SVEITS — POLEN 1-1, 4-5 på straffekonkurranse

Polen er klare for kvartfinale i EM mot enten Kroatia eller Portugal etter å ha slått Sveits på straffer i Saint-Étienne lørdag ettermiddag.

Det skjedde etter en forholdsvis jevn kamp som endte 1-1 etter 120 spilte minutter. Arsenal-klare Granit Xhaka bommet for Sveits, mens Polen scoret på alle sine straffer.

– Han er skuffet, men sånn er fotballen. Han er profesjonell og kommer seg gjennom det, sa lagkamerat Xherdan Shaqiri ifølge NTB.

– I forberedelsene til kampen jobbet vi med straffespark. Det var bestemt hvem som skulle ta de fem straffene, men jeg måtte høre med dem etter annen ekstraomgang, sa Polen-trener Adam Nawalka.

SKUFFELSE: Sveits røk ut av EM på straffer mot Polen. Granit Xhaka (nr. 10) bommet i straffekonkurransen. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach Livepic/NTB scanpix

Jakub Blaszczykowski ga Polen ledelsen i første omgang, mens Shaqiri kanskje sto for turneringens vakreste mål så langt da han utlignet på et spektakulært brassespark sent i andre omgang.– Det var et fantastisk mål, men det betyr ingenting nå, sa Shaqiri.

Hans mål var ikke nok for sveitserne, og de må nå ta den ikke alt for lange turen hjem fra EM-sluttspillet for denne gang.

– Dette var den vanskeligste kampen så langt. Sveitserne gjorde det vanskelig for oss. Dette er et historisk øyeblikk for oss, sa Polens målscorer Blaszczykowski.

LES OLA BERNHUS' KOMMENTAR:

Polen hvassest fra start

Polen fikk en kjempemulighet nesten rett fra avspark. Sveits-stopper Johan Djourou sendte en svak klarering mot sin egen keeper Yann Sommer, og Sveits' keeper klarerte rett til Polen-spiss Arkadiusz Milik, som imidlertid satte avslutningen høyt over mål. Uansett, et solid skremmeskudd fra et offensivt polsk lag i Saint-Étienne.

Førsteomgangen var tett og jevn, men med Polen i førersetet gjennom de første 45 minuttene. Venstreving Kamil Grosicki var meget sentral, og hadde en god avslutning etter en drøy halvtime. Like etterpå fikk Milik en ny skuddmulighet, men Ajax-spissen sendte ballen høyt over mål fra kort, skrått hold.

Sveits fikk sin klareste mulighet før pause da Fabian Schär fikk stå helt alene i feltet på en corner, men midtstopperens heading gikk rett på Lukasz Fabianski i Polens mål.

Ny «Kuba»-scoring

Sju minutter før pause fikk Polen hull på byllen. Etter en corner for Sveits kontret Grosicki i lynfart nedover venstresiden. Rennes-spilleren fintet seg forbi en sveitsisk forsvarer og ga ballen til Jakub Blaszczykowski på høyre side. 30-åringen gjorde ingen feil og satte ballen forbi Sommer og i mål. 1-0 til Polen, og Blaszczykowskis andre mål i turneringen. Høyrekanten, som kalles «Kuba», scoret også mot Ukraina i gruppespillet.

DER SITTER DEN: Jakub Blaszczykowski sender Polen opp i 1-0-ledelse mot Sveits og keeper Yann Sommer. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB scanpix

Polen hadde aldri tapt en landskamp når Blaszczykowski har scoret. Skulle det også bli slik i dag?Har du lest denne saken om Blaszczykowskis dramatiske oppvekst?

Høyere temperatur

Der Polen i første omgang lå bakpå og lot Sveits ha ballen mesteparten av tiden, for deretter å kontre knallhardt, snudde rollene noe etter hvilen. Sveits var mye hvassere ut fra startblokkene, og lot til å spille mer direkte. Vi fikk et forvarsel om hva som senere skulle komme da stjernespiller Xherdan Shaqiri testet Fabianski med et hardt langskudd fem minutter etter pause.

Mye av spenningen før kampstart lå i om Sveits ville klare å stoppe Polens superspiss Robert Lewandowski og hans partner Milik. Lewandowski hadde ikke scoret på de tre kampene i gruppespillet, og var heller ikke i toppform på lørdag. Seks minutter etter pause kom faktisk Bayern München-stjernens første avslutning på mål i mesterskapet.

Deretter steg temperaturen, og vi fikk et par taklinger helt på grensen av hva dommer Mark Clattenburg kunne tillate. Sveits-stopper Schär var først alt for sen i en takling på Lewandowski før Polens venstreback Artur Jedrzejczyk «tok igjen» mot Stephan Lichtsteiner. Høyst fortjent gule kort til både Schär og Jedrzejczyk.

Drømmescoring

Etter noen daffe minutter spillemessig midtveis i omgangen, tok Sveits over føringen igjen, og skapte store sjanser fra spilte 70 minutter og utover. Først med et meget godt frispark fra Ricardo Rodríguez etter drøye 70 minutter. Ballen var på vei mot vinkelen, men Fabianski var på plass med en særdeles god redning.

Etter 78 minutter kombinerte sveitserne fint inne og rundt Polens sekstenmeterfelt, og etter en del fram og tilbake dundret Haris Seferovic ballen i tverrliggeren og ut. De rødkledde nærmet seg, og åtte minutter før full tid fikk vi se kanskje det vakreste målet i EM så langt da Xherdan Shaqiri utlignet på et spektakulært brassespark.

VAKKERT: Xherdan Shaqiri setter inn 1-1 mot Polen på et utrolig brassespark. Foto: REUTERS/Max Rossi Livepic/NTB scanpix

Et innlegg fra Lichtsteiner fikk sprette i feltet og 24-åringen som spiller i Stoke mestret det nesten umulige da han hamret ballen bak Fabianski fra flyvende stilling med ryggen mot mål. Den tidligere Basel-, Bayern München— og Inter-spilleren har nok knapt scoret et vakrere mål i sin karriere.

Dermed sto det, fortjent nok, 1-1 i Saint-Étienne etter at lagene hadde hatt hver sin omgang.Ingen yppet seg skikkelig i de siste åtte minuttene av normal tid, og vi fikk dermed ekstraomganger allerede i EMs første åttedelsfinale.

Sveits best

Ekstraomgangene var preget av to slitne lag som var mest opptatt av å sikre seg mot eventuelle baklengsmål, men Sveits var best i de ekstra minuttene, og hvis ett lag hadde fortjent å vinne, var det nok de helrøde.

Innbytter Eren Derdiyok fikk to enorme muligheter til å avgjøre kampen for Sveits. Først da han sto helt alene i feltet og headet mot mål etter 114 minutter. Fabianski vartet opp med nok en god redning. Etter 118 minutter kom Derdiyok seg foran Polen-stopper Michal Pazdan, men Kasimpasa-spilleren fikk ikke dreis på avslutningen, og Fabianski kunne redde Polen igjen. Dermed ble det avgjørelse på straffekonkurranse.

Der ble Sveits' playmaker Granit Xhaka syndebukken da han bommet på lagets andre straffe. Polen scoret på alle sine fem og er videre i EM.

• Polen: Grzegorz Krychowiak, MÅL

NB: Kroatia og Portugal møtes til åttedelsfinale i Lens senere lørdag kveld. Vinneren der møter Polen i kvartfinalen i Marseille på torsdag.