Spenningen stiger for de VM-uttatte. En rekke av dem har knapt gått renn den siste tiden, og det er stor usikkerhet rundt hvor gode de faktisk er.

Her er status for det norske VM-laget som ble komplett sist mandag:

Emil Hegle Svendsen: Var skuffet over resultatene etter jul. Han gikk ikke direkte dårlige skirenn, men han setter høye krav til seg selv. Hadde

Emil Hegle Svendsen har ikke helt klart å gjøre det så bra som han hadde planlagt. Foto: Scanpix

først planer om å gå verdenscup i USA, men etter verdenscuprunden i Anterselva i januar bestemte han seg for å stå over. Har for en stor del trent i VM-anlegget i Kollen i denne perioden.

Johannes Thingnes Bø: Dro hjem etter verdenscupen i Anterselva og trente frem til det var verdenscuprunde i USA. Sto over verdenscuphelgen i Canmore i Canada. I Presque Isle (USA) ble det en første og en annenplass. Han gikk også på det norske stafettlaget som vant. Han er en av løperne som tåler å gå mange renn og som er i form hele sesongen. Han står frem som et av Norges største medaljehåp i VM

Tarjei Bø: Han fulgte samme opplegg som sin bror. Tarjei Bø har vært Norges jevneste skiskytter denne vinteren med en imponerende samling 4.-plasser (fire ganger). I Presque Isle var det ikke alt som stemte. På sprinten ble han nummer 8, men falt ned til en 18. plass på jaktstarten etter ujevn skyting.

Ole Einar Bjørndalen: Skiskytterlegenden er en mester i å forberede seg til store mesterskap. Derfor legger han planer lang tid i forkant. Han hadde tidlig bestemt seg for å droppe alle renn i USA og Canada. Etter verdenscupen i Canada har han trent i Mellom-Europa. Det meste av tiden i høyden.

Erlend Bjøntegaard: Fikk den siste ledige plassen i VM-troppen. Blant annet basert på gode resultater i USA. Ble nummer 10 på sprinten og 5 på jaktstarten i Presque Isle. Norge har fem plasser på sprinten. Det er svært sannsynlig at Bjøntegaard får denne plassen.

Lars Helge Birkeland har hatt en tung sesong, men er likevel med i den norske VM-troppen. Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix

Lars Helge Birkeland: Er reserve i VM. Har hatt en relativt svak sesong. Gikk renn både i Canada og USA. Beste plassering var der en 30. plass på jaktstarten i Presque Isle.

  • Det kan bli festlig i Kollen. Nå er halvparten av alle VM-billetter solgt.:

Tiril Eckhoff: Av de norske jentene er det bare Tiril Eckhoff som har vist seg frem som god nok til å ta medalje i VM. Hun bestemte seg tidlig for å droppe de to verdenscuphelgene i Nord-Amerika. Hun har trent hjemme i Trondheim og deltatt på to renn i IBU-cupen.

Marte Olsbu: Har vist seg som den nest beste skiskytteren på kvinnesiden denne sesongen. Hun har en plassering blant de 10 beste og har en rekke plasseringer blant de 20 beste. Gikk i Canada og reiste deretter hjem til Norge.

Fanny Horn Birkeland: Etter jul har det vært tungt for Birkeland. Har ikke gått verdenscup siden Anterselva.

Synnøve Solemdal har hatt bedre sesonger og er usikker på hva hun kan prestere i VM. Foto: Vidar Ruus, NTB Scanpix

Synnøve Solemdal: Har slitt med farten i sporet i hele vinter. Har ikke vært inne blant topp 10 denne sesongen. Kaia Wøien Nicolaisen: Asker-jenta gikk seg inn på VM-laget med to plasseringer topp 10 (8. og 9. plass) under verdenscupen i Presque Isle sist helg. I utgangspunktet er hun reserve i VM, men kan fort få en mulighet.

MER OM SKISKYTING

Vi har fulgt Emil Hegle Svendsens vei mot VM. Her er alle tre episodene så langt

  • DESEMBER: Den første konkurransen for sesongen (3)

Hvordan det gikk da det første rennet i VM-sesongen gikk av stabelen.

  • NOVEMBER: Man må til høyden for å nå toppen. (2)

Om treningshverdag på høydetrening i Val Senales.

  • SEPTEMBER: Det kan være ensomt å være toppidrettsutøver (1)

Om alle de treningsøktene som blir gjennomført stort sett alene. Svendsen på barmark i Kollen-anlegget.

-- Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: