Hovland rykket mandag opp fra 15. til 11. plass på verdensrankingen. Det er bestenotering, og kommer etter tredjeplass i helgens PGA-turnering i Palm Harbor. Prestasjonen ga rundt 3,4 millioner kroner i premiepenger.

– I januar 2019 var han utenfor topp 1000 i verden. Det har gått lynraskt. Det er en fantastisk utvikling. Han bare vokser og vokser. Han virker moden og til stede mentalt, og gjør jobben hver dag. Jeg er fryktelig imponert, sier Marius Thorp, Eurosport-ekspert og tidligere proffspiller.

Hovland har spilt inn 6,85 millioner dollar på PGA-touren siden juni 2019, samt 1,62 millioner euro hittil i karrieren. Ut fra dagens valutakurser betyr det at golfsensasjonen har tjent inn 73 millioner norske kroner i premiepenger.

– Det er hinsides høye summer, men jeg tror ikke det er noe særlig drivkraft for Viktor, men det er en veldig fin bonus spillerne er klar over, sier Thorp.

Dollarkursen er nede i 8,31 kroner mandag, men legger man til grunn at den har vært høyere i mesteparten av perioden Hovland har storspilt, er nok den reelle summen enda høyere enn 73 millioner.

– Golf er definitivt en lukrativ idrett, og sportens markedsverdi og premiepenger vokste veldig etter at Tiger Woods slo gjennom, sier Thorp.

– Er du verdens beste basketspiller eller fotballspiller er det mer lukrativt, men det er ikke dumt å spille god golf, sier Jan Erik Aalbu, kommersiell sjef i håndballforbundet med bakgrunn i en rekke idretter, deriblant golf.

I tillegg til premiepenger kommer ytterligere inntekter og bonuser fra sponsorer. Viktor Hovland har inngått et langt samarbeid med det svenske klesmerket J. Lindeberg. Han er også sponset av PING Golf, meglerhuset Pareto Securities og klokkeprodusenten Audemar Piguet.

– Premiepengene er enorme, men sponsorpengene vil bare øke i takt med populariteten hans. Han har blitt en utrolig profil på kort tid. En ting er den gode golfen, det andre er væremåten hans, sier Aalbu.

Hovland var ved skattetallene for 2019 oppført med en formue på 6 millioner kroner, mot ingenting året før.

– Golf er veldig kommersielt. Det er veldig høye pengepremier. Du har hele verden å konkurrere mot. Når du er på 11. plass er det da fryktelig imponerende, sier Bjørge Stensbøl, tidligere toppidrettssjef.

Av idretter hvor premiepenger står sentralt, er det trolig ingen norske utøvere som kan sammenligne seg med Hovlands summer. Tennisspiller Casper Ruud har sanket inn 2,9 millioner dollar i premiepenger, rundt 24,1 millioner kroner, i sin karriere.

Langrennsløper Therese Johaug hadde sin mest innbringende sesong i 2015/16 og fikk da vel 4,2 millioner kroner i premiepenger. Skiskytter Tiril Eckhoff hadde også sin beste vinter rent økonomisk og gikk inn rundt 4 millioner kroner.

– Livet er ikke rettferdig, og noen idretter betaler mer enn andre idretter. Det er markedskreftene som rår, sier Aalbu.

PS! Denne uken skal Viktor Hovland og Kristoffer Ventura spille PGA-turnering i Charlotte i North Carolina.