Helleland vil ikke svare direkte på om hun har tillit til ledelsen i Skiforbundet etter dopingsakene mot Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

— Nå er det hasteinnkalt til et møte i langrennskomiteen. Jeg regner med at det vil komme et initiativ derfra om hva som skal skje videre. Dette skal ikke skje i en langrennsnasjon som ligger fremst i verden, som har det mest erfarne støtteapparatet og som bruker mest midler på langrenn, sier Helleland til Adresseavisen.

Hun sier at hun vil avvente å se hvilke initiativ som tas fra langrennskomiteen i Skiforbundet.

— Men jeg hadde trodd, og jeg var overbevist om, at man etter Johnsrud Sundby-saken ville ta initiativ til å gå gjennom rutinene og praksisen i støtteapparatet, og jeg er veldig overrasket hvis man ikke har gjort det, sier Helleland.

I forbindelse med dopingdommen mot Martin Johnsrud Sundby uttalte Helleland at det er utøverne som til syvende og siste har ansvaret for å ikke få i seg preparater som står på dopinglisten. Det gjentar hun nå.

— Igjen understrekes nødvendigheten av et effektivt antidopingsystem. Vi har nulltoleranse mot all former for bruk av ikke-tillatte stoffer. Utøverne har selv ansvar for at de ikke inntar stoffer som står på dopinglista. Samtidig har Norge et stort og erfarent støtteapparatet og dette skal ikke kunne skje.

- Store svakheter

Hun påpeker at det har gått flere måneder siden Johnsrud Sundby-saken ble kjent.

— Hvis det er sånn at man kan gå inn på et apotek, kjøpe en salve og ta den i bruk, uten noen «second opinion» og uten noen sikkerhetsmekanismer, så kan jeg ikke forstå at dette er system som beskytter utøverne, sier Helleland, og legger til:

— Det er åpenbart store svakheter i det norske systemet som jeg forventer at blir identifisert.

Etter Johnsrud Sundby-saken skrev Helleland på Twitter at Skiforbundet måtte foreta en granskning med full uavhengighet.

— De har ikke satt ned en uavhengig granskning, men et uavhengig utvalg. Alle må forstå at alle stener må snus for å finne ut hva som ikke fungerer, sier hun.

— Selv om utøverne til syvende og sist har det hele og fulle ansvaret for hva de får i seg, så har de ikke medisinsk kompetanse. De må kunne stole på at teamet rundt dem har den kontrollen, i hvert fall i en idrett som vi bruker så enormt med ressurser på, sier kulturministeren.

- Skal ikke skje

Hun sier samtidig at saken er veldig trist.

— Alle som så Therese Johaug i dag, så et menneske som har det veldig vondt. De går inn på oss alle, for de er våre idrettsutøvere, gode ambassadører og rollemodeller for de unge. Med posisjon som Norge har internasjonalt skal ikke dette skje, sier hun.

— Hva betyr dette for omdømmet til norsk idrett i utlandet?

— Den blir kraftig svekket, og det er en stor jobb som må gjøres for å bygge opp den tilliten igjen. Det er kun gjennom handling, gjennom å vise at man tar grep, at man gjenvinner den tilliten, sier Helleland, og legger til:

— Det er ikke tvil om at langrennssporten er i en alvorlig situasjon.

Helleland sa torsdag også at det aldri skal være tvil om at Norge vil gjøre alt de kan for å avsløre regelbrudd.

— Antidoping Norge undersøker nå denne saken og jeg har full tillit til at de gjør den jobben grundig, sier hun.

- En fortvilet situasjon

Idrettspresident Tom Tvedt kaller dopingsaken rundt Therese Johaug en fortvilet situasjon for norsk idrett.

Johaug avla for en tid tilbake positiv dopingprøve på det forbudte stoffet clostebol. Torsdag ble saken kjent i offentligheten.

Johaug skal ha fått i seg stoffet gjennom en krem mot solbrente lepper.

– Dette er først og fremst en fortvilet situasjon for Therese Johaug og menneskene rundt henne, for norsk langrenn og for norsk idrett. Akkurat nå handler det om å ta vare på Therese, sier idrettspresident Tom Tvedt til Idrettsforbundets nettsider.

– Vi minner om at denne saken nå er under behandling hos Antidoping Norge, tilføyer han. (Adresseavisen/NTB)