– Det var litt slurv på slutten, dessverre. Så det blir en litt bitter avslutning, men det er langt ifra noen krise av en dag, sier Hovland til VG like etter å ha gått av greenen på hull 18.

Storspill på de 13 første hullene gjør at det norske gullhåpet er fem slag bak ledende Sepp Straka (28), som representerer Østerrike. Hovland er på en delt 12. plass.

– Åtte under er veldig, veldig bra. Det skal han ha. Men det er tre runder til. Jeg føler at jeg kan klatre på resultatlisten ganske greit, forteller 23-åringen i dette intervjuet:

Fornøyd med starten

Da Hovland hadde gått 14 hull, ble spillet stanset i to timer og 15 minutter på grunn av uvær. På det tidspunktet lå Hovland på en 6. plass. Det så enda lysere ut da han fortsatte med en birdie etter oppstarten på hull 16.

Dessverre for 23-åringen ble det etterfulgt av en bogey på hull 17 og 18.

– Jeg syns det var ordentlig, ordentlig bra de 13 første hullene. Så er det en kjedelig treputt på hull 14, men jeg er fortsatt i en veldig bra posisjon og gjør en veldig fin birdie på hull 15, par tre-hullet. Da tenker jeg at én birdie til, eller to par til, så har jeg gjort en veldig bra dag. Men det ble det ikke noe av, forteller Hovland.

Pangstart

Mens bare de mest ivrige golfentusiastene i Norge var våkne, kom Hovland natt til torsdag norsk tid gående med et stort glis mot utslagsstedet på hull 1.

Klokken var passert 10.05 om morgenen her på Kasumigaseki Country Club og solen hadde allerede ført temperaturmåleren over 30 varmegrader.

Svetten piplet fra pannen på australske Cameron Smith og sørafrikanske Garrick Higgo, da Hovland gjorde seg klar til å slå først ut som den høyest rangerte spilleren i treerflighten med sin 11. plass på verdensrankingen.

Høyt nivå

Nordmannen er ansett som en av gullkandidatene i OL – og han viste tidlig hvorfor. Hovland startet med en birdie før tre strake par ble etterfulgt av utsøkt spill: Nye birdier på et 585 meter langt par fem-hull og et utfordrende par fire-hull førte 23-åringen tre under par.

Flere av prestasjonene fikk synlig anerkjennelse fra både caddie Shay Knight og de to konkurrentene. Fra nært hold kunne VG observere Hovland snakke og le sammen med Smith og Higgo mellom slagene – samtidig som det var den USA-baserte Oslo-karen som gjorde det best.

I TRØBBEL: Kristian Krogh Johannessen fikk noen utfordringer etter en god start i Japan. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

– Rett og slett for dårlig

Samtidig endte Kristian Krogh Johannessen (26) på 54. plass på dag én av sin første OL-turnering.

– Det var deilig. Jeg fikk avsluttet mindre enn ett minutt før det ble avbrutt, sier Johannessen i pressesonen hvor VG og NTB oppholdt seg av norske medier.

Han beskrev runden som «en kamp» etter den første dobbeltbogeyen.

– Kvaliteten var rett og slett for dårlig etter bommen min på hull ni. Jeg kom ikke inn i rytmen. Jeg ble litt heit og traff ikke nok fairway. Da blir det vanskelig. Det er en bane du må treffe fairway på. Sånn sett passer den Viktor bra. Jeg er ikke sjokkert over at han spiller bra i dag, sier drammenseren.

Spillet avbrutt

Samtidig jaktet Hovland teten, men en bogey på hull 14 sendte nordmannen ned på en 6. plass. Like etterpå førte «farlige omstendigheter» knyttet til lyn i luften til at spillet ble avbrutt i en drøy times tid.

Da spillet ble gjenopptatt endte Hovland altså med et par, én birdie og to bogeyer, noe som resulterte i tre under par totalt for dagen.

Nordmannen slår ut allerede klokken 08.14 lokal tid på runde to. Hvis man vil følge runden i Norge, må man være oppe klokken 01.14 og utover natten. GOLFTV og Discovery+ står for de norske sendingene.