Lørdag ble La Liga sparket i gang.

Men det er i kveld de to virkelige storkanonene skal i aksjon: Barcelona møter Levante og Real Madrid tar imot Real Betis.

For store deler av ligaen har opptakten til serieåpningen mye handlet om spillerflukt. For de to spanske fotballgigantene handler det imidlertid mest om managerskifter og stjernespillere som er blitt kjøpt.

Carlo Ancelotti er kommet inn som manager etter José Mourinho i Real Madrid. I Barcelona er Gerardo ”Tata” Martino brakt inn som Tito Vilanovas erstatter.

Barcelona vant før sommeren dragkampen om det brasilianske vidunderbarnet Neymar. Før seriestarten knyttes det spenning til hvordan han vil tilpasse seg Barcelona.

Messi krever hovedrolle

Lionel Messi er regnet som verdens beste fotballspiller. Argentineren krever hovedrollen på laget, og flere stjernekjøp har de siste årene fått vansker med å tilpasse seg.

— Messi har skviset ut så å si alle spisser Barça har kjøpt de siste fem årene. Det er beskrevet i biografiene både til Pep Guardiola og Zlatan hvordan Messi maste seg til en spissplass. Men Neymar er mer en kantspiller, og er det Barça har savnet etter at David Villa har vært litt unna sitt beste. Rollen er skreddersydd for Neymar, mener Frode da Costa-Lia, redaktør for fotballtidsskriftet Josimar.

I fjor røk Barcelona ut for Bayern München i Champions League etter å ha tapt 7-0 over to de to semifinalekampene. Fra Barça var på sitt aller beste under Pep Guardiolas ledelse, har de mistet det ekstreme, høye presset.

Dette ønsker ”Tata” å bringe tilbake. Endringene i spillestil kan slå begge veier for Neymar, mener da Costa-Lia.

— Det er et tveegget sverd. Neymar må omstille seg enda mer enn han måtte ha gjort under Vilanova, da det enorme presset ble dårligere under ham. Det er en stor utfordring for Neymar. I Brasil er det store tempovariasjoner og tidvis gå-fotball. Samtidig vil det også være mer gjennombruddshissighet under Tata, og da får Neymar brukt egenskapene sine enda bedre, forklarer fotballeksperten og Brasil-kjenneren.

- Messi fikk avgjøre

Messi er de siste sesongene blitt stadig mer viktig for Barcelona. Tall fra Telegraph viser at han i 2008/2009-sesongen scoret 22 prosent av lagets ligamål. Sist sesong var det økt til 40 prosent av ligascoringene.

— Messi har mer og mer å si for Barça sportslig. Hadde ikke Messi gått god for Tata eller Neymar, tror jeg ingen av dem ville vært i klubben, sier da Costa-Lia, og fortsetter:

— Neymar og Messi er jo gode venner. Det er historier om hvordan de for eksempel satt oppe på nettene og spilte FIFA Online med hverandre.

Josimar-redaktøren påpeker at det generelt er vanskelig for spillere å komme til Barcelona utenfra, på grunn av den innarbeidede spillestilen.

— Akademispillerne bruker mindre tid fra mottak til pasning. Alexandre Song er et godt eksempel: Sammenlignet med Sergio Busquets ser det ut som han bruker 100 år hver gang han har ballen. Det kan bli en utfordring også for Neymar, men med tanke på ferdighetene han har tror jeg det vil gå fint, sier da Costa-Lia.

Ydmyk tilnærming

Før sesongstarten har Neymar fortalt at han er i ferd med å komme tilbake i slag etter at han tidligere i sommer måtte fjerne mandlene.

Helt siden spillerens offisielle presentasjon etter overgangen fra Santos, har han hatt en ydmyk tilnærming til klubben og Messi.

— Forholdet mitt til Messi er svært bra. Vi snakker sammen hver dag og jeg kan forsikre om at det ikke vil være noen problemer. Han er verdens beste spiller og jeg er her for å hjelpe, sier Neymar.

— Jeg tror den ydmykheten er veldig bevisst. Han har nok fått noen råd fra de rundt. Neymar har skjønt at han ikke kan ta opp kampen med Messi, for den ville han uansett ha tapt i begynnelsen. Da er han heller en av Messis disipler, for å si det på den måten, sier CMore-ekspert Petter Veland.

Han har klokkertro på at Barcelonas to, største superstjerner vil samarbeide godt, men tror Neymar må legge av seg noe av det artisteriet som har kjennetegnet ham.

— Han vil nok ikke få utfolde seg i like stor grad som i Santos. At han gjorde det i så stor grad der, tror jeg også handlet mye om at han mot slutten ikke hadde flere utfordringer igjen. Jeg tror det kan være bra og nyttig for ham å begynne litt enkelt. I stedet for å prøve å ta to-tre steg av gangen, kan han bli stabil først og ta to-tre-fire raske steg, sier Veland.

— Litt nytt av fjoråret var at Messi kunne vise en utrolig irritasjon på banen. Det kan nok bli litt pepper om Messi ikke får de pasningene han vil ha, sier da Costa-Lia.

Usikkerhet i Barça

Ekspertene er enige om at det før sesongstart er langt flere spørsmålstegn rundt Barcelona enn Real Madrid.

— I Ancelotti har Real Madrid gjort et tryggere valg. Men Barça har hatt tradisjon for å ansette trenere som ikke har vært i de åpenbare valgene. Da Frank Riijkard ble ansatt, var hans eneste meritt som trener nedrykk med Rotterdam. Vilanova hadde et nedrykk og en assistentrolle bak seg. Og Guardiola hadde ett år som trener for Barcelonas B-lag. Nå har de ansatt en mer erfaren trener enn de siste åtte årene. Men man må se på hvordan de har spilt, og Tata har en god kobling med Barça, sier da Costa-Lia.

Martinos ideer ligger nært opp mot Guardiolas på mange områder, men ikke alle:

— Guardiola hadde ristet på hodet over den gjennombruddshissigheten Tata ønsker. Noen mener at Barça ved å være mer direkte kan bli enda bedre, men i Barça vil de si at den ekstreme ballbesittelsen er akkurat det som har gjort dem så overlegne, sier da Costa-Lia.

Etter en god oppkjøring og gode forsterkninger, mener Petter Veland at Real Madrid for øyeblikket fremstår som favoritter til å gjenvinne La Liga-tronen.

— Det vil ikke endre seg før Barça eventuelt henter en midtstopper av kvalitet. Men jeg er forsiktig med å spå før overgangsvinduet stenger, sier Veland.

Nysigneringen Isco ser frem til seongstart:

— Jeg ser frem til min første kamp med Real Madrid på Santiago Bernabéu. Oppkjøringsperioden gikk veldig bra og vi blir bedre for hver kamp. Vi er klare og gleder oss veldig til serieåpningen mot Betis. La oss håpe at alt går bra og at vi oppnår målet vårt, noe som er å vinne alle titlene. Vi kan knapt vente med å komme i gang, sier han ifølge realmadrid.no.

**Barcelona-Levante i kveld kl. 19.00

Real Madrid-Real Betis i kveld kl. 21.00**