Rosenborg og Molde har prestert meget bra i Europa denne sesongen. Legger man også til landslagets prestasjoner mot Bulgaria og Kroatia, blir totalen bra. Rosenborg og Molde har prestert meget bra i Europa denne sesongen. Legger man også til landslagets prestasjoner mot Bulgaria og Kroatia, blir totalen bra.

Disse kan sørge for Norges beste europacupsesong

Nils Johan Semb: — Gode dager for alle som elsker norsk fotball.

– Både Molde og Rosenborg har fått en strålende start på gruppespillet i Europaligaen. Det var to veldig sterke prestasjoner, sier Nils Johan Semb.

Molde slo til med en supersterk 3-1-seier borte mot tyrkiske Fenerbahce torsdag, mens Rosenborg spilte 2-2 mot Saint-Etienne i Frankrike.

Hvis du da legger til at Norge per i dag ligger an til å få EM-billett, samt at også Strømsgodset og Odd presterte bra i Europa, er det kanskje på tide å friskmelde norsk fotball?

– Vi ser tegn i tiden. Jeg er nøktern optimist, sier Semb.

– Det er gode dager for deg som toppfotballsjef?

– Ja, det er det. Det er gode dager for alle som elsker norsk fotball, sier Semb.

U21-generasjonen

Han tror ikke det er tilfeldig at norske klubblag og landslaget gjør det bra om dagen.

– Rosenborg har styrket seg kraftig, og Molde har vært i nærheten mange ganger de siste årene. De var nærme Champions League i år og burde egentlig ha slått Dinamo Zagreb over to kamper – et Zagreb som slo Arsenal denne uken, sier Semb.

Det norske U21-landslaget tok EM-bronse for to år siden. Semb tror at vi ser resultatene av den generasjonen nå.

– Dette er en sterk generasjon som preger A-landslaget nå. Det er positivt at spillerutviklingen har fungert, og disse spillerne vil vi bare få se mer av i årene som kommer. Det som også er hyggelig er at det er så mange norske spillere på lagene som gjør det bra i Europa, sier Semb.

Beste siden 2008

Molde og Rosenborgs sterke resultater gjør at Norge igjen klatrer på europacuprankingen. De norske lagene har allerede sørget for at Norge har fått sin beste sesongscore på UEFAs ranking siden 2007-08, og fortsatt har Molde og RBK fem kamper hver til å forbedre den. Om de følger opp kan det bli Norges beste sesong noensinne.

Så langt har de fire norske europacupdeltakerne sørget for en snittscore på 5,0 poeng, og hittil i sesongen er Norge dermed best i Europa. Det vil snart endre seg ettersom de store nasjonenes lag begynner å spille flere kamper, men de norske lagene har allerede tatt flere poeng enn i de to foregående sesongene til sammen og nærmer seg toppnoteringen fra 1996-97 på 6,75 poeng.

En enkelt seier til for Molde eller Rosenborg vil bety at årets poengscore passerer noteringen på 5,4 fra 2005-06 og 2007-08 og blir Norges tredje høyeste noensinne.

Fire seirer til (eller tre seirer og to uavgjorte) vil gi norsk sesongrekord på UEFAs femårsranking, som avgjør hvor mange europacupdeltakere den enkelte nasjon får. I rankingen gis det to poeng for seier og ett for uavgjort. Poeng oppnådd i enkelte kamper deles på antall deltakende lag fra landet. I kvalifiseringskamper gis det bare halve poeng, men de norske lagene har spilt mange kvalifiseringskamper (28) og sanket godt med poeng der.

Dette er poengfangst for Norges deltakere så langt: Rosenborg 7,5, Molde 5, Odd 4,5 og Strømsgodset 3. Til sammen blir det 20 poeng, og delt på fire gir det fem i snitt.

Toppåret 1998

På 1990-tallet var Norge som best på tiendeplass på UEFAs femårsranking. Det var i 1998, og det førte til at Norge høsten 1999 fikk med to lag i Champions League (direkte plass for Rosenborg, Molde via kvalifisering).

Siden har Norge falt langt ned, til 27.-plass som verst. De siste årene har Norge ligget ganske stabilt på 26.-plass, midt på treet blant de 54 nasjonene. Torsdagens resultater betyr at Norge har klatret til en foreløpig 24.-plass.

– Dette året vil bli veldig bra, konkluderer Nils Johan Semb.

Vis fakta ↓
Norges sesongscore siste ti år