner det. Spesielt når jeg måtte gi meg mens jeg ennå hadde kropp og lyst til å fortsette. Derfor var dette en gyllen mulighet til å gjenoppleve dette, fortalte han etter kampen.

Lyn hadde ett utrolig og nesten unaturlig sterkt tak på disse lokalderbyene. Da Vålerenga vant høsten 2009 hadde det gått 28 år siden sist de hadde slått Lyn i en seriekamp. Og den gang var Lyn klare for nedrykk og så godt som konkurs.

Nå vant Vålerenga igjen, men det er ikke slik at det veier opp for alle de bitre nederlagene opp gjennom årene.

— Nei de vil jeg helst bare glemme. Mange av oss syntes det nesten var urettferdig at vi aldri klarte å vinne, sier Muri.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: