En skikkelig tøff, høstkveld som scenario for en viktig kamp sto langt oppe på ønskelisten til Birkir Sævarsson etter at Island spilte uavgjort mot Norge og sikret seg retten til playoffspill mot Kroatia om en VM-plass. Nå ser det ut til at ønsket til Brann-backen går i oppfyllelse.

Det er nemlig vinterlige forhold på Island, og den siste uken har en lagt et spesialteppe, som ble fløyet inn fra England, over banen og pumpet varm luft inn under teppet. En stund fryktet en at kulden skulle stoppe kampen.

Kan skrive VM-historie

På Island er fotballfeberen stigende og svartebørssalget så hett at politiet allerede er på sporet etter billetthaiene som håper å tjene store penger på den historiske kampen. For lille Island har aldri vært nærmere et sluttspill i fotball enn nå, og kan skrive fotballhistorie om de blir å se i VM til sommeren. Tidligere var Trinidad og Tobago den minste nasjon som har deltatt i VM, men med beskjedne 325.000 mot Trinidad og Tobago sine 1,3 millioner innbyggere, setter Island VM-rekord slår de Kroatia i duellen som avgjøres i Zagreb tirsdag kveld.

— Det blir en stor skuffelse om vi ikke kommer til VM så lenge vi er så nære som nå, men vi er i en vinn-, vinnsituasjon, sier Lars Lagerbäck.

Islands svenske landslagssjef tenker da på at ingen forventer at Island skal nå VM.

— Ikke et menneske utenfor Island, og de fleste på Island hadde tro på oss før kvalifiseringen, sier Lagerbäck som førte Sverige til fem sluttspill på rad, og var svært nær å lede Nigeria videre fra gruppespillet i VM i Sør-Afrika i 2010. ## Kurset rivalen

For Lagerbäck blir det også spesielt å møte en nasjon som akkurat har skiftet trener. Det opplevde han også i kvalifiseringen der han møtte Slovenia, Kypros og Norge som alle møtte Island med ny landslagssjef ved roret. På et europeisk trenerseminar for en tid tilbake var Nico Kovacs en av tilhørerne under et foredrag holdt av Lagerbäck. Siden ble Kovacs utnevnt som ny landslagssjef etter Igor Stimac som ledet Kroatia i kvalifiseringen der kroatene tapte tre og spilte en uavgjort på sine fire siste kamper.

De resultatene og trenerskiftet gjør at mange ikke holder kroatene som så store favoritter som en skulle tro. Selv er Lagerbäck i kjent stil nøktern foran de to kampene, men på sikt tror han Island bare blir bedre og bedre.

— Mange av dagens spillere er fortsatt unge. Det betyr at de kan spille fotball i fem, ti år til. Jeg er svært positiv til fremtiden. Det islandske landslaget kan bli virkelig godt, sier 65-åringen.

Superduell i Lisboa

Hans svenske kolleger har langt vennligere temperaturer som bakteppe når de møter Portugal i Lisboa i kveld. Trekningen kunne ikke blitt tøffere for et svensk lag som er helt avhengig av at Zlatan Ibrahimovic leverer varene skal de lykkes. Duellen mellom Zlatan og Ronaldo kan avgjøre hvem som blir å se i VM.

Landslagssjef Erik Hamren er klar over at Sverige møter et lag med rutine fra slike oppgjør. De tre siste gangene har Portugal kvalifisert seg til et sluttspill via playoffkamper, men i mesterskapene har Portugal imponert, og kan se tilbake på en finale og tre semifinaler i de syv sluttspillene på rad de har deltatt i siden 2000. ## Playoffkampene

Fredag:

20:00 Island–Kroatia

20:45 Hellas–Romania

20:45 Ukraina–Frankrike

20:45 Portugal–Sverige

Tirsdag:

20:00 Romania–Hellas

20:15 Kroatia–Island

20:45 Sverige–Portugal

21:00 Frankrike–Ukraina