PORTO VECCHIO: Det første Tour de France siden Lance Armstrongs dopinginnrømmelse er i gang.

Gamle synder innen idretten kaster fortsatt lange skygger over dagens konkurranser.

Syykkelkommentator Johan Kaggestad mener likevel at idretten som nå ruller over tv-skjermer over hele verden, er den som er kommet lengst i antidopingarbeidet.

— Doping er først og fremst et idrettsproblem, ikke et sykkelproblem, sier han til Aftenposten.

Fuentes-skandalen

Men fortsatt er det nasjoner som ikke tar fullt ansvar i kampen mot jukset. I Spania falt det dom i den såkalte Fuentes-saken i mars. I en razzia hos legen Eufemiano Fuentes i 2006 ble det funnet 2000 poser med blod og plasma. Senere, i 2010, beslagla politiet en rekke dopingmidler flere steder i Spania. Fuentes ble nok en gang avslørt som dopinglege.

Store navn som Jan Ullrich, Ivan Basso og Roberto Heras ble avslørt og utestengt på grunn av Fuentes-saken. I rettssalen tilbød Fuentes seg å navngi alle utøverne han hadde vært knyttet til, uansett idrett. Dommeren lot ham imidlertid slippe unna med å nevne syklistene.

Det ble senere bestemt at posene skulle tilintetgjøres. Dermed får ikke Det internasjonale dopingbyrået tilgang på posene.

— Det er et hån mot rene idrettsutøvere, mener Kaggestad, som tror det er så store idrettsnavn, fra mange idretter, på listen at det er maktpersoner som ikke tør offentliggjøre dem.

118 medaljører jukset

Han er nå lei av å høre alt snakket om hvor forferdelig dopingmisbruket er innen syklingen.

Han mener de tohjulede lenge har fått urettmessig mye skyld i forhold til andre idretter.

Sykkelsporten er blitt nummer én i klassen innen antidopingarbeid. De var tidlig ute med blodpass, og fremst innen testing utenfor konkurranse av utholdenhetsidrettene, sier han.

Han peker på flere idretter som har vel så store problemer som syklingen.

I langrenn har hele finske og østeriske lag blitt avslørte, og mange russere er tatt. I tillegg klarte Johan Mühlegg å ødelegge hele OL i 2002 på egenhånd. I friidrett, som er sporten jeg kommer fra, hadde jeg en opptelling over medaljevinnerne innen OL, VM og EM fra 2000 til 2012. 118 av dem var blitt tatt for juks, sier Kaggestad.

Doping i fotballen

Også innen fotballen tror han det er mer utbredt med juks enn hva som er avslørt. Kaggestad nevner Juventus-laget som var med på å dominere europeisk fotball på 90-tallet, med en seier i mesterligaen.

Laget ble systematisk bloddopet, spillerne ble foret med EPO. Ryktene vil også ha det til at det er flere fotballspillere på listene til Fuentes.

Arsene Wenger (Arsenal-manager) er også blant dem som har gått ut og sagt at nå er det på tide at vi tester spillerne.

Kaggestad reagerer også på fotballmiljøet i Norge, hvor fremtredende personer har sagt at det ikke lønner seg å dope seg i fotballen. Dette mener sykkelkommentatoren er det reneste vås.

Fotball er mangekamp hvor styrke, utholdenhet og spenst er viktig. Både sprintere og høydehoppere doper seg. Det samme gjør de i utholdenhetsidretter. Det er også bevist at god, fysisk form hjelper på konsentrasjonen. Da skulle man tro at en fotballspiller er mer presis i pasninger og taklinger på slutten av kamper om han har jukset seg til bedre form, sier Kaggestad.

Han tror at årets Tour de France-felt stort sett er rent.

— Men det er sikkert en tulling i år også som har jukset, sier han .