Aston Villa-Arsenal 0-4

I 2004 van Manchester United klubbens FA-cuptriumf nummer 11. Den rekorden ble utlignet av Arsenal i mai i fjor. Men etter Wembley-overkjørselen av Aston Villa er Arsenal det første laget med et dusin FA-cuptitler. Halvparten av dem med Arsène Wenger som manager.

— Nå har vi vist at vi er et lag som kan takle press, konstaterte Wenger og fortsatte:

— Jeg er veldig stolt. Vår klubb gjør det bra, og hvis jeg personlig kan gjøre det bra er det enda bedre. Sulten min er fortsatt stor. Jeg vil vinne enda mer.

I fjor måtte Arsenal ha ekstraomganger for å slå Hull i FA-cupfinalen.

I år var det ikke i nærheten av å bli like spennende.

Arsenal var altfor gode for Aston Villa og finalen var avgjort tidlig i annen omgang.

Best fra start til slutt

Arsenal vant totalt 8–0 over Aston Villa i de to Premier League-kampene. De regjerende FA-cupmesterne var klare favoritter på Wembley-gresset.

Og de tok også kommandoen fra start.

De var best i det meste, de satte tempo på pasningsspillet, og de skapte store målsjanser.

Villa-keeper Shay Given reddet mesterlig en heading fra Laurent Koscielny.

En avslutning fra Aaron Ramsey endte i nettveggen.

Et nytt forsøk fra samme Ramsey strøk tverrliggeren.

Og da Arsenal ikke lyktes med et trippelsjanse midtveis i første omgang så det ut som dette var dagen Arsenal kom til å bomme på alt.

Men London-laget malte på. Og fikk betalt fem minutter før pause.

Ramsey la inn, Alexis Sanchez vant duellen i feltet og Theo Walcott plasserte ballen rolig og kontrollert i mål med et volleyskudd.

En strålende avslutning fra den skadeforfulgte Arsenal-angriperen, som scoret tre mål i serieavslutningen mot West Bromwich sist søndag.

— Fantastisk! Jeg vil takke manageren for å velge meg og for å ha tro på meg. Jeg gjengjeldte det. Jeg mistet finalen i fjor. Å være en del av det i år er en drøm som går i oppfyllelse, sa Walcott.

Arsenal hadde grepet mot et Aston Villa-lag som ikke fikk til noe som helst.

Det var klasseforskjell på lagene.

Sanchez' drømmetreff

Men hadde Aston Villa noe å svare med?

Nei.

Annen om gang var snaut fem minutter ung da Arsenal økte til 2–0. Alexis Sanchez fikk drømmetreff fra 25 meter. Chilenerens skudd var knallhardt, ballen suste i mål via tverrliggeren, og Villa-keeper Given maktet ikke å få hånden på ballen. Var den umulig å redde? Nei, langt fra. Men keeperen ble trolig forvirret av ballen som flagret fra side til side i en enorm fart.

Uansett var Arsenal på vei mot klubbens FA-cuptriumf nummer 12. Det var veldig fortjent og Arsène Wengers menn burde ledet med mer enn to mål.

Etter 62 minutter var det ikke lenger noen tvil da Per Mertesacker dro seg forbi oppasser Christian Benteke og headet inn 3-0-målet via sin egen skulder.

Det var ett lag på Wembley, Arsenal. Det andre var ikke i nærheten av å få med seg noe som helst.

Den siste halvtimen handlet om å få minuttene til å fly. Arsenal var fornøyde og var mer enn klare for festen. Men likevel ikke mer fornøyd enn at Olivier Giroud økte til 4-0 tre minutter på overtid.

Og nå slipper London-klubben stikkene om at de ikke vinner noe. Etter den ni år lange pokaltørken mellom 2005 og 2014 er det blitt to titler på to år.

Og neste år er kanskje Arsenal med i kampen om Premier League-trofeet også?

PS: Kveldens Arsenal-seier er, sammen med Manchester Uniteds 4-0 mot Chelsea i 1994, den største i FA-cupfinalen siden Bury slo Derby 6-0 i 1903.