OSLO TINGRETT (Aftenposten): Formose Pape Mendy forklarte seg under dag 1 av kampfiksingssaken i Oslo tingrett. Den tidligere Follo-spilleren er først ut av syv personer som er tiltalt i den nesten fire uker lange straffesaken. De skal forsvare seg mot påstander om grov korrupsjon og bedrageri. Strafferammen er på ti år.

Mendy ble første gang avhørt i 2012. Våren 2013 tok Mendy initiativ til et avhør. Da ventet han barn med samboeren sin. Barnet ble født høsten 2013. — I tillegg fikk jeg vite at jeg skulle bli pappa. Jeg måtte komme meg ut av saken, forklarer midtbanespilleren.

Mendy forklarer at han flere ganger i løpet av etterforskningen har løyet for å bli ferdig med saken. Hans resonnement går på at jo fortere saken ble behandlet hos politiet, jo fortere kunne han spille fotball igjen.

- Et stort press

Mendys forsvarer, Ketil Magnus Berg, legger vekt på presset hans klient har vært under. Det er 2,5 år siden de omtalte kampene. Det har tatt lang tid for saken å komme opp til retten.

- Hva har all virringen å si for Mendy?

— Jeg tror at saken avgjøres i tingretten, og at forklaringen han gjør her er viktig. Det tror jeg dommerne får med seg. De sitter her og hører han, forklarer Berg.

Ville tøffe seg

Blant annet gjelder dette påstander han fremmer i et lydopptak som aktoratet spilte av i retten.

  • Jeg har sagt ting for å slippe alle spørsmålene fra mennesker rundt meg. Egentlig har jeg ikke fått penger. Jeg vet heller ikke om de har fått penger, forklarer den tiltalte.

Mendy forklarer overfor retten at han fort jatter med når han prater med kompiser. Det er en del av miljøet han befinner seg i. Lydopptaket aktorat spilte av stammer fra en samtale med flere venner.

  • Det stemmer at jeg gjorde det for å tøffe meg. Jeg later som jeg har gjort ting som ikke stemmer, forklarer han til et spørsmål fra forsvarer Ketil Magnus Berg.

Alle nekter

Anklagene gjelder to kamper spilt i juni 2012: Østsiden-Follo og Frigg-Asker. Saif Haydar, Drin Shala (Follo), Alban Shipshani og Fredrik Alexander Notice er de andre spillerne som er tiltalt. I tillegg møter to bakmenn i retten.

  • Jeg har aldri fått konkret spørsmål om jeg kan fikse en kamp, gjentok Mendy flere ganger.

Ingen av de tiltalte erkjenner straffeskyld. De nekter en hver befatning med å ha fått et tilbud eller akseptert et tilbud om kampfiksing.

Den ene av de to tiltalte bakmennene erkjente straffeskyld for besittelse av narkotika i juni 2012. ## Løy under avhør

På båndet hører man Mendy blant annet si «Drin (Shala) og Saif (Haydar) har fått veldig mye» og «Jeg skulle fått 70 000, men fikk bare 30 000».

Under forklaringen, hvor han ble utspurt av aktoratet ved statsadvokat Asbjørg Lykkjen, erkjenner Mendy at han åpenbart har løyet under avhørene hos politiet.

  • Jeg har sagt ting som ikke stemmer, det kan jeg innrømme. Det er fordi jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, fastholder 26-åringen.