– Jeg er homofil mann og også olympisk mester. Og jeg føler meg veldig styrket ved det, fordi da jeg var yngre følte jeg at jeg ikke kom til å oppnå noe fordi jeg var den jeg var, uttalte Tom Daley ifølge Independents reporter i Tokyo etter thrillerseieren i synkronstup.

Tom Daley og hans stuppartner Matty Lee (23) brøt en kinesisk gulltrend da de i sjette og siste forsøk fra 10-meteren dro til med et – bokstavelig talt – spinnvilt stup (fire og en halv rotasjon) og med det sammenlagt slo Kinas duo Cao Yuan og Chen Aisen med høyst marginale 1,23 poeng.

Aleksander Bondar og Viktor Minibaev fra den såkalte russiske OL-komiteen tok bronse.

Yuan og Aisen hadde best score i fem av seks stup, men feilet grovt i deres fjerde. Kina har vunnet gullmedaljene i denne øvelsen i hvert eneste OL siden lekene i Sydney 2000.

FJERDE OG FØRSTE: Tom Daley (t.v) med sitt første OL-gull - i sitt fjerde OL - og stuppartner Matty Lee (23) med sitt første OL-gull i sitt første OL. Foto: Adam Davy / PA Wire

En tydelig beveget Tom Daley kunne juble over sitt første OL-gull, 13 år etter at han som 14-åring OL-debuterte i Beijing som tidenes nest yngste britiske OL-deltager (en britisk cox var snaut 14 i 1960-OL). I 2009 vant han som 15-åring individuelt VM-gull i Roma. I 2012 var han favoritt til å ta OL-gull på hjemmebane i London, men mislyktes. I Rio de Janeiro vant Tom Daley og Daniel Goodfellow bronsemedaljen i synkronstup fra 10-meterplattformen.

– Jeg kan fortsatt ærlig talt ikke fatte det som har skjedd og jeg trodde ærlig talt ikke det skulle gå - men nå er vi her, sa Tom Daley ifølge BBC og The Guardian da det virkelig - det etterlengtede gullet - var hans i Tokyo mandag.

– At jeg til slutt har denne gullmedaljen ... jeg har drevet med stup i 20 år, det mitt fjerde OL. Det er mange som ikke ville ha regnet med meg, som en gammel mann. Men fysisk er jeg i min beste form, sier Tom Daley ifølge Tokyo-OL 2020s hjemmeside.

Etter å ha samlet seg, viste Daley til «noen drikkevarer» med hans navn på som sto klar til å konsumereres «med min ektemann og familie». Tom Daleys legning har vært kjent siden han offentliggjorde det i en video på YouTube i 2013. I 2017 giftet han seg med den amerikanske manusforfatteren Dustin Lance Black.

Ett år senere fikk paret en sønn ved hjelp av surrogati. Sønnen heter Robbie, etter Tom Daleys far som døde for 10 år siden.

Tom Daley etablerte sin egen YouTube-kanal for 11 år siden og har så å si alltid vært veldig aktiv i sosiale medier. Han er også blitt tildelt en rekke prestisjetunge utmerkelser. Daley skal nå ta en kort OL-pause før den individuelle 10 meterkonkurransen starter 6. august.