Erling Braut Haaland (22) scorer mål på mål denne sesongen, men lørdag var ikke hans ene mål nok til å ta med seg poeng fra bortekampen mot Slovenia.

Med to slovenske mål i siste halvdel av den andre omgangen ble det et 1–2-tap.

– Vi kan ikke bare stole på at det er Erling Braut Haaland som skal gjøre det, og så hadde vi nesten bare sjanser etter dødball, sa TV 2s fotballekspert Solveig Gulbrandsen i studiosendingen etter kampen.

For i landskampene fra september i fjor har Haaland regelrett herjet når han har vært på banen. 22-åringen har spilt ti kamper og scoret i ni av dem. Totalt har det blitt 14 mål, og den eneste kampen han ikke scoret i var 0–0-kampen hjemme mot Slovenia.

City-spissen var i fjor høst ute med skade og måtte stå over Norges fire siste kamper i gruppespillet i VM-kvalifiseringen. I de fire kampene scoret Norge kun tre mål.

I Nations League-gruppespillet som startet i sommer har han scoret seks av Norges syv mål, og han hadde i tillegg den målgivende pasningen på Alexander Sørloths scoring i hjemmekampen mot Sverige i juni.

Med andre ord har han vært involvert i samtlige av Norges mål i løpet av de fem kampene, og helt sentral for at Norge kan sikre gruppeseieren med poeng hjemme mot Serbia på tirsdag.

– Du ser det i City også, han scorer mange av deres mål. Jeg ser ikke på det som noe problem. Det er bare bra for oss at han scorer mål, sier kaptein Martin Ødegaard til VG.

Med 21 mål på totalt 22 landskamper nærmer Haaland seg landslagsrekorden til Jørgen Juve på 33 mål. Juve er også den eneste som har scoret flere mål (26) enn Haaland etter 21 landskamper.

Se hvordan Haaland ligger an sammenlignet med alle de andre elleve som har scoret 20 mål eller flere for herrelandslaget:

I Manchester City har Haaland scoret 14 mål på ti kamper. Han har i tillegg én målgivende pasning og har dermed vært involvert i halvparten av Citys 30 scoringer denne sesongen.

– Slik er det jo. Hvis han er på banen, så blir han veldig sentral. Det kan du spørre Pep Guardiola om også. Hvis han ligger øverst der, så vil han alltid være i enden, sier landslagssjef Ståle Solbakken på spørsmål om Norge er for avhengige av stjernespissen.

I lørdagens kamp mot Slovenia hadde Haaland én god sjanse i tillegg til scoringen. Aller flest sjanser var det Leo Skiri Østigård som hadde. Midtstopperen kom seg til en rekke store sjanser etter dødball, men fikk en scoring annullert for en dytt i ryggen og klarte ikke å overliste keeper Jan Oblak på de andre sjansene.

– Vi vet jo at han (Haaland) uansett er farlig. Så vet jeg selv at jeg kan score mål. Det er litt slik med forrige kamp, hvor Oblak står på riktig sted hele veien. Det gjorde han i dag også, på mine sjanser. Jeg prøver og prøver, men du mister jo litt troen til slutt, nesten. Det er kjipt, sier Østigård.

– Jeg skal jo ha tre, i hvert fall, på en vanlig dag. Jeg er ikke god nok, rett og slett. Det er skuffende. Jeg sliter med å få dem i mål. Det er litt selvtillit, tror jeg, at jeg trenger et mål. Jeg kommer til sjanser, men jeg må sette dem i mål, sier midtstopperen.