Kort om saken:

  • I bråket om europeisk superliga har Juventus-sjefen Andrea Agnelli fått mye oppmerksomhet

  • Han har sittet i Uefa-ledelsen, men parallelt jobbet for en superliga – en idé Uefa hater

  • Agnelli har lenge hatt en visjon om å gjøre sitt Juventus større internasjonalt

«Telefonen min er alltid på», har Andrea Agnelli selv sagt. Men søndag var den skrudd av.

For da skjønte alle hva Juventus-sjefen hadde gjort.

Han har vært helt sentral i planene om en ny superliga som nå vekker sinne i Fotball-Europa.

– Jeg har aldri sett en person lyve så mange ganger, og konstant, som ham. Det var utrolig, sa Uefa-president Aleksander Ceferin mandag.

Fra søkkrik familie

For å forstå mannen det nå stormer rundt, må man først se på røttene hans. Agnellis vei til toppen av europeisk fotball var tilsynelatende uunngåelig.

Bestefaren hans var Juventus-sjef. Onkelen hans var Juventus-sjef. Og faren hans var Juventus-sjef.

Dynastiet fikk sin rikdom gjennom Fiat-bilenes suksess. Men i Italia er Agnelli-familien altså minst like kjent for sin kobling til Juventus.

– De er litt som Kennedy-familien i Italia, sier fotballkommentator Rolf-Otto Eriksen, som har en stor lidenskap for italiensk fotball.

– Det er Agnelli-familien som bygget opp Juventus til å bli hele Italias klubb. Når man er så stor og mektig, er man både elsket og hatet. Sånn er det med alle, og sånn er det med Juventus i Italia. Og Agnelli-familien er Juventus, sier Eriksen.

Før denne sesongen satset Agnelli og Juventus på uerfarne Andrea Pirlo (t.h.) som ny trener. Det har ikke vært en suksess. Foto: REUTERS

Agnellis plan

Andrea Agnelli tok over som styreleder i Juventus i mai 2010. Den påfølgende sesongen ble de nummer syv. Så vant de ni seriegull på rad.

Men Agnellis prosjekt handler om mer enn det sportslige. Mye mer.

– Det er ingen tvil om at han er en forretningsmann, en type som har blikket rettet på profitt, sier Eriksen.

Agnelli jobber for at Juventus skal vokse – også langt utenfor Italias grenser. Han er ikke typen som bestandig skygger unna upopulære avgjørelser.

Andrea Agnelli jobber for å gjøre Juventus til en gigant i verdensfotballen. Signeringen av Cristiano Ronaldo har vært en viktig brikke i planen – spesielt kommersielt sett. Foto: BILDBYRÅN

Dobbeltspillet avslørt

I forrige uke kom enda et eksempel. Nå vet stadig flere hvem Agnelli er.

Det pågår en krig om fotballens fremtid. Og i den krigen har Agnelli vært overalt, på begge sider.

Siden 2015 har han sittet i Uefa-styret. Siden 2012 har han vært president i ECA (en organisasjon med 232 europeiske klubber).

Men parallelt har han jobbet for en europeisk superliga – en ordning som er alt annet en gunstig for de fleste medlemsklubbene i Uefa og ECA. Søndag ble planene om en superliga bekreftet, og Agnelli skal være viseformann i ligaen. Nå har han trukket seg fra ECA og Uefa.

Dermed er italienerens dobbeltspill ute i offentligheten.

– Hva skal Agnelli med alle disse rollene?

– Han fremstår mer og mer som en temmelig kynisk, og for så vidt dyktig, forretningsmann. Han ønsker å være i posisjon til å påvirke når avgjørelser tas, slik at forretningene hans er i best mulig posisjon til å håve inn mest mulig penger. Det er enkel logikk, egentlig, sier Eriksen.

Andrea Agnelli er Juventus mektige leder. Nå er han en av hjernene bak den nye superligaen. Foto: ANDREA STACCIOLI / BILDBYRÅN
Foto: INSIDEFOTO / BILDBYRÅN

Vennskapet som er ødelagt

Agnellis forhold til Uefa-presidenten, Aleksander Ceferin, gjør det hele enda mer pikant. De to fotballtoppene har vært så gode venner, at Ceferin er gudfaren til Agnellis datter.

New York Times har skrevet om deres turer i privatfly sammen, og at Agnelli skal ha ordnet det slik at Ceferin fikk prøvekjøre en Ferrari. De har fleipet og ledd sammen på viktige fotballmøter.

Men nå er forholdet iskaldt.

Mediestrategiene er totalt forskjellige. Mens Agnelli har holdt munn, raser Ceferin.

– Andrea Agnelli er den største skuffelsen av dem alle, sier Ceferin.

Uefa-president Aleksander Ceferin (t.v.) og Juventus-styreleder Andrea Agnelli har hatt et nært forhold. Frem til nå. Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS / REUTERS

Han har hele veien trodd at Agnelli støttet ham og Uefas planer om en reform av Champions League. Men så kom ryktene om at noen storklubber heller ville bryte ut i en egen superliga – og dermed ta innersvingen på Uefa og Ceferin.

– Jeg ringte ham på lørdag, og han sa alt var løgn. Vi har hatt slanger i nærheten av oss. Det vet vi nå, sier Čeferin.

– Vi hadde en avtale om å ringes, men han slo av telefonen, la han til.

Tidligere hadde også Gazzetta dello Sport og andre medier skrevet at Agnelli skrudde av mobilen.

Agnelli har ikke kommentert disse påstandene.

RBK-leder reagerer

Agnelli er heller ikke en populær mann i klubborganisasjonen ECA. Han uteble fra ECAs krisemøte søndag kveld, selv om han har vært leder i organisasjonen i ni år.

Ivar Koteng er styreleder i Rosenborg, som er med i ECA. Han stusser over at Agnelli har vært president i organisasjonen så lenge.

– Det er litt spesielt å bruke organisasjonen til å danne en sånn liga. Han burde vært voksen nok til å trekke seg et år eller tre år tidligere, sier Koteng.

– Du har inntrykk av at han jobbet med superligaen ved siden av?

– Det skjønner vi. Det er ikke noe han kom på i går.

– Hva vil en superliga ha å si for Rosenborg?

– I et kort perspektiv har det lite å si. I et lengre perspektiv har det mye å si. Hele vitsen med sport og idrett er fair play. At noen ser seg så god at de lager en egen liga, fordi de har en historie og verdier bygget opp rundt, det er en udemokratisk holdning, sier Koteng.

Andrea Agnelli har foreløpig ikke uttalt seg om denne saken.