TROMSØ (Aftenposten): Hushovd kjørte som en villmann ned bakken til Tromsø sentrum på sisterunden. Og så ut til å vinne. Alt var dekket for den avtroppende sykkelkongens signingsferd. Men på oppløpet smatt Kristoff forbi. Det likte Hushovd dårlig.

— Man får ingenting gratis for lang og tro tjeneste, det er helt sikkert. Hadde jeg vunnet her hadde dette blitt perfekt, men slik ble det ikke. Dette var mitt siste løp i Norge, og det var veldig vemodig. Det hadde vært en perfekt avslutning på en 15 år lang karriere med seier her. Da jeg så Kristoff komme forbi meg kjente jeg bare skuffelsen komme, helt fra sykkelskoene og opp til hjelmen, sier Hushovd til Aftenposten.

Tromsø hadde møtt opp for å takke av en mester. Rytterne ble nærmest båret frem av de mange som omkranset rundløypen inne i Tromsø. I sol og ypperlige sykkelforhold så det lenge ut til at «oksen fra Grimstad» skulle få sin siste seier. Men Norge har fått en ny sykkelstjerne, han heter Alexander Kristoff, og satte igjen «gamlefar» på plass. Tronskiftet er definitivt over.

— Et av mine beste minner

Men Kristoff mener Hushovds form er så god at han bør med til VM. Og slik som de to kjørte i går, kan det bli en svært skummel duo.

— Jeg tror Thor kan komme med, og han fortjener å komme med. Kanskje for å få avslutte med et siste mesterskap, et slags takk for alt. Han har vist bra form. Slik jeg ser det står det mellom Thor og Edvald Boasson Hagen. Et av mine beste minner på landslaget var da Thor vant i 2010. Det hadde vært kult å kjøre sammen en gang til, sier Kristoff, som er bankers på laget.

Hushovd selv håper også han får kjøre landeveisrittet i Spania 28. september. Men tør ikke så mye mer enn å håpe.

— Jeg har ikke gitt opp VM, på ingen måte. Jeg føler meg i form, og sterk. Det må man være for å klare det jeg gjorde her i dag. Så får vi se hva som skjer. Det er mulig jeg må opp et par knepp til før VM for å være aktuell, sier Hushovd.

Kristoff mener laget bør bygges rundt han

Norge får etter alt å dømme tre plasser i VM. «Alle» mener Lars Petter Nordhaug også må med.

— Mye kan skje, men jeg mener laget må bygges rundt Alexander Kristoff. Han er en selvskreven kaptein. Og Lars Petter med sin kjørestyrke. Han kan bringe Alexander i posisjon når det skal avgjøres. Og så står det mellom Thor og Edvald om den siste plassen, sier TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad.

— Jeg er enig i at det bør kjøres for meg slik formen har vært, men det spørs om det andre er enig i det da. Men Lars Petter kjører sterkt og bør også med, legger Kristoff til.

Sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, sier dette om status på VM-aktuelle ryttere:— Vi diskuterer hele tiden, og bestemmer oss i begynnelsen av september. Det går på om vi skal ha med to spurtere eller to rene hjelperyttere. Det overrasker meg veldig om ikke Kristoff blir å finne i VM, selv om ingen er klare, sier Falk.

— Hva synes du om Kaggestads vurdering?

— Den høres fornuftig ut. Men det er ikke bare Thor og Edvald det står mellom. Vi har folk som Vegard Stake Laengen og Vegard Breen også. Vi får se. Jeg vil ikke spekulere i navn i media, sier Falk.