Kort om saken

  • Mesut Özil er Arsenals best betalte spiller gjennom historien.

  • Tyskeren har ikke spilt ett minutt siden 7. mars. Kontrakten går ut 30. juni 2021.

  • Søndag møtes Manchester United og Arsenal på Old Trafford k. 17.30 – uten Özil. Kampen vises på TV 2 Premium.

Hvor bør vi starte fortellingen om den avskiltede og høyt gasjerte fotballstjernen som søndag kveld er ute i kulden når Arsenal møter Ole Gunnar Solskjærs Manchester United?

Konfliktene med kinesiske og tyske statsledere? Arsenal-stjernens vennskap med Erdogan? At han har kroppsspråk som en død frosk på fotballbanen? Eller samfunnsansvaret Mesut Özil tar utenfor banen?

Det føles mer riktig å begynne med et ord som alle fotballspillere forstår: Penger.

Tjener 600.000 hver dag

Han var symbolet på det nye og unge Tyskland som slo seg frem ved starten av forrige tiår og slo ut i full blomst da de vant VM-gull i 2014.

32-åringen var het, og vi var blant dem som skrev at Özil var Europas beste overgang da han gikk fra Real Madrid til Arsenal før 2013-sesongen.

Men den offensive midtbanespilleren har stagnert. Fallet fra å være den desiderte stjernen til å bli en grinete spiller med stadig mindre spilletid, har vært enormt.

Arsenals problem er at de i 2017 ga Özil en ny langtidskontrakt som gjorde ham til klubbens best betalte spiller gjennom tidene.

Da den nye manageren Mikel Arteta bestemte seg for at Özil ikke passet inn i hans Premier League-tropp, rant pengene ut.

Özil har ikke spilt ett minutt fotball siden 7. mars.

Men på de 237 dagene har han tjent ufattelige 238 millioner kroner: 142 millioner kroner i ren lønn, 96 millioner i en lojalitetsbonus som ble utbetalt i sommer.

Özil har altså tjent 417 kroner i minuttet på å gjøre ingenting, eller 600.000 kroner hver dag.

I løpet av de 90 minuttene han sitter hjemme foran TV-en for å følge lagkameratenes kamp mot Manchester United på Old Trafford søndag, kan han bokføre 37.500 kroner i lønn.

Arsenal har prøvd å selge seg ut av den svindyre kontrakten, men Özil nekter.

– Jeg skrev ikke under for to eller tre år, men fire, og det burde alle respektere, sier han.

Betalte maskotens lønn

Det er lett å kritisere Mesut Özil for å være pengegrisk, men også han har noen trekk som kan virke sympatiske.

Da Arsenal ville sparke klubbens maskot fordi de måtte spare inn 55 årsverk på grunn av koronapandemien, tok Özil grep. Jerry Quy hadde i 27 år vært mannen inne i maskot-kostymet på Arsenals hjemmebane, og den vrakede spilleren følte sterkt med klubbveteranens skjebne.

Özil bestemte seg for å betale full lønn for maskoten så lenge han var Arsenal-spiller. Men det kostet trolig langt under Özils dagslønn.

I forrige uke melde Arsenal-stjernen seg på Marcus Rashfords mye omtalte kamp for å sikre gratis varmmat til skoleelever.

Özil forpliktet seg til å betale 1400 gratis måltider daglig til 12 skoler i Nord-London.

Det er lett å si at det ikke vil merkes i stor grad på Özils konto. Men det er mange fotballspillere som tjener mye penger og ikke engasjerer seg i veldedig arbeid.

I strupen på Kina

I ukene før jul i fjor havnet fotballstjernen i unåde hos kinesiske myndigheter. Da kritiserte han Kinas undertrykkelse av den muslimske minoritetsgruppen uigurene.

Özil var enorm blant kinesiske fotballfans og hadde fire millioner følgere på Weibo, Kinas største sosiale medium.

Men da Özil brukte sin ytringsfrihet, ble det bråk.

Den kinesiske statskanalen CCTV droppet Premier League-duellen mellom Arsenal og Manchester City fra sitt sendeskjema. Özil ble også fjernet fra tre utgaver av dataspillet Pro Evolution Soccer.

Alt dette skapte trøbbel for Arsenal. De har tunge kommersielle interesser i Kina. London-klubben selger enormt med drakter i verdens største land og har flere sponsorer der.

Arsenal tok avstand fra uttalelsene til klubbens stjerne. De sendte en uttalelse der de understreket at klubben var politisk nøytral og ikke ville assosieres med Özils kritikk.

Verden rundt jublet nøytrale for Mesut Özils samfunnsengasjement.

Erdogan som forlover

Men det har ikke vært like mye jubel for fotballspillerens nære vennskap med Recep Tayyip Erdogan. Tyrkias president har fått mye kritikk for brudd på menneskerettigheter og en stadig mer autoritær lederstil.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var forlover da Mesut Özil giftet seg med Amine Gulse i juni 2019. Foto: AP

Fotballspilleren, med tyrkiske røtter, ble avbildet sammen med Erdogan i London rett før VM i 2018. Da ble han møtt med massiv kritikk både blant politikere og fotballedere hjemme i Tyskland.

Tyske myndigheter hadde vært kritiske til Erdogans styre og menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia.

Men i fjor sommer dro Özil det enda lenger. Ikke bare inviterte han Erdogan til sitt bryllup i Istanbul. Da Özil og Amine Gulse ga hverandre sitt ja, var Tyrkias president like godt forlover.

Da reagerte Angela Merkels stabssjef.

– Det gjør meg trist å se at Özil har invitert Erdogan, sa Helge Braun.

Tyrkiske foreldre

Det er vrient å forstå seg på en som kjemper mot undertrykkelse i et land, men omfavner en autoritær statsleder i et annet.

For å forstå Özil, må du også forstå oppvekst og miljø.

Özil er født i Gelsenkirchen, men foreldrene er fra Antalya i Tyrkia.

Å vokse opp som tysk muslim med tyrkiske røtter har ikke bare vært lett. Det har vært mange tøffe valg på veien for talentet som spilte for Tysklands aldersbestemte landslag.

Mesut Özil jublet for scoring og avansement til kvartfinalen i VM 2014. Foto: Matthias Schrader, AP

Men det var ikke gitt at han ville velge Tyskland foran Tyrkia som A-landslagsspiller.

– I min alder finnes det mange ungdommer som har foreldre som har sagt: «Om du skal spille for et landslag, så er det der du har dine røtter», sa han.

Pappa Mustafa Özil var også tydelig:

– Den første generasjonen innvandrere som kom til Tyskland, ble tolerert, men følte seg likevel aldri hjemme. I dag er det ikke slik, men på 1970-tallet var det for eksempel umulig for en tyrker å få en leilighet i et bedre område. Derfor må det også bes om forståelse for at enkelte foreldre ikke lar sønnen spille for Tyskland.

Ble kalt «plasttysker»

Høsten 2008, da Özil var 20 år, ble han invitert på samling av Tyrkias landslagssjef Fatih Terim. Og da unggutten var på treningsleir med Werder Bremen, ironisk nok i Tyrkia, sang lokalbefolkningen «Türkye, Türkye» hver gang fotballspilleren viste seg.

Samtidig var den politiske debatten i gang hjemme i Tyskland. Det høyreekstreme partiet NDPs Klaus Beier kalte Özil for «plasttysker».

Ungguttens sjef i Bremen, den tidligere storspilleren Klaus Allofs, ba det tyske forbundet om å ta affære. Han mente det var en skam om de lot et slik talent glippe.

– Mesut vet at folk blir opprørt uansett hva han gjør. Jeg har sagt at han må ta en beslutning han selv er 100 prosent overbevist om, sa landslagssjef Joachim Löw.

I februar 2009 offentliggjorde Özil sitt valg:

– Jeg har gjort et valg for Tyskland – ikke mot Tyrkia.

Aftenposten fortalte under VM i 2010 historien om Mesut Özil og hans kronglete vei for å bli symbolet for det nye tyske fotballandslaget. Foto: Aftenposten

Fra hyllest til slakt

Han fikk sitt gjennombrudd i VM i 2010, der det ble tysk bronse. Özil var en av heltene da Die Mannschaft vant VM-gull i Brasil fire år senere.

Så startet problemene. Özil fikk kritikk da favoritten Tyskland ikke kom seg til EM-finalen i 2016, blant annet for sitt likegyldige kroppsspråk.

Og da Tyskland ble slått ut i gruppespillet i VM i 2018, var tyske kritikere nådeløse. De fleste ekspertene pekte på Özil, som hadde et svakt mesterskap.

– Han har kroppsspråk som en død frosk, utbasunerte Mario Basler på tysk TV.

Det ser ikke ut som han vil spille for Tyskland. Det er ingen glede, det er ingen lidenskap, fulgte Lothar Matthäus opp.

Da var det nok for fotballspilleren som ble hyllet av de samme ekspertene årene i forveien.

Mesut Ösil sa takk for seg på landslaget etter 92 kamper for Tyskland. Han lukket kapittelet med et emosjonelt innlegg på Instagram:

– Jeg er tysk når vi vinner, en innvandrer når vi taper.

Kilder: Global Times, The Guardian, The Athletic, Aftenposten arkiv, Bild, The Independent