FIFA-organisasjonen TMS (Transfer Matching System) har lagt frem tallene for verdens internasjonale fotballoverganger i 2014. Innbyrdes overganger i samme land regnes ikke med.

236 millioner dollar havnet i hendene på agenter som følge av de internasjonale overgangene. Med dagens valutakurser tilsvarer det rundt 1,8 milliarder kroner.

Agenthonoraret har i snitt økt med 27 prosent siden 2011, ifølge The Guardian.

Det som er viktig å få med er at kun agentene som har representert klubber er med i oversikten, ikke agenter som har representert spillerne.

32 milliarder kroner

Rapporten viser at det i fjor ble brukt 4,1 milliarder dollar på internasjonale overganger – rundt 32 milliarder kroner. Aldri tidligere er det brukt mer penger på fotballspillere, og det er en økning på 2,1 prosent siden 2013. Totalt var det 13.090 internasjonale overganger i 2014. Brasil var det mest aktive landet med 646 innkommende overganger og 689 overganger ut av landet.

England var ikke overraskende den fotballnasjonen som brukte mest penger med 1,17 milliarder dollar (9 milliarder kroner).

Det utgjør omtrent en fjerdedel av verdens fotballoverganger, og det skjer til tross for innføringen av UEFAs nye fair play-regler som i hovedsak går ut på at klubbene ikke kan gå med store underskudd.

Gigantiske TV-avtaler og store kommersielle muligheter gjør at de engelske klubbene fortsatt kan pøse ut penger på nye spillere.

England i en særklasse

Mens England sto for 9 milliarder kroner av overgangene, er Spania på 2. plass med 5,4 milliarder. Tyskland på tredje sto for 2,5 milliarder kroner. I Frankrike er totalsummen gått kraftig ned etter at Paris Saint-Germain og Monaco ble straffet for å ha brutt UEFAs fair play-regler.

De engelske klubbene står for en tredjedel av pengene som er brukt på agenter, ifølge BBC.

Europeiske klubber sto for 87 prosent av pengestrømmen på fotballspillere.