ÖSTERUND (adressa.no): Fredriksson mener ingen utøver har betydd så mye for langrennssporten som Petter Northug.

Han sier det kun blir stående tapere igjen om skiforbundets skjerpede regelverk fører til at Northug går ut av verdencupsirkuset etter årets sesong.

— Jeg kan ikke detaljene i denne saken, men jeg synes det er synd om det norske skiforbundet og verdenscupen skulle miste Petter. Han er en så stor stjerne. Det blir, ikke amatørregler, men man strammer til regelverket. Jeg synes begge taper på det, både Petter og forbundet. Jeg ser ingen vinnere i en slik sak.

På Northugs linje

Den tidligere svenske landslagsløperen er i dag ekspertkommentator for svensk TV. Adresseavisen møtte ham torsdag på skistadion i Östersund, hvor han er sentral i arrangementskomiteen av helgas verdenscup. Der skal nettopp Northug på søndag skal gå sitt siste renn før neste ukes VM i Falun.

— Jeg liker nytenkning og nye løsninger. Uten å kunne alle detaljene, så er jeg i utgangspunktet på Petters linje i denne saken.

Om Northug ikke går ut av Coop-avtalen fra 1. mai, vil han med forbundets skjerpede regelverk være uaktuell for verdenscup og Tour de Ski neste sesong. Marit Bjørgen sa til Adresseavisen onsdag at hun mener det vil være riktig å tvinge Northug tilbake på landslaget om han vil gå verdenscup neste år. Hun begrunner det med at skiforbundet må verne om sine egne sponsorer. Generalsekretær Stein Opsal i Norges skiforbund sier det vil være helt urimelig om Northug til neste år får mulighet til å være på landslaget i kun deler av året, slik han har vært denne sesongen.

LES OGSÅ: Mener Northug bør tvinges inn på landslaget (krever innlogging)

Roser Svan-svar

— Jeg synes Petter er et fantastisk menneske for skisporten. Det finnes ingen utøver som har betydd så mye for langrennssporten som ham. Uansett hva han gjør, så skaper han oppmerksomhet. Selv om alt han gjør kanskje ikke er bra, så er jeg fan av ham. Det han skaper av oppmerksomhet for langrenn er fantastisk bra.

- Hva tenker du om all kritikken han får?

— Petter er sterk og har taklet det på en bra måte. Måten han svarte Gunde Svan på var veldig bra, smiler Fredriksson.

Svan gikk nylig til angrep på Northug, som svarte med et Instragram-bilde, hvor det stod: «Keep calm and love Gunde Svan».

Slo Northug som junior

— Det er veldig få personer som kan oppføre seg på den måten Petter gjør. I Sverige har vi Zlatan. De er «kaxige», men kommer samtidig unna med det. Du må være så bra som Petter for å kunne oppføre deg slik. Fallhøyden er veldig stor.

Fredriksson konkurrerte mot Northug mot slutten av sin egen karriere. Sitt siste verdenscuprenn vant han i Sapporo i mars 2006. Da kom Petter Northug, den gang juniorløper, på andreplass.

— Da han vant VM-stafetten i Sapporo året etter, begynte han med «barneskirenn» og slikt. Den gang syntes jeg det var «kaxig», men med litt distanse har det vist seg å være bra.