KL. 19.30: NORGE — SVEITS

Onsdag kveld kan Norge kvalifisere seg for fotballturneringen i OL for første gang siden 2008. Utgangspunktet er enkelt: Sverige må tape for Nederland, og Norge må slå Sveits. Skjer det får norsk fotball omsider en opptur og et nytt mesterskap å se frem til. Kun tre europeiske lag får delta, så nåløyet er trangt.

OL er det første av fem mesterskap de neste seks årene. I tillegg til kamp om medaljer og opplevelsen av å delta, er også mesterskap det som må til for å få erfaringen og inspirasjonen til å utvikle seg videre.

— Vi har nå en spillergruppe med x-faktor som vil prege internasjonal fotball i årene som kommer, sier Roger Finjord.

Han ser en kjernegruppe i laget som er i alderen 22–27 år, og som allerede har fått mye tillitt og mange muligheter.

— Spillerne løftet seg veldig bra sist høst, og vi har utviklet en spillestil vi har troen på. Vi ønsker å møte fremtiden og være med og prege den, sier Finjord.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Ada Hegerberg gratuleres av mamma etter to mål mot Nederland. Foto: Roald, Berit

Fysikk og arbeidskapasitet

— Det sier seg selv at det er en stor drøm å komme til OL, sammen med VM er det den største arenaen, sier Lyon-spiss Ada Hegerberg.

Hun er en av flere profiler som nå er i ferd med å bygges opp på kvinnesiden i Norge.

Internasjonalt er kvinnefotballen i en enorm utvikling, og stadig flere land har bestemt seg for å satse skikkelig. Sveits og Nederland som Norge møter i kvalifiseringen er blant dem som er på vei opp og frem.

— Vi må tørre å utfordre oss selv på hvordan vi skal klare å komme til det nivået som trengs, sier Finjord.

Spesielt på det fysiske har Norge tatt store steg de siste årene. Analysene viser at de som har prestert i mesterskapene har et forsvarsspill som kjennetegnes av arbeidskapasitet og fysikk. Finjord ser nå at hele laget løper mer og holder bedre stand utover i kampene.

— Mot Nederland var det stopperne som løp mest sammen med kantspillerne, eksemplifiserer Finjord, som vil utvikle denne delen av spillet i alle ledd i laget.

Offensivt jobber laget med "å kreve retten til eget spill". Finjord ønsker å se et lag som klarer å holde på ballen høyere i banen, og som klarer å hvile mens man selv har ballen. Norge skal være tålmodige, men gjennombruddshissige.

Har du fått med deg denne om Ada og Andrine Hegerberg?

(artikkelen fortsetter under bildet)

Roger Finjord hadde mye å juble for mot Nederland lørdag. Foto: Roald, Berit

— Voldsom inspirasjon

Toppfotballsjef Nils Johan Semb sier det vil være en voldsom inspirasjon for hele Fotball-Norge om Caroline Graham Hansen, Ada Hegerberg og de andre stjernene lykkes med å kvalifisere seg.

— Vi så under EM i Sverige i 2013 at det ga en fantastisk oppmerksomhet i mediene, TV-tallene var gode og hele fotballnasjonen brydde seg, sier Semb, som også understreker hvor eksklusivt fotball er på kvinnesiden i et OL.

I tillegg spilles kampene i fotballens hjemland og man har all historien som er knyttet opp til Brasil.

— De fleste tror vel at Sverige skal klare det, for de har det beste utgangspunktet. Det er naturlig å tenke det, men de har hatt mye stolpe inn i sine to første kamper. Alle rapportene tyder på at Nederland, som forbereder seg til et EM på hjemmebane neste år, vil gå ut med fullt fokus, sier Semb, som mener 4-1-seieren over vertsnasjonen på lørdag er den beste prestasjonen av laget siden sølv-EM for snart tre år siden.

— Det var løfterikt etter en litt tung start på turneringen.

Har du fått med deg disse sakene?