Når syvbarnspappa Gjert Ingebrigtsen (49) blir stram i blikket og mørk i stemmen, lønner det seg for sønnen og løperen Henrik (25) å høre etter.

— Det blir verre, sier mor Tone (45), om ektemannens uttalelse tidlig i NRKs kommende dokumentarserie om friidrettsfamilien.

Team Ingebrigtsen, en familie utenom det vanlige. F.v.: Gjert, Henrik med Ingrid på skuldrene, Martin med William på skuldrene, Jakob, Tone, Kristoffer og Filip (sittende). Foto: Skofteland film/NRK

Og det var på ingen måte på grunn av for mye festing at Henrik hadde røde øyne. Sønnen var trøtt fordi han var sliten etter dagens første treningsøkt og påfølgende hvil.Ingebrigtsen-familien, mor, far og alle syv ungene, skal følges tett gjennom en TV-serie over syv episoder, der den siste vil handle om OL i Rio. Seriestart er kommende torsdag. Hintet om at dette blir Norges svar på den amerikanske serien «Keeping up with the Kardashians», ler de av.

Familien Kardashian, der søster Kim har 45 millioner følgere på Instagram, har budt på seg selv gjennom mange sesonger på TV.

Mamma Tone Ingebrigtsen har hørt sammenligningen, men som hun sier:

— Vi er nok ikke helt der. Likevel har vi forberedt ungene på at det kan bli litt oppstyr underveis.

Denne saken er godt lest i dag:

Krise, fiasko og oppturer

Seerne kommer til å oppleve oppturer og nedturer, familieidyll og konflikter. Det er en knallhard vei mot suksess – eller fiasko. Familien følges i tykt og tynt gjennom mesterskap, en familieforøkelse, harde forhandlinger, masse kjærlighet og tydelige føringer fra familiens overhode Gjert.

For «Team Ingebrigtsen» er en ganske uvanlig storfamilie som satser alt på at noen av dem skal bli verdens beste løpere. Med syv barn mellom 2 og 27 år, hvorav tre av dem er eliteløpere. Eldste bror Kristoffer og mellomste bror Martin har hoppet av og vist at det går an å velge et annet liv, selv om det betyr at de på noen måter blir stående litt utenfor familiefellesskapet.

Slik er hverdagslivet

Den kontroversielle familien fra Sandnes ønsker først og fremst at publikum skal få et innblikk i denne hverdagen når mye dreier seg om planlegging, trening, forberedelser, reiser og konkurranser.

— Egentlig var det vi som ønsket en dokumentasjon av hva vi holder på med, og vi tenkte ikke TV den gangen, opplyser Gjert Ingebrigtsen.

Men det materialet som kom frem, egnet seg ypperlig til å vises for flere enn de nærmeste.

— Vi måtte gå noen runder med oss selv da det ble aktuelt. Og det rare er at man glemmer, og gir blaffen i et at det er TV-kamera der. Man blir så vant til det, forteller Gjert.

Han har fått passet sitt påskrevet av guttene: «Du kommer ikke særlig godt ut av det, pappa».

Kunne ikke dra til Syden

Team Ingebrigtsen består blant annet av tre brødre som satser stort på friidrett. Foto: Skofteland film/NRK

Familiens overhode har også fått viljen sin. For da Filip på kort varsel sa at han ville dra til Syden med samboeren og hennes familie, ble det kort prosess.Gjert satte hardt mot hardt. Det nytter ikke å nå verdenstoppen, og samtidig ta fri, når det er planlagt treningsstart.

— Det ble en prinsippsak, sier Filip, som avsto fra å reise.

Han syntes det var tøft, men skjønte poenget. Det gjør også samboer Astrid, som også er løper, og nylig tok bronse på 60 meter i NM.

— Pappa måtte sette ned foten. Sånn er det. Noen må ta den rollen, kommer det fra mamma Tone.

Vil opp og frem

Målet for Henrik Ingebrigtsen, som allerede er europamester, og OL-deltager i London (5. plass), er å gjøre det bra under OL i Rio. Han følges tett av to år yngre Filip. Også lillebror Jakob har begitt seg inn på løperveien, og derfor er trening et familieprosjekt.

— Jeg var aldri ivrig, sier pappa Gjert i samtale med Aftenposten.

Han forteller at det var barna som ble ivrige først. De drev med alle idretter, ikke minst langrenn, friidrett og fotball, og hadde andre trenere i starten. Men så ble far mer og mer trukket inn, og som Tone sier:

— Vi kunne ikke trekke oss da begynte å prestere.

To har rygget ut

Familien Ingebrigtsen har fått løping som sin felles livsstil, men ikke alle ungene er med på toppnivå.

— Jeg valgte å gi meg med slik satsing da jeg var 14–15 år, men jeg spiller fortsatt litt fotball, forklarer Martin.

Han studerer i Bergen og har samboer, men er gjerne med familien når det er konkurranser. Det skjedde sist under innendørs-NM i Bærum nylig. Der stilte Henrik og Filip opp, det ble suksess, og Martin jublet.

— Noen ganger angrer jeg litt for at jeg ikke fortsatte, medgir han.

Familien Ingebrigtsen kommer til å by på seg selv i ukene fremover. Et team har fulgt dem tett over fire år. På den tiden kom også et nytt familiemedlem til. Han er drøye to år nå. Lillesøster Ingrid (10 år) er den eneste jenta i flokken. Hun ønsker inderlig å løpe hun også.

— Når skal du trene meg, pappa? Lurer hun på.

— Når du blir stor, svarer Gjert, og synes tiden snart er inne. Men det må være hennes valg.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport med fokus på seriestart i eliteserien: