To sterke fotballnasjoner og to av klodens aller ypperste spillere møttes i Lens til det som har blitt deres livs sjanse til å vinne et mesterskap. Nå er Luka Modric på vei hjem, mens Cristiano Ronaldo og Portugal triumferte.

LES KAMPREFERATET:

At Portugal og Kroatia skulle avansere fra gruppespillet var høyst ventet. At de skulle ende der de gjorde — og med det møte hverandre allerede i åttedelsfinalen var langt mer overraskende. Det er det liten grunn til å klage over for oss nøytrale.

Lars Tjærnås kommenterer fra EM.

Å få se Modric mot Cristiano Ronaldo er noe de aller fleste som elsker fotball lett kan ønske seg som en vane. Det var kun en av mange grunner til at denne kampen var imøtesett med enorme forventninger. Det tok lang tid før de var i nærheten av å bli innfridd.Begge var veldig godt forberedt på hverandres styrker. I en slags gjensidig respekt var de fryktelig opptatt av å ikke blottlegge seg, det som på fint fotballspråk heter å havne i ubalanse. Elleve spillere hos begge befant seg ofte bak ballen, selv ganske dypt i banen. Det blir ikke målorgier av det.

Vi måtte vente 25 minutter på første målsjanse. Den var til gjengjeld stor. Pepe burde headet under, ikke over tverrliggeren fra fem meter. Mer skjedde ikke før hvilen.

Jeg var på en dørgende kjedelig kamp i England for mange år siden. Rett før pause gikk begge lags suportere sammen om synge "come on halftime". Dette var den typen første omgang. 0-0 i scoringer, i avslutninger på mål — og i underholdning.

DUELL: Kroatias store stjerne Luka Modric i kamp med Portugals unge stortalent Renato Sanches. Foto: REUTERS/Lee Smith Livepic/NTB scanpix

Kroatia stilte med fem nye spillere fra kampen mot Spania, og hadde en hviledag mer enn portugiserne. Det burde bety friskere ben. Kanskje var det tema i pausen hos kroatene. Andre omgang ble innledet med at de røde og hvite løftet laget høyere på banen. En hurtig slått corner endte i bena til Marcelo Brozovic, men Inter-spilleren sendte den over fra skummel posisjon.Backene ble mer involvert. Særlig var kaptein Darijo Srna mer aktiv. Kombinert med et høyere balltempo gjorde det at portugiserne ble løpende mer etter ballen enn de måtte de første 45 minuttene.

SEIERHERRE: Cristiano Ronaldo og Portugal avgjorde helt på slutten mot Kroatia. Foto: REUTERS/Lee Smith Livepic/NTB scanpix

De svarte med et veggspill og en god sjanse for innbytter Renato Sanches. En død førsteomgang var erstattet med et livlig første kvarter. Det kulminerte med kampens aller beste mulighet — en heading fra Kroatias midtstopper Domagoj Vida.Cristiano Ronaldo og Nani har scoret Portugals syv siste mål. Det forteller mye om dem, men dessverre også litt om at dette laget mangler et angrepsspill som involverer mange spillere. De truer sjelden bredt i banen, og det kommer få gode løp bakfra.

Perioden med åpen fotball ble dessverre kun et intermesso. Tilbake til det forsiktige og forutsigbare, det statiske, og dessverre det kjedelige som preget kampen lenge. At to så gode lag med så mange kreative spillere kan prestere en så tvers gjennom stusslig fotballkamp er en av mesterskapets største prestasjoner — med negativt fortegn.

Det måtte ende med ekstraomganger. Det endte med ekstraomganger.

Portugal er det eneste laget som gjennom hele EM historien har spilt uavgjort i alle sine tre gruppespillskamper. At også den fjerde skulle ende på same måte burde sånn sett ikke være noen overraskelse.

Det skjedde null, nada og niks i første ekstraomgang også.

Det skjedde desto mer i andre. Først to store muligheter til Kroatia. Så avgjørelsen.

BLE DEN STORE HELTEN: Ricardo Quaresma feirer scoring sent i andre ekstraomgang. Portugal er videre, Kroatia er slått ut. Foto: REUTERS/Lee Smith Livepic/NTB scanpix

Portugal vant ballen gunstig. Portugal kontrat. Ballen endte hos Cristiano Ronaldo. Hans skudd ble blokkert, og ble til en retur. Ricardo Quaresma kunne ikke bomme. Kampens aller første avslutning på mål gikk i mål.Riktig vinner? Tja. Det riktigste ville kanskje vært at ingen vant, men Kroatia hadde flest sjanser, og var minst svake.

Det spiller liten rolle. Det er Portugal som blir igjen, med en drøm som vokste seg størrre gjennom kvelden der fotballen vant få nye venner.

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: