Vignettbilde Erlend Nesje
ola bernhus

Etter 31 spilte kamper, 76 mål og rekordseier i finalen, er europamesterskapet i Polen og Ukraina omsider over. Seiersvante spanjoler forsvarte tittelen fra 2008, og uheldige Nederland røk ut av gruppespillet uten et eneste poeng.

For Aftenpostens Ola Bernhus, sitter et spansk mesterstykke igjen som turneringens store øyeblikk.

Selve øyeblikket for meg var Spanias første finalemål.

Han får støtte fra BT-kommentator Tore Strand, som fulgte mesterskapet tett fra Bergen.

— En utsøkt gjennombruddspasning fra Iniesta, avgjørende rykk og imponerende balanse og kontroll fra Fabregas, og hvilken timing og hodestøt fra Silva. Det var en klassescoring.

HØYDEPUNKT: David Silva stanget inn 1-0 til Spania i Finalen mot Italia. Foto: Scanpix. Strand mener at de spanske mesterne var det desidert beste laget, sammen med tapende finalist Italia og Tyskland.

Det var et positivt mesterskap der de lagene som viste initiativ og selv ville styre kamper, kom lengst. Det var en seier for de som torde å spille offensiv fotball. Kanskje vil dette mesterskapet bli husket som et av de aller beste. Selv tror jeg neste mesterskap blir vannet ut med 24 deltakere , sier Strand.

— KANSKJE TIDENES BESTE: Tore Strand mener årets mesterskap vil bli husket som ett av de beste. Foto: Lillebø, Jan M.

Hyller Ukraina-spiss

Aftenpostens journalist Erlend Nesje, som var til stede på Olympiastadion i Kiev under søndagens finale, er enig i at den spanske prestasjonen må rangeres høyt, men mener at det var en lokal helt som sto bak turneringens virkelig store høydepunkt.

— Andrej Sjevtsjenkos to mål mot Sverige var et stort øyeblikk. På ti minutter snudde ikonet kampen foran et fullsatt Olympiastadion i sitt siste mesterskap, når laget trengte det som mest.

Også fotballekspert Lars Tjærnås lot seg imponere av den sterke prestasjonen til «Sjeva».

Selv om det ble uten betydning, så lå det uendelig mye symbolikk i det for en nasjon som hadde lagt så mye i EM, og for et nasjonalt ikon .

HYLLER SJEVTSJENKO: Lars Tjærnås. Foto: Arne Borgen. Tjærnås dekket mesterskapet for Canal 9, og er klokkeklar på hvem som er turneringens store spiller.

— Andres Iniesta. Han har alt en spiller skal ha, i den måten laget hans ønsker å spille. En effektiv majestet, og en vidunderlig teknikk.

Spanjolen ble mandag morgen kåret til turneringens beste spiller, men Tore Strand mener at en annen midtbanespiller fort kunne kapret den tittelen.

Andrea Pirlo var, til tross for en skuffende finale, personen som hadde størst påvirkning for sitt lag. Samtidig var han den spilleren som imponerte mest, med sin ballkontroll og sine pasninger .

STRAFFEKUNST: Andrea Pirlos straffespark mot England vil bli husket i lang tid. Foto: Scanpix.

Hellas blant overraskelsene

En av mesterskapets virkelig store skuffelser var nederlenderne, som røk ut av «dødens gruppe» med null poeng.

Nederland var pill råtne , sier Strand.

— De er turneringens store skuffelse. De hadde så mange fremragende individualister, som utgjorde et høyst middels lag, sier Tjærnås til adressa.no.

Også Hellas, som røk ut i kvartfinalekampen mot Tyskland, nevnes som en av turneringens største overraskelser, mye grunnet de lave forventningene i forkant av turneringen.

At Hellas skulle karret seg videre til en kvartfinale, mot alle odds, var noe jeg ikke hadde trodd i forkant av mesterskapet , sier Bernhus.

IMPONERTE: Hellas avanserte fra gruppe A. — Mot alle odds, mener Aftenpostens Ola Bernhus. Foto: Scanpix.

- Et godt mesterskap

Spania forsvarte sin tittel fra 2008, og virker uslåelige når det skal kjempes om edelt metall. Selv mener Tjærnås at flere lag viste gode tendenser i mesterskapet.

Mesterligaen ble vunnet av et lag som var forsiktige og lå lavt hele veien, mens EM har vist mange som har våget relativt mye. Spania våget på sin måte, og tok begrepet «forsvare seg med pasninger» til et nytt nivå. Vi ser nå at det er jevnt blant mange lag, og at fotball stadig blir bedre som idrett, ved at det stilles større krav til å utnytte små rom og liten tid .