ULLEVAAL STADION (Aftenposten): Da Norges kaptein Per-Ciljan Skjelbred gikk i bakken og ble liggende og vri seg med store smerter midtveis i første omgang etter en kraftig overtråkk, var det ikke navnet på Norges hærfører deler av Ullevaal-publikummet begynte å rope taktfast.

Martin Ødegaard hadde en kjempemulighet til å score sitt første landslagsmål, men Maltas keeper sto i veien. Foto: NTB scanpix

I stedet kunne man høre tenåringsstemmer skrike «Ødegaard, Ødegaard, Ødegaard». De så sitt 16 år gamle idol begynne å varme opp langs sidelinjen, og da Skjelbred innså at det var like greit å tusle av banen tidlig i annen omgang, ble fansen bønnhørt av Per-Mathias Høgmo.

Ødegaard om bommen: – Kjedelig

Etter bare tre minutter på banen fikk Real Madrid-spilleren en kjempemulighet til å score sitt første for Norge.

Markus Henriksen gjorde et glimrende forarbeid på venstrekanten, og slo ballen perfekt inn til Ødegaard som sto helt alene på seks meter.

Avslutningen så god ut, men keeper Andrew Hogg fikk på et eller annet vis foten på ballen, og den forsvant utenfor.

— Det var kjedelig, men sånn er det noen ganger. Jeg skulle gjerne sett at den hadde gått inn. Jeg følte den var på vei rett inn i mål, men det var synd, sa Ødegaard etter kampen.

– Det er vel nesten en større prestasjon å bomme enn å score der, sa den samme 16-åringen til MAX.

Kunne slått Gareth Bale og Wayne Rooney

Hadde ballen endt som Norges 3-0-scoring ville rekordhungrige Ødegaard plukket nok en bestenotering.

Martin Ødegaard depper etter sjansemissen som kom på hans første ballberøring i kampen. Foto: NTB scanpix

Hans angrepskollega fra Real Madrid, Gareth Bale er i dag den yngste spilleren som har scoret i en EM-kvalifiseringskamp. Han var 17 år og 83 dager gammel da han klarte det, Ødegaard fyller ikke 17 før 17. desember.

  • Se topp fem-listen nederst i artikkelen!

Han var likevel godt fornøyd med gjennomføringen til laget. Ødegaard viste ved flere anledninger at han våger å utfordre motspiller, og prøvde på noen fine kombinasjoner med medspillerne.

— Jeg synes vi har full kontroll fra start til slutt og var aldri truet av dem, sa han.

Med bulgarske poeng mot Kroatia sent lørdag kveld vil Norge allerede være EM-klar, men akkurat det ser ikke 17-åringen ut til å ha veldig stor tro på.

— Nå skal vi ha vanlig middag etter kamp som vi pleier, og så får vi kanskje fulgt kampen litt etter det. Vårt fokus er nå på Italia-kampen, og ikke de som spilles i kveld.

Real Madrid og Wales' Gareth Bale (t.v) er i dag den yngste som har scoret i en EM-kvalifiseringskamp. Her er han sammen med lagkameratene Nacho Fernandez, Martin Ødegaard og Luka Modric. Foto: NTB SCANPIX

— Håper du på hjelp? - Ja, selvfølgelig. Det hadde ikke vært dumt det, det sier seg selv.

Han er forberedt på en tøffere oppgave i Roma tirsdag enn hva Malta klarte å by på lørdag kveld på Ullevaal.

— Det blir en tøffere og annerledes kamp. Vi møter et bedre lag rett og slett.

Per-Mathias Høgmo var aldri i tvil om at han skulle sette inn Ødegaard da Skjelbred måtte forlate banen.

— Han er den som er likest Per med tanke på ballsikkerhet og relasjonen til Omar, det var derfor han kom inn. Vi visste at det ble mer plass og at hans kvaliteter ville komme mer til sin rett, sier landslagssjefen.

De fem yngste målscorerne i en EM-kvalifiseringskamp:

1. Gareth Bale (17 og 83 dager gammel) for Wales mot Slovakia 7. oktober 2006

2. Levan Mchedlidze (17 år og 207 dager gammel) for Georgia mot Skottland 17. oktober 2007. 3. Ben Sahar (17 år og 230 dager gammel) for Israel mot Estland 28. mars 2007. 4. Wayne Rooney (17 år og 317 dager gammel) for England mot Makedonia 6. august 2003. 5. Zoran Filipovic (18 år og 92 dager gammel) for Jugoslavia mot Øst-Tyskland 9. mai 1971.