Kunstløper Camilla Gjersem vil holdninger til livs. Det at noen skal få bestemme hva som skal være lov til å trene i ung alder.

— Foreldrene mine fikk rare blikk når de fortalte hvor mye vi trente, sier landslagets Camilla Gjersem.

Hun og tvillingsøsteren Anne Line, som deltok i vinterlekene i Sotsji, som Norges første kunstløper i OL på 50 år, har alltid trent mye.

Da de var yngre og familien bodde på Raufoss, kjørte faren døtrene til Lillehammer, slik at de kunne prøve isen før andre skulle bruke den.

Foruten klubb- og skoletreningene, drev de mye egentrening. I tillegg hadde de privattimer med en russisk trener.

Jentene var svært ivrige, og er det den dag i dag i en alder av 22 år. Anne Line har bodd flere år i Sverige, utelukkende for å trene i et godt kunstløpmiljø.

Måtte få det ut

Nå har Camilla Gjersem, som trener i Asker, skrevet et innlegg på sinn blogg «Dobbel Gjersem», og hun skal delta via et videointervju under et møte om barneidrett og spesialisering på Norges idrettshøgskole tirsdag.

— Der ville de gjerne ha synspunkter fra en idrett som ikke er av de tradisjonelle, opplyser Gjersem.

Camilla Gjersem er elegant. Hun skal delta i nordisk i helgen. Foto: Åserud, Lise

I hennes idrett kunstløp når utøverne ofte verdenstoppen svært tidlig, som tenåringer. Noen av verdens beste utøvere var som eksempel i Hamar OL-amfi de siste par ukene, da ungdoms-OL ble arrangert.Kunstløp og noen andre idretter skiller seg ut sammenlignet med utholdenhetsidretter, der de aktive ofte ikke når toppen før de er langt opp i 20— og 30-årene.

— I kunstløp må man starte tidlig, men det er det ikke alle som forstår. Og det er ikke farlig å starte tidlig, for vi driver med veldig variert trening, sier hun.

30–40 timers trening i uken var ikke uvanlig for ungjentene. I ungdomsskolealder, da familien hadde flyttet til Asker slik at jentene kunne få bedre treningsforhold og bo nærmere isen, kunne det bli tre-fire treninger om dagen.

— Men norsk idrett hindrer ikke unger som vil være mye i aktivitet?

— Nei, men man blir sett litt ned på hvis man driver på denne måte vi gjorde, og som man er helt nødt til hvis målet er å nå opp internasjonalt.

Ble satset på

Tvillingene kom snart med i Olympiatoppens Sonja Henie-prosjekt, fra de var 12 år gamle.

— Jeg snakket nylig med en av dem som var med der, og som aldri ble best. Hun angret ikke et sekund på satsingen, sier Camilla Gjersem.

Hun mener det må være lov til å diskutere om barneidrettsbestemmelsene passer for alle idretter.

— Jeg føler at de bestemmelsene er litt til hinder fordi man ikke kan konkurrere før det året man fyller elleve, og ikke utenlands før man er 13 år, forklarer Camilla.

Hun føler det er lysår unna slik konkurrentene har et i andre land, der konkurranse for fem-seksåringer ikke er uvanlig.

— Norsk idrett mener det er viktig å unngå for tidlig spesialisering, fordi da blir kanskje mange unge borte på veien?

— Jeg tror dette er veldig individuelt, fordi det er noen som virkelig ønsker å bli gode også i de idrettene jeg representerer. Jeg sier ikke at løpet er kjørt selv om man ikke lærer trippelhopp i ung aldre. Det går an å utvikle seg også etter at man er 20 år. Men alle vet at det lønner seg å bli god på skøyter tidlig. Det er vanskeligere etter at man er kommet i puberteten.

Ser positiv utvikling

Camilla Gjersem ser en liten forandring også her hjemme.

— Jeg synes holdningene til norsk kunstløp og tidlig trening har forandret seg litt, i mer positiv retning. Jeg vet at mange foreldre til nye løpere, som leser bloggen, skal vite at det er muligheter, sier hun.

Camilla Gjersem ønsker å belyse de positive sidene ved det å trene mye som barn. De utelukker på ingen måte at man har det gøy.

Selv skal hun og søsteren til nordisk mesterskap i Danmark kommende helg, og i slutten av, mars er det VM i Boston i USA. Der har Norge én plass.

VM-plassen tildeles etter nordisk, men jeg Anne Line har gjort det mye bedre enn meg denne sesongen, sier hun.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: