Diskusjonen om andrelagene i 2. divisjon blusser opp igjen etter Vålerengas taktiske vri mot Hønefoss mandag.

Der ble Lars Hirschfeld, som ble skadet mot Rosenborg i forrige serierunde, byttet ut etter ett minutt med Gudmund Kongshavn – som dermed kan spille tirsdagens 2.-divisjonskamp mot Gjøvik FF.

— Ikke Fair Play

— Ikke Fair Play av Vålerenga, fastslår både Divisjonsforeningens leder Rune Nilsen og lederen i Gjøvik FF, Jørg Terje Sagenes.

Men de er uenige om systemet med 2. lag i 2. divisjon.

— Vi syns ikke dette er Fair Play, men samtidig er det viktig for oss å understreke at Vålerenga ikke har brutt noe reglement. Vi ønsker ikke å bruke energi på det som skjedde i går, men i stedet fokusere på at NFF år etter år etter år kjører dette reglementet. Da blir det ikke et rettferdig konkurransegrunnlag, presiserer Sagenes.

Vålerenga 2 risikerer å rykke ned i 3. divisjon, ligger under ”streken” og trenger en seier. Vinner VIF, passerer de Gjøvik som ligger 3 poeng foran. Brumunddal (16 poeng) har i praksis rykket ned, men 5 poeng skiller syv lag som kjemper for å unngå de to øvrige nedrykksplassene: Lillehammer (24), VIF 2 (25), Strømsgodset 2 (26), Grorud (27), Gjøvik FF og Ørn Horten (28) og FK Tønsberg (29).

WEB-TV: Se høydepunktene fra Vålerenga - Hønefoss her:

addCustomPlayer('ra75oddd0lqn1en46sjw0m71g', '15zlk2jpu0yxz1fsgfwth08inn', 'lu1bnck7gti51eqhxlpoy3v2a', 466, 463, 'perfra75oddd0lqn1en46sjw0m71g-lu1bnck7gti51eqhxlpoy3v2a', 'eplayer14');

Forskjellig mannskap

Ankepunktet mot andrelagenes deltakelse i 2. divisjon og Gjøviks poeng før Vålerenga-kampen er at andrelagene kan komme med forskjellige lag fra kamp til kamp – noen ganger med flere etablerte toppspillere, andre ganger med rene juniorlag.

— Vi opplever igjen at disse klubbene har stor betydning for opp- og nedrykk, sier Jørg Terje Sagenes.

— Nå møter vi et ”toppa” Vålerenga 2, i en klubb med budsjett på 70-80 millioner, mens vi har budsjett på 3 millioner.

U22-lag

Fotballtinget i 2010 vedtok å endre reglementet for 2. divisjon slik at andrelagene nå skal bestå av U22-spillere (i år født 1990 og senere), men at de har anledning til å ta med tre overårige spillere i hver kamp.

Spilleberettiget er alle som ikke har startet i klubbens siste eliteseriekamp.

Dermed kan i praksis alle eliteserielag la en toppscorer eller stjernespiller byttes inn umiddelbart etter at kampen er i gang – og så kan han ifølge regelverket spille neste 2. lagskamp.

Det gjorde Vålerenga mandag, selv om Gudmund Kongshavn tross alt ER klubbens ordinære 2. lagskeeper, men nå skulle stå i Eliteserien fordi Lars Hirschfeld er skadet.

— Intensjonen er at 2.- lagene skal være reservelag, og det er ingen tvil om at Kongshavn skulle være førstekeeper for Vålerenga i går, og skulle ha startet kampen. Vålerenga strekker reglementet for langt, mener Rune Nilsen.

(Artikkelen fortsetter)

KONTROVERSIELL: Martin Andresen byttet ut Lars Hirschfeld etter bare ett minutt mot Hønefoss mandag (Foto: Scanpix).

Dyrere reservelagsserie?

Lederen i ”Divisjonsforeningen av 2002” mener likevel at dagens system er det beste for norsk fotball.

— Dagens U22-modell bygger på spillerutvikling, men selvfølgelig også klubbenes Fair Play. I en reservelagsserie vil kampene få mindre betydning, det vil gi lengre reiser og dermed være en dyrere serie å administrere, hevder Nilsen.

Samtidig er det reiseutgifter også i dagens 2. divisjon, der eksempelvis Stabæk 2 spiller i serie med Finnsnes, Mjølner, Mo og Senja.

— Vi har ikke gått i dybden på reiseutgifter, men mener det bør legges til rette for reservelagsserier utenfor divisjonssystemet, fastslår Jørg Terje Sagenes i Gjøvik FF.

Skal det bli en endring, kan det tidligst bli fra 2015-sesongen, etter et eventuelt tingvedtak i 2014.