Under lørdagens Premier League-oppgjør mellom Newcastle og Arsenal, som sistnevnte lag vant 1-0, spredte et underlig bilde seg som ild i tørt gress på sosiale medier.

Bildet viste en mann som satt med en spillkontroll, som hører til den populære konsollen XBOX, på pressetribunen.

Så begynte spekulasjonene. Hva kunne være årsaken til den merkelige handlingen?

Han hadde imidlertid en svært god grunn, viser det seg. Den britiske avisen The Independent har nemlig kommet til bunns i saken.

Mannen på bildet heter Ed Syers. Han jobber for analyseselskapet ChyronHego, og det er her kontrollen kommer inn.

— Det var et sjokk

Syers brukte den nemlig til å registrere statistikk over ballinnehav, såkalt «posession».

Overfor avisen forklarer sjefen for selskapet, David Eccles, at de bruker seks kameraer og tre ansatte på hver kamp, i tillegg til kontrollen, for å registrere data. Informasjonen selskapet samler inn brukes blant annet i TV-sendinger og av statistikkforetak som Opta.

Eccles forklarer at posisjonen på hver enkelt spiller registreres 25 ganger hvert minutt.

Ed Syers, mannen med XBOX-kontrollen, fikk seg en overraskelse lørdag. Han hadde ingen anelse om at bildet av ham hadde spredt seg på nettet før et stykke ut i kampen.

Richard Mason, som jobber for avisen The Northern Echo, la ut bildet av Syers på sin Twitter-konto. Masons Twitter-melding har blitt delt (retweetet) over 1.000 ganger. Han er bare én av mange brukere som har lagt ut bildet som forundret mange internettbrukere lørdag.

— Det var et sjokk da vennen min sjekket Twitter, og bildet av meg dukket opp. Det tok ikke lang tid før mobilen min ble oversvømmet med meldinger, men jeg konsentrerte meg for mye om kampen til å egentlig skjønne hva som hadde skjedd, forteller Syers til The Independent.

«Moneyball»-revolusjon

Han har fått mye oppmerksomhet denne helgen. Store medier som Metro, Eurosport og Yahoo, i tillegg til The Independent, har skrevet om episoden.

Syers er en del av en stadig voksende bransje. De siste årene har man snakket om en «statistikkrevolusjon» i britisk fotball. Flere av de store klubbene er nå svært opptatt av å måle prestasjoner med tall og data, og bruker det også i jakten på nye spillere.

Mange Premier Leauge-klubber har opprettet store avdelinger som jobber med registrering av statistikk.

Praksisen er til en viss grad hentet fra baseball i USA. Billy Beane hadde nemlig stor suksess med en statistikkbasert fremgangsmåte i klubben Oakland A's i årene etter årtusenskiftet. Denne historien førte til boken «Moneyball». Senere har det også blitt laget en film, der Brad Pitt har rollen som Beane.

Liverpool-manager Brendan Rodgers er blant fotballpersonlighetene som har trykket «Moneyball»-filosofien til sitt bryst.

Vil du lese mer om engelsk fotball? Da anbefaler vi disse sakene: