Det var i 1989 at Stenmark kjørte inn til sin 86. og siste verdenscupseier i Aspen i Colorado, Shiffrins hjemstat i USA. Fredag – 34 år senere – tangerte Shiffrin rekorden da hun vant storslalåmrennet i Åre i Sverige, en 44 mils kjøretur fra Stenmarks hjemsted, Joesjö.

– Det er rått. Fytti rakkern, det er ingenting som er mer fortjent enn det der, sier Aleksander Aamodt Kilde, Shiffrins kjæreste, til VG.

Kilde rakk akkurat å komme inn på sitt hotellrom i Andorra for å se avslutningen på finaleomgangen. Han hyller kjæresten.

– Måten hun gjør det på og måten hun leverer under press igjen da. Det er ganske inspirerende, for å si det mildt, sier Kilde.

Etter seieren var Shiffrin mest interessert i å snakke om storslalåmkulen, den vant hun også.

– Dette er spektakulært. Herregud. Det var vanskeligere å se i annenomgang, men jeg måtte bare kjøre på. Det er utrolig, sier en nærmest målløs Shiffrin i sitt seiersintervju.

Se Shiffrins annenomgang her.

– Hun har jo vist siden dag en hva slags talent hun har. Hun har vært veldig viktig for alpinsporten, og har fremmet den på en utrolig fin måte. I USA, men også Europa. I hele verden om du spør meg, fortsetter Kilde.

Åre var også stedet Shiffrin tok sin aller første verdenscupseier den 20. desember 2012. I løpet av de to siste årene har Kilde fulgt karrieren hennes enda tettere.

– At hun er god på ski har vi visst lenge. Men hun er også en veldig fin person da. Jeg har tidligere hørt: «Nice humans finish last». Det er hun et godt eksempel på at ikke stemmer. Når man klarer å ha den kombinasjonen er det mer unikt enn noe annet.

Amerikaneren var allerede tidenes mestvinnende alpinist på kvinnesiden, men nå er hun det også uavhengig kjønn.

– Det å være den mestvinnende alpinisten i verden sammen med Ingemar Stenmark, det er bare helt ufattelig rått, sier Kilde.

HYLLER KJÆRESTEN: Aleksander Aamodt Kilde. Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Shiffrin vartet opp med strålende kjøring i førsteomgang og ledet med 58 hundredeler ned til kanadiske Valérie Grenier før finalen. Amerikaneren gjorde ingen feil i annenomgang, og dermed var rekorden i boks for 27-åringen.

Italienske Federica Brignone tok annenplassen, 64 hundredeler bak Shiffrin, mens Sara Hector ble nummer tre på hjemmebane.

– Jeg tror hun har tenkt veldig lite på det. Det er det samme som meg: At man har fokus på den jobben man skal gjøre. Også kommer resultater, nummer og statistikk litt på siden, sier Kilde – og fortsetter:

– Men jeg vet også at hun blir spurt sikkert to ganger om dagen om det: «Hvordan er det? Føler du på presset? Tror du at du klarer det?».

Se video av førsteomgangen til Shiffrin her.

I et ferskt intervju med NRK erkjente Shiffrin at hun har tenkt mye på rekorden den siste tiden på grunn av alt snakket.

– Jeg har visst hun kom til å klare det, og at det bare var et spørsmål om tid. Men det er nok deilig for henne å få det unna. Nå kan hun stryke det av bucketlisten – og det er det ikke så mange som kan ha på bucketlisten sin. Det er ganske enormt, sier Kilde.

HOLDT REKORDEN: Mikaela Shiffrin er nå på like mange seirer som Ingemar Stenmark. Lindsey Vonn hadde tidligere rekorden på kvinnesiden med 82 seirer i verdenscupen. Foto: Marco Trovati / AP