Rosenborg bød opp til fest og vant

Sen LSK-scoring gjorde det spennende, men Rosenborg dro seieren i land.

16.mai-kampen har vært en aldri så liten akilleshæl for Rosenborg siden årtusenskiftet. Mens samtlige hjemmekamper siden den gang har gitt et poengsnitt på 2,16, har det blitt så lite som 1,69 i snitt på fotballens festdag.

Mandag hadde Rosenborg ingen planer om å forverre den statistikken.

Hjemmelaget kjørte over gjestene fra Romerike, og Anders Ågnes Konradsens 2-0-scoring få minutter etter hvilen ble avgjørende. Men det ble ikke helt uten nerve likevel.

Frode Kippe reduserte fem minutter før full tid, men klarte aldri å sette inn utligningsmålet. Dermed endte det 2-1 til Rosenborg på Lerkendal.

Nær tidlig scoring

Rosenborg skuffet ikke et fullsatt Lerkendal-publikum og tok en svært fortjent seier mot Lillestrøm. Foto: Kristian Helgesen

Etter fem minutter fikk Rosenborg i gang en real overgang. Jonas Svensson tok seg til dødlinjen, la ut i feltet til Mike Jensen, som sleivet da han skulle sette ballen i nettet. I stedet rullet den til Christian Gytkjær på bakerste, som overrasket over å ha fått ballen ikke klarte å stokke beina og sende Rosenborg i ledelsen.Og selv om Lillestrøm slett ikke parkerte buss, lastebil og hele sirkustraileren i åpningsminuttene maktet hjemmelaget å tilrive seg et skikkelig overtak de første 15 minuttene. Alex Gersbach kom stadig til sin rett godt oppe på venstresiden, mens Anders Konradsen – for dagen i indreløperrollen – viste at han kan være riktig så skummel når han får tid i feltet.

Kremscoring

Halvveis ut i den første omgangen skulle det bli uttelling.

Og hvilket praktangrep det var. Som så ofte tidligere i sesongen bygget Rosenborg opp på høyresiden. Fredrik Midtsjø slo på en feilvendt Konradsen, som flikket ballen videre til Jonas Svensson. Høyrebacken sendte gjennom til Midtsjø på førstetouchen. Han igjen lobbet ballen over en utrusende Arnold Origi, og på bakerste stolpe var Christian Gytkjær som headet kulen over målstreken.

Det hadde nok blitt mål uansett, men dansken kunne notere seg for sitt fjerde seriemål for sesongen. Samtlige har kommet på Lerkendal.

Farlig Friday

Ti minutter senere serverte Midtsjø igjen til Gytkjær. Et praktfullt innlegg fra høyrekanten fant hodet til dansken på rundt fem meter. Han skulle bare hive seg frem og stupe inn 2-0, men denne gangen gikk avslutningen over.

Men akkurat i det det så ut til at Lillestrøm hadde niks å by på skulle det komme et aldri så lite skremmeskudd. Eliteseriens toppscorer, Fred Friday, mottok ballen delvis feilvendt på rundt 16 meter. Med et kjapt rykk kom han seg i scoringsposisjon og fyrte løs med venstrelabben. Ballen suste i stolpen til venstre for André Hansen – uten at det resulterte i Fridays niende seriemål for sesongen.

Konradsen på hugget

Rosenborg ledet fullt fortjent til pause, og det var heller ingenting å si på at ledelsen ble doblet kun noen små minutter ut i den andre omgangen. Jonas Svensson fikk rimelig fritt spillerom på Lillestrøms halvdel, og i stedet for å legge ut til Midtsjø sendte han ballen til Konradsen på løp i feltet.

Der hadde han særdeles gode arbeidsvilkår og avsluttet på direkten. Trygt og godt plasserte Konradsen ballen nede ved stolperoten til høyre for Origi.

Samme Konradsen var på ferde igjen fem minutter senere, men denne gangen gikk headingen over mål.

Enorm bom

Like før timen var spilt sto Christian Gytkjær for sesongens miss i eliteserien. Nok en gang var det solid samspill på høyresiden, og innlegget fra Mike Jensen ble stusset videre av Jonas Svensson. På bakerste stolpe skulle Gytkjær bare bredside ballen i mål fra en halv meter. I stedet presterte han å sette den i stolpen – og kunne ikke annet enn å le av det selv også.

Rosenborg bare fortsatte å kjøre over Lillestrøm, og tjue minutter før slutt var det Yann-Erik de Lanlay som var nære på å sette inn 3-0-scoringen. Igjen var Svensson strålende og fikk lagt flatt inn i feltet. RBKs venstreving kom på skråløp i feltet, dunket til på direkten – men klarte bare nesten å sette den i nettet.

(Krever innlogging)

Redusering på tampen

Lillestrøm, derimot, hadde fint lite å by på. André Hansen var litt rufsete i feltet ved et par anledninger med rundt kvarteret igjen på klokken, uten at det ble virkelig farlig av den grunn.

Ikke før det var fem minutter igjen. Lillestrøm fikk et frispark fra høyresiden og Malaury Martin fant Frode Kippe i feltet. Han stanget ballen i mål, og plutselig var det kamp igjen.

Jørgen Skjelvik, som i utgangspunktet skulle ha kontroll på Lillestrøms superveteran, mente at han fikk en dytt i ryggen like i forkant av scoringen – og at han burde hatt frispark.

Rosenborg maktet imidlertid å ri det hele i land, og sikret seg 2-1-seieren og en riktig så trivelig dag i 17.mai-toget tirsdag.