Da Norges Skiforbund innkalte til pressekonferanse 13. oktober, var det nok med visshet om at et enormt mediekjør var i vente.

13 dager etterpå viser det seg at dekningen av Therese Johaugs positive dopingprøve er svært oppsiksvekkende i norsk sammenheng. Therese Johaug er nemlig omtalt i 3.689 medieoppslag siden offentliggjøringen.

LEST DENNE? Northug vil ikke si ett ord om Johaug-saken. Her er årsaken.

— Det å bli omtalt i nesten 4000 medieoppslag på to uker i norske medier, er ekstremt. Det er svært sjelden vi ser slike høye tall, og det betyr at Therese Johaug er Norges desidert mest omtalte person for tiden, sier Kristina Nilsen, analysesjef i Retriever, et selskap som overvåker norske medier.

Analysesjef i Retriever Kristina Nilsen beskriver mediedekningen rundt Therese Johaug som ekstrem. Foto: Retriever

Til sammenligning ble Martin Johnsrud Sundby omtalt 1.007 ganger på 13 dager etter at det ble kjent at han hadde blitt dømt for brudd på dopingbestemmelsene. Johaug-dekningen overgår til og med medietrykket etter at Petter Northug ble tatt for promillekjøring. 13 dager etter den hendelsen hadde Northug blitt omtalt i 3.619 medieoppslag. Per-Mathias Høgmo ble på sin side omtalt i 1.330 oppslag over en like lang periode da det stormet rundt fotballandslaget tidligere denne måneden.— Vanligvis er det landets statsminister som er den mest omtalte personen i norske medier, utenom når det er vinter-OL, da er ofte norske gullvinnere mer omtalt. Så Therese Johaug har fått massiv medieomtale før, men da har det vært en hyllest, og ikke en storm som nå, fortsetter Nilsen i Retriever.

Fått med deg at Skiforbundet risikerer millionutbetalinger til Therese Johaug? Les mer her.

Tre strategier for å takle medietrykket

Trofodermin-salven, Johaugs lepper og Fredrik S. Bendiksens tabbe - spekulasjonene rundt detaljene i Johaug-saken har strukket seg langt utover Norges grenser. Midt oppi det hele har Therese Johaug fortsatt med treningen - og klamret seg til håpet om at hun står på startstreken under VM i Lahti i februar.

Elsa Kristiansen har skrevet en doktorgrad om idrettsutøvere og mediestress. Foto: Norges Idrettshøgskole

Elsa Kristiansen ved Høgskolen i Sør-Øst-Norge har skrevet en doktorgrad om hvordan eliteutøvere mestrer organisasjons— og mediestress. Hun følger Johaug-saken med stor interesse, og trekker frem tre hovedstrategier for å takle et slikt medietrykk:

  • Gjennom et støtteapparat: : - Å ha mange rundt seg, mennesker som prøver å avdramatisere det som har skjedd.

  • Å unngå: - Det er mange toppidrettsutøvere som slutter å lese aviser. Samtidig, dersom du for eksempel er fotballspiller, finnes det alltid en nabo som vil diskutere kampen med deg. Så du kommer aldri helt unna.

  • Å problematisere: - Dette omtales gjerne som en kognitiv strategi. Utøveren evaluerer litt hva som skjedde selv i hodet, og omformulerer på denne måten negative medieoppmerksomhet.

Kristiansen legger til at utøvere flest bruker alle tre strategiene i mer eller mindre grad. Hun peker også på visse fordeler Johaug har tatt med seg inn i mediestormen.

— Etter at historien ble kjent, har de tatt regien fra dag én. Det som ble sagt på den første pressekonferansen, virket veldig planlagt, og få utøvere i samme situasjon kan vel vise til et like sterkt støtteapparat, sier Kristiansen.

LEST DENNE? De grove påstandene hagler mot Johaug - nå har finnenes yndling fått nok.

- Noe det norske folk er utrolig opptatt av

Forskeren slår dessuten fast at et gedigent medietrykk ikke er positivt for Johaug og andre toppidrettsutøvere som lever av å prestere.

Kristina Nilsen i Retriever sier imidlertid at analyser fra sosiale medier tyder på at det norske folket ikke er lei artikler om Johaug,

— Mediene treffer bra med å omtale Johaug så mye, for dette er noe det norske folk er utrolig opptatt av, sier Nilsen og viser til at saken har ført til nesten en halv million interaksjoner i sosiale medier.

Bertil Valderhaug er redaktør for sportssamarbeidet 100% Sport, som har bidratt til den omfattende dekningen av Therese Johaug-saken. Slik forklarer han prioriteringene:

— Det er viktig og helt nødvendig at norske sportsjournalister ikke opptrer som en heiagjeng for idrettsutøverne. I denne og andre lignende saker er kritisk distanse en selvfølge. Når de to beste norske langrennsløperne begge bryter dopingreglementet på så kort tid, er det naturlig at det stilles berettigede spørsmål om tilstanden i norsk langrenn. Det ville vært en journalistisk unnlatelsessynd om vi ikke fulgte dette opp og belyste sakene på en kritisk, objektiv, saklig og opplysende måte, sier Valderhaug.

Hør nyeste utgave av Aftenpodden Sport: