STAVANGER: Kommende helg spilles lag-NM i Stavanger, etter at herrelaget til Stavanger Golfklubb levde opp til favorittstempelet og lekte seg til gull i fjor.

Eirik Tage Johansen (University of South Carolina), Sondre Ronold Erevik (Oklahoma City University), Petter Mikalsen (University of Denver), Ole Berge Ramsnes (University of Denver) og Are Åsland Friestad var suverene og vant til slutt med 20 slag ned til Drammen som kom på andreplass.

Damelaget endte på femteplass i fjor. I år skal Marthe Wold, denne gang med Katarina Jæger (University of New Mexico) og Karoline Woie (University of South Carolina) som lagkamerater, kjempe om medalje.

Felles for dem alle: De aller fleste spiller eller har spilt collegegolf i USA.

Marthe Wold. Foto: Mats Slaastad Birkelund

For å forberede seg på den harde tilværelsen som profesjonell golfspiller er veien over dammen den ultimate for unge golftalenter verden over. I tillegg til å få spille på et høyt nivå mot mange av de beste amatørspillerne i verden, får man en utdannelse samtidig.Marthe Wold (20) går på Berkeley i nærheten av San Francisco med scholarship (stipend) for å spille golf. Målet er en dag å leve av idretten.

36 hull på én dag

— Livet på college i USA er veldig bra. Det er en bra mulighet, som det ikke finnes noe lignende av hjemme. De forbereder deg på det som møter deg som proff-spiller. Vi møter god motstand og spiller på gode og vanskelige baner. Man må planlegge hvert slag nøye, og det er mer strategi involvert. Jeg har lært mitt eget spill mye bedre. I tillegg så får man ha noe å falle tilbake på om golfkarrieren ikke går hele veien, sier Wold, som foreløpig sikter seg inn på psykologi som hovedfag.

Livet på college i USA er veldig bra.

Norges mest kjente golfspiller, Suzann Pettersen, gikk rett fra amatørspiller til profesjonell. Men de færreste klarer å komme seg gjennom nåløyet og leve av golfspillingen. På Berkeley er det ikke bare golf som står i fokus. Det kreves også knallhardt arbeid på skolebenken. Gjennom skoleåret har Wold spilt turneringer i Utah, Colorado, Oklahoma, rundt om i California, Florida og Mexico. Selv på slike lange reiser må leksene gjennomføres.

— På slike turneringer spiller vi 36 hull på en dag. Da kan være slitsomt å sette seg med bøkene kl. 20.00 etter 10 timer ute, men man får rutiner og blir vant til det, sier hun.

Langt til toppen

Wold skuer utover sin hjemmebane. Tirsdag kveld kom hun hjem fra en kvalifiseringsturnering til British Open i England. Stavanger-jenta gikk videre til neste kvalikrunde, som spilles om halvannen uke. Går hun igjen videre er Wold med i British Open.

Marthe Wold i sving. Foto: Mats Slaastad Birkelund

— Sannsynligheten for at jeg klarer det er svært liten, men den finnes jo der. Jeg skal spille disse kvalikrundene hvert år de neste årene, og nå er jeg med kun for erfaringens skyld, sier Wold.For det er ikke nå hun skal være på topp. Ett år er fullført på College. Tre år gjenstår. Da begynner etter planen profftilværelsen.

— Jeg bruker college for å bli klar. Så skal jeg kanskje være på topp fem år etter det. Det er ganske lenge til, sier Wold, før hun smiler.

Det er langt frem i tid. Det er mange slag. Mange treningstimer. Mange reisedøgn. Men en gang vil hun komme dit. Dit hvor hun kan leve av idretten sin. Drømmen lever i beste velgående.

— Jeg lever litt drømmen nå også. Collegelivet er et delmål på veien til drømmen, sier Wold.